Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Nensi_k@#$

Nensi_k@#$ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    39
    Ако може помош, пробувам да останам бремена. Дали да пијам метилирана, до сега пиев обична

Прикачени фајлови:

2. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    2.341
    И јас сум со хомо и хетерозигот мутации. По препорака на др Јани пиев : метилирана фолна, метилкобаламин, аспирин и по два клексани во бременоста. Обавезно консултација со трансфузиолог.

3. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    771
    Сега видов поубаво и јас, фактор 8 ми е немутиран, хетерозигот е фактор 13...ако нешто менува.
    Инаку да ве прашам сите, дали кај Јани да појдам спремна и со фактори на хемостаза и ддимери, единствено и последно правев во 8ма недела. Или тој ќе ме упати да испитам?

4. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.700
    Isto e so faktorite za bilo koj faktor davaat kleksani, podobro Jani da ti Dade da ispitas tamu na transfuziologija

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    2.341
    Земи си упат од матичниот гиниколог, за да провериш дд и хемостаза, и со резултатот ќе појдеш кај Јани. Види што ќе ти каже, но јас не би ризикувала без клексан.

6. Nensi_k@#$

Nensi_k@#$ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    39
    Aspirin dali dodeka se obiduvase da ostanes bremena

7. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    2.341
    Аспирин додека се обидувавме го пиев преку еден ден, а после во бременоста секој ден.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    На 15 или 30 дена се прават димери и хемостаза. Сега не знам која недела си ама доколку ти е помината 13 недела веќе се гледа и на ехо дали имаш проблем али со фактор13 и хомозиготност во ПАИ верувам дека Јани ќе ти вклучи клексан.
    Според гинеколозите мутациите не се причини за спонтан или мисед во прво тримесечие и дека мутациите представуваат проблем понатака. Јас не се сложувам со нив, а исто и Јани и затоа се на ратна нога трансфузиолог и гинеколог.

На intj_girl и Joanna28 им се допаѓа ова.
  9. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    771
    15 недела. Бев во 12 та на скрининг и 13 та во државна за приска, ме гледаше др.Ќаев, ништо не ми рекоа, мислам дека пишуваше на извештајот и добри протоци ако мислиш на тоа дека се гледа?
    Пијам витамин Е, нешто друго да внесам додека добијам терапија? Пре мама ги пиев таму е обична фолна изгледа... ќе земам метилирана. Друго нешто...?

10. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.232
    Допаѓања:
    3.121
    Метилфолат, метилкобалмин и витамин ц од 1000ка

11. kkppbbss29

kkppbbss29 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Здраво ,
    Дали може искуство со пронизон таблети. За вродена тромбофилија ми препишаа терапија пронизон,активна фолна д3 и кардиопирин. Дали може некој да ми каже искуства, бидејќи имам 3 спонтани со прекин на срцева акција и едно неуспешно инвитро.
    Благодарам

12. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Nema potreba voopsto kaj tebe metilirani vitamini, tvoite geni za metilacija se super taka da obicni vitamini samo kaj tebe. No za Factor 13 heterozygotnost i Serpine Pai homozigotnost e za ovie ti treba kleksan obavezno. Najtoplo ti preporacuvam nekoj asalen transfuziolog i ginekolog da ti prepisat soodvetna terapija za uspeh daj boze

13. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.700
  14. kkppbbss29

kkppbbss29 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Го сокрива сепак благодарам

15. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Pronizon tableti se obicno davaat okolu vreme na transfer za da ne go odbie teloto plodot. Isto taka se prepisuva pri povtoruvacki abortusi koi imaat imunoloski problem ili vo epten retki slucaevi so non classical adrenal hyperplasia. Vaka jas gi piev ovie tableti pronizon okolu godina dve i nemav uspeh so niv sto ne mora da znaci i kaj tebe bi bilo isto. Rezultatite pogore ti se ok no fali factor 7 ispituvanja a isto i rezultati od steknata trombofilija. Jani so vakva istorija pretpostavuvam bi ti vklucil kleksan. Ako mozes vidi go

16. kkppbbss29

kkppbbss29 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    А каде може да се испитаат тие дополнителни работи бидејќи од страна на генетски само овие , а имам повторувачки абортуси три во пет години на природно и едно неуспешно инвитро

17. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.700
    Ne e sokrieno, dole go pisuva vo delot na zebeleska

18. kkppbbss29

kkppbbss29 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    IMG_20230915_123002.jpg

19. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Колку е сериозно PAI? Јас сум хетерозигот, секако ќе примам клексан, ама не знам што точно значи PAI.
    А може ли на пример цела бременост да се пие Преднизон, колку би било штетно за плодот? И дали да се прими интралипидна инфузија е многу подобро од ова? Немам искуство, а и никој не кажува од докториве.

20. kkppbbss29

kkppbbss29 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    За интралипидна имам само близок со искуство кој поради таа инфузија ја примаше до 12 недела неколку пати и успеа да роди здраво живо и убаво детенце, после 5 абортуси

На Lolipop1983 и intj_girl им се допаѓа ова.