Интрадермално се ставаат мали се инекциите јас сама ги ставам во рака и искрено кога ги ставам како на упатството ниедна модрица немам и не ме ни боли така за разлика кога ги ставав под агол
Здраво. Позади себе имам едно неуспешно ивф. Ми земаа примерок до крв за кариотип за мене и сопругот. На памет ми е да испитам генетски мутации. Бидејќи прв пат ќе испитуваме што е важно да и кажам на матичната за да пипе во упатот?
Jas imam ista mutacija heterozygot na Factor 2 se vika isto i Prothrombin i plus uste nekolku i transfuziolog mi prepisa kleksan i ete imam bliznacinja. Jas imav dolgi godini neplodnost i posle genetski ispituvanja i so terapija kleksan eve od prva rodiv bliznacinja. Za factori na koagulacija dali heterozygot ili homozigot obavezno prepisuvaat kleksan dali e toa Factor 2, 5, 7 ili 13 terapijata e ista za site. Pozdrav i se ke bide so dobar transfuziolog i dobar ginekolog
Генетски мутации и тромбофилија ќе кажеш дека сакаш да испиташ и ќе ти дадат упат, на трансфузиологија е тоа. Антитела исто така испитај, тоа е на имунологија. Земи за се’ упати истиот ден да завршиш работа.
Da normalno pred bremenost kleksani toa e celata poenta za nivnata upotreba kaj neplodna pacientka koja nemoze da ostane bremena prirodno. Obicno minimum 7 dena pred transfer gi prepisuvaat ili od prv den na invitro za da se pripremi matkata za transfer. Vo slucaj na pacientka koja ostanuva bez problem prirodno no gi gubi bremenosti togas samo gledam potreba stom se potvrdi bremenost da se pocnat kleksani
здраво на сите да пријавам втора не успешна инсеминација на 15 ден од инсеминација добив точно не знам стварно дали некој друг има како моите мутации може уште еднаш треба да одам на трансфузиолог MTHFRC677T alel 2 само и <l>. V<R2) двата од оваа мутација дали некој има со ваков случај ? јас пијам метилирана фолна со б 12 од 1000 и аспирин секој ден
Инаку јас мислам да направиш уште една консултација со трансфузиолог. @Brpbrp повеќе ги разбира мутацииве, можеби ќе ти каже нешто подетално.
Еве јас сега не примам б12 а имам и мтхфр и мтрр и паи и ла позитивен и 26та недела сум зошто нема потреба од б12. Не е тоа објаснување.
Najvazno bilo vo pravite TRI meseci da se prima dodeka se raZvije ubavo nervnata tuba Ako Dobro se sekavam taka mi objasnivase doktorot I jas poveke ne primam folna I b 12...
Да али јас воопшто не го ни примав со првата да превентивно али со оваа сега не, кажаа само клексан од кога ќе се види дека е во матка, а пред бременост аспирин и метил фолат. После 16та недела и калциум вметнаа превентивно.
Девојки како правите поврат на клексани вие што имате тромбофилија.дали само со извештај од трансфузолог и потврда од матичен со прилог на сметкопотврди и фискални?
Здраво девојки бремена сум 9 недела со клексан 0.4 и аспирин од позитивен тест метилирана 1000 и б12 мутации хетерозиготност во MTHFR 1298, MTHFR 677, PAI-1 i MTR хомозиготност МTRR плус и АНА позитивна дали вие со вакви мутации сте цела бременост со клексан или до 12 недела? трансфузиологот до 12 недела , гиникологот до крај на бременост ???
Јас имам слични мутации како тебе, само што сум хомозигот на паи. И од трансфузиолог и од гинеколог препораките од старт беа клексани до породување. Не знам дали може со извештај од трансфузиолог или само од гинеколог. Јас со од гинеколог земам и во фондот носам копија од извештајот, плус назад на еден розов рецепт ми ги пишуваат датумите со факсимили од матичниот гинеколог како потврда дека таму сум примала клексани (сама се боцкам), сметкопотврда со фискална, копија од трансакциска сметка и барање што ќе ти го дадат во фондот.
Потврда од матичен, сметкопотврдите со фискални и извештајот од трснсфузиологија ќе си поднесеш во фондот и ти рефундираат.
Тоа ќе видат според резултати, ако се скратени времињата ќе ти ги продолжат клексаните или пак димерите ако се високи. После 12та недела постелката почнува да си ја врши својата функција и според тоа можат да увидат дали ќе имаш понатака потреба од клексан.
Postelkata prevzema funkcija na snabduvanje so hormoni kako progesteron na primer i nema nikakva funkcija vo tencenje/zgusnuvanje na krvta ili pak lakuni/trombovi na placenta. Ako placentata vrsela funkcija za koagulacija nikoj nemase da prima kleksani , ocigledno ne vrsi funkcija vo koagulacija i I zatoa se prepisuvaat kleksanite