Јас пред ин-витро сакам да си испитам, незнам веќе што да кажам, дали е до организмот, стварно незнам, со еден јајник останале природно бремени, или со запушени еден канал, еве и млади под 30 се со намалена оваријална резерва, лош спермограм па пак остануваат со ин-витро од прва, некои се во ред и пак неможат. Стварно незнам до што е. А која цена е вкупно?
Секој со своја судбина. Немаме ист проблем ама маката е таа. Останувам трудна, во 6 месеци ми беа двете бремености ама ете, неуспешни. Не најдов проблем и покрај сите испитувања, се е како што треба кај двајцата. И докториве веќе ми викаат Господ. Така да... Цената беше околу 2.000-2.500, не ми текнува точно.
Здраво девојки, бремена сум 5та недела, испитав генетски мутации за да знам дали е потребно да бидам покриена со терапија... Ве молам за ваши мислења за мутацииве, додека отидам на трансфузиолог, некако ме исплашија
Треба да примаш терапија, нека ти закажат со приоритетен упат на трансфузиолог Не се плаши, со соодветна терапија сѐ ќе биде во ред
Најверојатно за мтрр ќе ти дадат клексан а за мтхфр ќе ти дадат фолна метилирана. Али добро ќе биде и хемостаза и димери да испиташ можеш упат даземеш од гинеколог да не платиш ништо или од општ матичен 250денари или 350денари беше на трансфузиологија.
Се извинувам што упаѓам, а колку се сите мутации на број? И јас се мислам да испитам на приватно и јас исто овој пакет го гледам на Авицена. Не знам дали да се замарам веќе сум 12та недела.
Незнам колку се, негде прочитав 17, еве нека пише некоја членка што знае, јас не сум трудна, се спремам за ин-витро, чекам ваучер здравје ако ми одобрат од фондот, ако не приватно ќе мора, и во Авицена не биле сите, ми пишаа на имунологија.
Докторката на Имунологија ми рече сосема доволни се тие резултати од Авицена, таму се испитуваат најбитните мутации.
Здраво девојки, бремена сум по 4 пат, 1вото ми е мисед абортус, 2рото бебенце со срцева мана си ја истерав бременоста и си го родив, 3тото со клексани и метилирана фолна родено и здраво. Имам генетски мутации, односни хомозитност во PAI и MTHFR. Прашањето ми е дали има некоја со втора бременост без боцкање на клексани?
Јас ги имам тие мутации и си имам едно бебенце здраво и живо, со примани клексани метилирана фолна и б 12 цела бременост. Немам искуство за второ ама како што го имам слушано др. Јани вели дека без терапија и да се износи бременоста ризикот за бебе со аномалија е поголем. Сепак ние сме лаици, консултирај си го Јани за совет и со лесно
Тешко ради хомозиготноста на паи. Јас после првото родено пробав без клексани и аспирин но се заврши со мисед и сега пак истата терапија.
So transfuziolog zadolzitelno Jas na tvoe mesto ne bi si igrala bez kleksani, pa kolku i da se bolni i modricite. Jas zavrsiv so missed samo so eden kleksan, homozigot sum na MTHFR, ti imas plus PAI mutacija, mislam deka ke ti prodolzat so kleksani Mutaciite se genetikata i nema tuka popravka, ednostavno ke si teras po sema kako sto ke ti kaze transfuziolog
Не, не примав пошто немав ништо тогаш проверено. Бременоста ми беше океј се немав никаков проблем освен што искочи бебенце со срцева мана комплексна. Ви благодарам на сите одговори, секако ќе пробам да стапам во контакт дали со Јани или некој друг трансфузиолог, чисто сакав да видам дали има некој со вакво искуство.