Jas mislam ova e dobra vest ako ova e edinstveniot rezultat sto e abnormalen. So in vitro icsi metoda mislam ova se resava najdobro sekako razgovor so strucen embriolog i ginekolog preporacuvam. Sekako napravete gi i site drugi ispituvanja pred da pocnete in vitro . Imam drugarka ist problem najdoa antispermalni antitela i so prvo invitro dobija kerkicka
Мисед абортус не е резултат на лоши јајце клетки туку резултат на лоша циркулација. Прво воочи го проблемот на членката. Точно е дека некои се боцкаат и пред бременост но дека она треба да се боцка и кога не е трудна кога си тера нормален живот е тотално погрешно! Она си останала бремена и пак ќе остане само што треба од прв ден на позитивен да боцка клексан, НО и тука има ризик бидејќи ако почне со клексан, а не дај боже е вонматерично внатре експлозија ќе биде. Затоа внимавајте какви совети давате, некој погрешно ќе ги протолкува.
Aj procitaj uste ednas i kazi mi kade pisuva deka jas i davam sovet na nea da se bocka pred bremenost itn. Se ova sto go napisa e totalno nadvor od context na razgovorot duri i ne mi e jasno kako mozese da dojdes do ovie zaklucoci ?? Taa napisa trombofilija pravi problem samo vo bremenost taka? Jas napisav JASNO deka kaj site Razlicno se manifestira no ja afektira plodnosta vo site procesi. Znaci bukvalno napisav zatoa sto ima i clenki koi ke pomislat samo vo bremenost treba terapija, ne toa ne e tocno kaj nekoi treba pred bremenost. Nema potreba od raspravanje na ovaa tema site sme tuka da pomagame koj kolku moze! I te molam ne prevrtuvaj moi komentari procitaj ubavo pa posle pisuvaj
Ajde sega jas da ti pojasnam na pogore napisanoto od tebe deka missed abortus ne e rezultat na losi jajni kletki tuku cirkulacija nema vrska vo slucaj na trombofilija kako sto e kaj zenata pogore koja ima Factor 5 i Factor 7 na koagulacija. Factori na koagulacija i cirkulacija ne se ist poim i da narusuvanjata vo koagulacijata negativno ja afektiraat folikulogenezata i nema vrska so cirkulacija. Cirkulacija i koagulacija se dva razlicni poimi. A jas nikade nitu spomnav "losi jajni kletki ". Sekoj problem se resava i ako nekoj sekogas dava pozitivni komentari naprotiv toa sum jas. Jas i taa si komuniviravme preku privatna poraka i se razbravme sto sakase da prasa .
Мисед абортус е кога има срцева акција и прекинува. Девојката прашуваше стрикно за неа, а не за сите. И одговорот треба да биде за нејзе, а не општо за секаков вид на тромбофилија. Проблемот е циркулација и коагулација, секако на своја рака не се почнуваат клексани од милиони причини. И јас сум со тромбоза и плус лупус антикоагулант што е бетер комбинација од таа погре ти што ја имаш пишано и во ниеден случај не ми дале клексани одма туку кога ќе е види дека е вгнездено во матка дури тогаш. Ја знаеме твојата приказна ди се борела долги години со неплодност и на крај со подолго користење на клексани пред бременост си имала здрава бременост. Но и јас имам близок случај каде жена имаше останувано бремена со фактор 5 и фактор 7 и мтхфр и беше со 3 клексани и мораа да ја породат во 33та недела клексани си примаше од самиот старт штом се увиде дека е во матка и ова и се случи и со 2те деца. Така да секоја приказна ди е своја ако ти така ди поминала не значи дека треба и друга некоја ќе биде. Али ризикот од примање клексани пред бременост е голем фоколку настане бременост која не е во матка! И пишувај на кирилица да не тераме очи.
