Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Maci321

Maci321 Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    70
    Mene mi se pojavi posle primanjeto . Stavam i utrogestan

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.589
    31ва недела сум, со по еден клексан од 0.4 се боцкам.
    Океј се резултатите, така?
    IMG_20230818_125207.jpg

На *sisi* и deniz333 им се допаѓа ова.
  3. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.694
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubu 95

Bubu 95 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2021
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Девојки дали некој од вас прима дополнителна терапија освен метилирана фолна 400 мг хетерозиготност и хомозиготност.
    Ви благодарам.

Прикачени фајлови:

5. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.694
    Jas imam samo heterozigot na FGB I MTHFR c677 I primav metilirana folna I metilirana b12 od 1000mg, a ti go imas faktor 13 za nego mislam deka se primaat I kleksani

6. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.694
    Metiliranite vitamini folna I b12 do koga gi primavte? Jas od 22 nedela gi prekinav se nadevam deka ne zgresiv.

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    До крај се примаат.

Супер ти се :)

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    И метилиран Б12

9. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Нема зијан од нив и да не си бремена треба да ги пиеш ако имаш мутации. Почни ги пак, не е страшно во секој случај.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nadez88

nadez88 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2023
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    176
    Zdravo zdravo zenski jas bi sakala konsultacija so vas bidejkji ne gi razbiram voopsto rezultative ke moze li pomos? Mi izleze heterozignost vo F2, FGB, ITGA2, MTRR i PAI 1. Isto taka, homozignost MTHFR 677.
    Ne mi otkrija antinuklearni antitela.
    Gi zakachiv rezultative dali ke moze nekoj da mi objasni sto znaci toa? Sleden mesec septemvri sakam da pravam invitro, pijam metilirana folna, metiliran b12 i E vitamin. Aspirin mi rece Tatjana G. i Petanovski deka ne treba, a Hadzi Lega rece po edno na den da pijam pred bremenost. Ne razbiram isto i sto znaci povisoko aktivirano parcjjalno (sek.)? Ve molam za konsultacija i odgovor. Dali kaj Jani moze da se naceka termin so upat?

Прикачени фајлови:

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Не смеат да ти дадат аспирин зошто времињата ти се нормални т. е. споро ти се згрутчува крвта. Ние што примаме клексан и аспирин обично ативно парцијално е испод 27што значи брзо згрутчување на крвта. Повеќето мутации ти се хетерозиготни што значи дека не се толку страшни. Мтхфр е за фолната а ти веќе си ја пиеш метилираната покриена си со терапија.

На nadez88 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. veka66

veka66 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Zdravo, da mi posocete nekoj geneticar da mi procita rezz od kariotip, zemavme gi rezz na mojot pisuva inverzija na hromozom 9, pa ne znam koj da baram da mi objasni sto znaci toa,i kako se zakazuva za konsultacija kaj geneticar? 2 ivf neuspesni

13. Maci321

Maci321 Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    70
    Ako pravese na Gak treba tamu da ti objasnat. Ako ne so vrski ke si ja baras Prof.Dijana Plasevska vo MANU

14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    ke se sovetuvas i so embriologot oti vo vakvi situacii najcesto preporacuvaat pgd na embrionite pred et

15. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.768
    Допаѓања:
    3.283
    Имаш промени во кариотипот, терапија за тоа нема, да примениш нешто не можеш. Мое мислење е со резултатот да одиш каде што веќе си тераш ин витро. Најверојатно пред трансфер ќе треба да се испита ембрионот. А за генетичар, да пробаш да се јавиш на Имунобиологија и хумана генетика, па ако ги добиеш да кажеш што проблем имаш и да те упатат понатаму. Освен стручно да ти објасни што се случило со хромизомот, не може да помогне повеќе.

16. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.826
    Допаѓања:
    34.730
    А дали во МАНУ ги прават сите мутации? Јас чекам одговор од фондот за ваучер, па додека чекам сакам да си проверам. И дали е доволно само мутации, или мора и кариотип?

17. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.768
    Допаѓања:
    3.283
    МАНУ и на трансфузиологија испитуваат помалку мутации. На имунологија испитуваат најмногу, 17. Можеш да земеш упат од денес за утре или истиот ден, има термини. Резултати за 10тина дена. За кариотип на државно ќе чекаш може и 3-4 месеци. Нема термини плус многу се чека резултат. Приватно за една недела, мислам беше околу 9.000 денари за еден во Систина.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.826
    Допаѓања:
    34.730
    Ама читам за кариотип ништо неможело да се направи, немало терапија за тоа.
    А за имунологија упат од гинеколог или од општ матичен?

19. Maci321

Maci321 Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    70
    Jas vo MANU proveriv mutacii a kariotip na gak, no kaj men3 bese druga prikazna. Ne e povrzano so inv.

20. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.768
    Допаѓања:
    3.283
    Ништо не може да се направи, со тие хромозоми сме родени и нема лек за тоа. Најчесто го прават после повеќе неуспешни бремености, што и тогаш не значи дека е до кариотипот. Јас имав две неуспешни и нормален кариотип имам и јас и маж ми. Инаку ретко се случува да има промени во кариотип. Еве на цел форум што истражував додека чекав резултати, има 5-6 жени со промени во кариотип.
    Упат за мутации земав од матичен гинеколог со шифра N97. Кога веќе одиш, со истиот упат можеш да побараш да ти испитаат и автоантитела ако немаш испитано. Нека наведе матичната во упатот "генетски мутации и автоантитела". Ќе им кажеш што проблем имаш и тие ќе знаат кои автоантитела да ги испитаат.