Дали само со термин може да се закаже кај др. Јани? И дали може кај некој друг трансфузиолог кој е добар дали систина се добри? Имам мутирани гени, бремена сум 7 недела, примам клексани од почеток на инвитро процес, имам братучед гинеколог ми рече клексани до крај но немам испитано хемостаза на д димери дали гинеколог се разбира од тие резултати? Последно само испитав д димери беа 470, прашањето ми е што ако се ниски многу д димерите дали пак треба до крај да се примаат клексани?
15та недела сум димери 300 се, а тебе нема ни да ти паднат имаш доста мутации меѓу кои и фактор 5 леиден. До крај да си ги примаш и да имаш најубави резултати.
Maticnata mi dade upat N97 za na imunologija i navede koi raboti da se ispitaat. Zosto ima cas vo kolku da otidam? Treba so doktor da se vidam ili direkno odam, davam upat i ke mi zemat krv?
И крв да ти вадат на трансфузија мора упат со час и датум да биде. Сите упати се такви веќе не е како порано давај упат па после кланица пред лабалаторија.
На имунологија нема гужва и се многу фини. Ќе ти предложат ако сакаш да се видиш со доктор прво да поразговарате па да ти земат крв, или кога ќе ги земаш резултатите (ако има нешто) ќе ти предложат да се видиш со доктор. Околу 2-3 тубички крв земаат, 1200 е испитувањето. Може и помалку, зависно што од антитела испитуваш.
Fala ti za odgovorot, ovie mi gi dade da gi ispitam maticnata. Mozebi dobro e i so doktor da porazgovam, moze ke kaze uste nesto da ispitam
Тие се, испитај, па со резултатите ќе си одиш кај доктор. За Тромбофилија ќе се консултираш со трансфузиолог, за антитела со имунолог.
Imas Factor 5 i Factor 7 , so ovaa kombinacija jas da ja imav ke si ja primam terapijata 100% do kraj na bremenost plus 6 nedeli po poragaj koga rizik za majkata e ista taka visok za tromb kako i vo bremenost. Ubavo ti kazal i bratucedot ginekolog do kraj plus 6 nedeli po poragaj. Sigurna sum i dobar transfuziolog istoto ke ti go potvrdi. Ne veruvam da pagaat taka lesno dimerite, zatoa sigurno ke te sledi dobar transfuziolog za najdobar ishod
Можеш и со приоритетен кај Јани. Во Систина само др. Нино е трансфузиолог и добар е и тој. Не постојат ниски ддимери бидејќи референтните вредности за небремени жени се до 500, значи нема долна граница. За бремени има други референтни граници бидејќи во бременост се покачуваат. Верувај дека најубавото нешто е да си покриена со терапија до крај затоа што мутациите знаат чуда да направат. Со лесно
Девојки на тие што ви имаат дадено аспирин од 100 поради мутации дали ги пиете при циклус или прекинувате се дур не ви заврши циклусот
Ги пиев и за време на циклус. Аспиринот од 100ка е многу слаб лек и нема да ти прави проблем, така ми објасни и гинеколог и трансфузиолог.
Zdravo na site, bidejki treba za prv pat da primam clexane od 0.4 poradi mutacija na faktor 13 transfuziologot mi pisa izvestaj za 2 meseca. Dali znae nekoj dali treba da gi kupam site naednas za mozam da gi refundiram sredstvata vo fond, ili neznam se cuvaat fiskalnite pa koga ke ja primam terapijata togas se podnesuvaat?