Jas ne znam ti devojko dali si na hormonska terapija momentalno i stvarno sto ti e pa da se zajaduvas stalno vaka po forumi. Nejzinoto prasanje i te kako zvuci opsto, ova e javen forum i jas namerno napisav opsta informacija za site. Taa ustvari sakase da prasa Dali poradi 2 heterozigotni mutacii na genite vo trombofilija treba da prima terapija niz cel zivot zaradi povisok rizik od tromboza a ne samo vo bremenost. Prasanjeto i bese malku kratko i nejasno nisto strasno se razbravme so privatni poraki. Jas mnogu dobro znam sto e missed abortus, nema potreba da mi objasnuvas i so takov ton da razgovaras so mene. Ne znam moze ti treba naocari da vidis deka jas na nikoj ne napisav deka cel svet treba da prima kleksani pred bremenost tuku JASNO NAPISAV DEKA TROMBOFILIJA SE MANIFESTIRA KAJ SITE RAZLICNO A TOA ZNACI AKO IMASE MALKU MOZOK KE UKAPIRASE ZNACI KAJ SITE E I RAZLICEN PROTOCOL NA TERAPIJA STO ZNACI KAJ NEKOJ TREBA PRED BREMENOST KAJ NEKOJ NIZ BREMENOST KAJ NEKOJ POSLE BREMENOST A KAJ NEKOJ VERUVALA ILI NIZ CEL ZIVOT SE PRIMA TERAPIJA I BUKVALNO I ZA TOA KE TI NAPISAM EDNA KNIGA DA NE BEV TOLKU TURBO PO DOMA SO BLIZNACINJATA. stvarno daj vise ne zamaraj povise so tvoite bez vrska komentari , opusti se malce
I da za rizikot od niskomolekularna terapija so enoxaparin vo slucaj na vonmatericna bremenost nema potreba pak ke ti spomnam na mene da mi potenciras rizici i nesakani dejstva od ovaa terapija mene ova mi strucnost veke 25 godini ne znam sto ti e tebe struka ali medicina i farmacija sigurno ne ti se. Zatoa se doktorite da gi informiraat pacientite za tie retki slucaevi i da gi nadgleduvaat i zatoa nema potreba da gi plasis site ovde so eksplozii i sekakvi termini. A za kirilica izvini jas 20 godini ziveam vo stranstvo i polesno mi e na latinica. Kamo sreka da ti smetase mojata latinica i da ne me citas voopsto ama ete si mozela i na latinica haha
Форумот налага кирилица не ти налагам јас. И да живееш во странство имаш фонд кирилица. И не се ретки не саканите ефекти од клексан/фракспарин, можеби во твојата земја се. И ако тебе ти ја извадиле маста со години по доктори не значи дека и на другите ќе и биде извадена. Ако веќе стручноста е за докторите тогаш не давај одговори на прашањата ќе оди девојката и ќе си праша доктор. Девојката пак ќе нагласам си праша за нејзе не за општо и за тромбозата се прима терапија но има и видливи знаци за истата за да почне да се преименува терапија. И малце олабави со понашањето и престани сите да ги правиш тука глупави, а ти да си најпаметна. Тебе ти ја извадиле маста напокон си добила близнаци но не значи дека и членката ќе биде исти случај како тебе како и многу други што успеале да забременат, а имале мисед ќе им е погоди соодветна терапија и толку. Олабави малце. Поздрав
Модератор: Темата не е за лични преписки и расправии. Секој нареден коментар ќе биде бришен и санкциониран. Ве замолувам да се продолжи со нормалниот тек на истата.
@Lolipop1983 еве ќерка ми е скоро 5 години на терапија заради генетски мутации и зголемен ризик од тромбофилија.Од 3 години почна со клексани а од 4 со орална терапија сега скоро 9години е. Туку сакав да прашам дали др Јани е само за трудници. Ние сме во Германија година ипол и овде ни рекоа дека веќе нема потреба од терапија освен за оперативни зафати и секако бременост но мене ми беше страв и давав уште.Сега наредна недела си одиме за Мк па сакав и таму да ја однесам да се консултирам што ке ми кажат
Здраво.сакам да прашам за тие што се со тромбофилија како го обновувате изврштајот за клексани.мене не ми вратија пари за клексани затоа што бил стар извештајот.тромбофилијата е вродена не се менува. Дали знае некој како оди постапката ако останеш бремена за клексани за лице кое има тромбофилија?
За мутации секој месец одев крв да ми земаат на трансфузиологија, и на крај на месецот со извештајот и сметкопотврдите од аптека, ми редундираат.
Здраво девојки , дали некоја од вас знае да ги прочита/се разбира резултативе? иначе сум 14+2 пред некое време примав клексани 14х1 и сега пијам аспирин.. денес ги мерев ддмерите и бес 1091
Zdravo zenski, dali nekoj gi razbira rezultatite? Eden e moj a drug od soprugot. Sekako ke zemam upat za kaj doktor
Здраво милички би сакала ваше мислење имав 2 спонтани срцевата реакција ја губам во 7 нед при што имам 6 год детенце родено без никаков проблем правев испитувања и излезе дека имам хетерозиготност во :FZ;FGB; ITGA2; MTR;MTRR и хомозиготност во : MTHFR 677 матичниот ми кажа дека треба витамини да пијам фолати ништо повеќе не е страшно каде да се обратам на трансф кај кој доктор бидејќи се плашам помогнете ми ....