Ajde objasni mi posto eve ti si tolku strucna a ne jas eve zosto pacient so Factor 13 so 11 godini neplodnost i los spermogram i nisok AMH mu treba Kleksan VO BREMENOST a ne pred bremenost? Devojce ti stvarno nemas cista vrska i toa ne treba da te vrega tuku ednostavno treba da kazes ne sum strucna vidi si dobar transfuziolog a ne da vregas kaj stignes i da i davas totalno pogresni nasoki
Јас проверив во Авицена, за 2900 денари, резултатите се следниот ден. Не се закажува. Анализата се вика генетски панел за тромбоза.
За во МАНУ мора од гинеколог. Прави ги во ману поефтино е. На трансфузиологија под 3000 не е. Јас правев на трансфузиологија мутации, 2700мкд, после и антитела на имунологија, 1200 мкд. Во ману мутации се 450мкд
Оф многу беа, цела страна А4 формат беа испишани од горе до доле. АНА, АФА, АнтиТПО и мн мн други. Се' што може од антитела да се испита. Сега зависи и дали имаат реагенси за се
вие што пијате прегнатол актив фолат + б12, колку време пред планирање е најдобро да се пијат... 3 месеци мене ми кажа матичниот... некако многу ми се гледа, пијав 2 месеци обична па ме натера да испитаме генетски мутации и залудно пиев па сега друга фолна па вика 3 мес сега тие.....
Zdravo Jagodka i ti imas Factor 13 i zatoa ti prepisale kleksani stom se potvrdi bremenost da te pokrijat za sekoj slucaj, za podobar ishod da ne si na rizik. Mene mi objasnija deka bez razlika na hemostaza /dimeri treba da gi primam. Se vide so transfuziolog??
devojce kolku ti bea d dimerite shto primase tolku dolgo vreme cleksani? Kolku pati ne ti se oplodija jk? Jas imam mutacii na mthfr i faktor 13 heterozigot, jk ne mi se oploduvaa, d dimeri mi se okolu 150, tromociti okolu 300 i nesto, vreminata ok.
Здраво, дали се валидни резултатите ако се направат пред бременост, со цел ако има потреба од лекови да се интервенира на време пред да дојде до спонтан? Од каде би почнале со испитувања, дали е доволен генетскиот панел за тромбоза во Авицена? Разговарав со матичниот гинеколог, нејзиниот став е дека нема потреба од тестови, млада сум била, немало да има проблеми, но имам случаи со тромбови и мозочни удари во семејството.. Ако може да ме посоветувате за кои испитувања на мутации може да се направат на приватно? Благодарам
Остај ја матичната ти, тие сите ист калап се, како касета да лапнале со тоа "така требало да биде", "нешто генетски не било во ред" и "млада си ајде, ќе имаш". Мутации на приватно можеш да испиташ во авицена и другите лабаратории, но, во Ману ти е 450 денари со упат. Многу веројатно дека ќе ти дадат Аспирин за циркулација да пиеш во бременост, штом имате историја во фамилија со мозочен, срцев, но зависност од мутациите може да дадат и витаминска терапија (метилфолат, метилкобалмин итн) и др вид на терапија за пред и во бременост. Се случува и со терапија да дојде до спонтан, за жал се случуваат такви работи често, но сепак подобро е да се испита од сам старт барем да се знае што како. Матичните се претешки за давање упати, ама ќе си инсистираме. Наше право е да си испитаме а не да ни солат памет.
Jas ziveam vo stranstvo i imam koleska na rabota na koja tatko i imal venski tromboembolism i nego go ispitale imal Factor 5 covekot i na nea preventivno i dadoa terapija(kleksani) niz site 3 bremenosti da prima preventivno. Najdobro da se konsultiras so dobar transfuziolog kako Jani Angelovski na primer
https://avicenalab.com.mk/rodinia-p...undefined&letter=undefined&category=undefined Sto mislite za ovoj panel dali ke se otkrie pricina za neobjasneta neplodnost? https://avicenalab.com.mk/wp-content/uploads/2022/10/rodinia-lista-paneli-i-geni.pdf ovie raboti gi ispituvaat
Baska sto solat pamet doktorive pa ete i s Da recisi ist kalap se site bas kako kaseta da goltnale. Edna doktorka mi vikase da se pomiram deka nemozam da bidam majka i da posvojam dete i me prasuvase dali sakam upat za posvojuvanje ednostavno ne mi bilo sudeno da bidam majka , tolku sum zafatena sega so bliznacinjata ali si vetiv na sebe ke i gi odnesam nekoj den da gi vidi. A edna druga doktorka pak mi vikase treba da pijam crveno vino i da gi krenam nozete vo vozduh , abre Bog da cuva sto se preziveav i I zatoa sega koga ke vidam nekoj da dava sovet ovde na druga clenka "da ne se zamara so genetski ispituvanja i da jade zdrava hrana i vitamini a ustvari ona veke prima kleksani" reagiram i ke reagiram pak za site sto citaat! Jas ne sum isklucok kojznae kolku deca se rodeni vo MK blagodarenie na ovie ispituvanja i terapijata so kleksan i kleksan ne e samo za povtoruvacki abortusi i toa e fakt, go prepisuvaat pri poveke IVF neuspesni i neobjasneti neplodnosti a i na site tie so dokazani genetski mutacii vo genite za trombofilija! Nema steta od ispituvanja, znaes na sto si pa vo koj pravec da resavas problem inaku problemot moze nikogas nema da se resi sam od sebe
Factorite za koagulacija se site nemutirani sto e dobro, nema pokazateli na vrodena trombofilija. A ovie 3 heterozigotni od koi 2 vo genite za metilacija se tolku blagi sto recisi sekoja zena gi ima, spored mene ne bi trebalo da se precka voopsto. Site drugi ispituvanja se vo red? Pravevte ispituvanja za steknata trombofilija?? Ako steknata trombofilija se naruseni rezultati togas videte transfuziolog ako ne togas maticen ginekolog. Pozdrav i sekoe dobro