Еве ги моите резултати, јас веќе се обратив на трансфузиолог, а освен на ова, плус сум позитивна и на лупус антикоагуланс.
Sto vi preporaca transfuziologot za ovije mutacii koj se heterozigot, site gi smetaat za neopasni bidejki samo edniot gen e mutiran drugiot normalno raboti... Jas sum heterozigot na FGB I MTHFR c677 osven metiliranite I aspirin preku den drugo ne mi dadija,
Da tvojot rezultat e ist kako mojot i jas imam Factor 2 Prothrombin heterozygot toa znaci vrodena trombofilija ( mojot nasleden od tatko mi ) . A i lupus positiven pretpostavuvam transfuziolog ti prepisa terapija? Pisi mi privatna poraka koga mozes pozdravche
Jas gi proveriv samoinicijativno bidejki mi se skrateni vreminjata na hemostaza nisto drugo nemam mutirano osven tije dve... Prvata bremenost mi bese pred 10 godini I togas osven pred samiot poragaj nemav provereno ddimeri I hemostaza Bea vo normalna granica, I Sega koga povtorno ostanav bremena maticnata uste vo 7 nedela mi proveri, ddimeri vo red ama vreminjata skrateni...
И јас сум со лупус антикоагулант и мутации. Пред бременост аспирин и метил фолат од позитивен тест одма клексан. Имав 2 мисед без клексан само со аспирин бев и метил фолат, а со 3та бременост плус клексан и истерав до 38ма полна. Сега еве пак сум со клексан и терам 14та недела.
За лупус антикоагуланс не добив терапија, само ми го повторија уште еднаш тестот и уште не сум си ги земала резултатите... Докторката рече дека може да ми даде позитивен резултат и ако имам отечен зглоб на пример, а јас баш тоа имам, па не знам сега.
Skrateni vreminja se indikacija za terapija. Ako si vo Skopje odi vo Newborn kaj Trajkovski ili Gurzanova tie se stvarno eksperti ili vidi transfuziolog ne se ostavaj taka . Izvini turbo mi e so dvete po doma nemozev da odgovoram porano
Bev na poveke mislenja I transfuziolozi I ginekolozi spored niv se dodeka e vo red so plodot I postelkata nemalo potreba samo aspirin...
Steknata trombofilija ( lupus anti Da i toa bas pomisliv deka najverojatno ke gi vidat protocite i spored toa ke odlucat. Bidi si oprezna sigurna sum ke si pravis poredovni ispituvanja na vreminja i protoci da ako treba bilo sto intervencija consultiraj se so najdobrite
Da da zatoa jas sum vnimatelna Ednas mesecno ddimeri I hemostaza a eho za mirna glava Ednas nedelno... Duri I premnogu e
Za steknata trombofilija mislam se lupus anticoagulant, antiphospholipid antibodies,anticardiolipin antibodies and beta 2 glycoprotein antibodies). Ne sum bas najsigurna neka me popravi nekoja druga clenka ako ima uste nekoj test , jas ovie gi pravev vo stranstvo ne znam bas tocno sto ispituvaat vo MK
Izumiv da dodadam deka ova ne se kompletni ispituvanja za vrodena trombofilija fali uste Antitrombin III, Protein C, Protein S, APCR ( activated protein C resistance) . Dosta kompleksni ispituvanja zatoa najtoplo preporacuvam celosni ispituvanja ako veke ne ste gi napravile i da se vidi transfuziolog za najstrucno mislenje sekako
da fala ti, ke odam kaj maticnata da ja prasam sto uste da ispitam i da ja prasam za upat ama dali ke mi dade ke vidime. Dali soprugot treba da gi ispituva?
Ne soprugot nema potreba od ovie ispituvanja. Trombofilijata ja narusuva plodnosta kaj zenata samo i toa vo site procesi na plodnosta (kvalitet na jajni kletki i embrioni, fertilizacija(oploduvanje), razvoj na plod)
Јас ги направив овие, тазе бремена третиот пст. Плус фибриноген имав на упатот исто така, тој ми беше покачен мислам дека. Посебно испитував антитела, на кои афа (антифосфолипидните) ми беа на горна граница