Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.010
    Допаѓања:
    2.270
    Јас не знам што те матка твојата матична, но да си знаеш може да ти издаде упат за хемостаза и дд. Мојава секогаш ми дава, пред терминот кога имам закажано кај Јани. Ќе ми пише со дијагноза за бременост, за да не плаќам. Проверувам и со резултатот одам кај Јани. Ако тој ти даде да испиташ дд и хемостаза тогаш ќе си платиш 350 или 390денари, не ме држи за збор колку беше.

На meri24 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    754
    @Brpbrp @Алек*** еве не знам, мислам дека или не знаат како или ако има врска што е од друг град па стварно да не може. Ќе си го одврзам ќесето така ми личи |(

3. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.526
    Vo Sin Lab , hemostaza i dedimeri privatno bea 1800 denari sega. Vo sporedba so Avicena kade bese duplo.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.066
    Како рефундирате клексани преку фонд? Јани ми го праќа извештајот кај општата матична, обично понеделник приквечер, ја чека хемостазата за да ја види. Она ми го симнува и принта. Арно ама, дали тој важи за во фонд, го признаваат ли како таков, или ќе мора да се одвлечкам до клиника за да ми стават округол печат за да го рачунаат како оригинал?

5. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.010
    Допаѓања:
    2.270
    Ќе мора да појдеш до клиника, да ти стават печат округли и печат од докторот. За да можеш да го приложиш во фондот.

6. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.066
    Фала многу мила

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Alex*

Alex* Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    618
    Deka ne moze da ti dade dva upati so termini vo ista ustanova toa e tocno.
    Znaci treba da pomine prvo terminot kaj Jani ili da go otkaze pa da zakazuva za hemostaza i ddimeri vo laboratorija sk 1 i labotorija sk2 taka glasat.
    No koga veke ke odis kaj Jani toj ke ti dade upat za lab pa ke se dogovorite dali da pricekas ili ke ti iskuca izvestaj pa od maticna direktno da go baras
    Toj sekako vo zavisnost od mutaciite vednas ke ti kaze dali si za kleksan.
    Kaj mene rez se sekogas vo granica no kleksan primam od pocetok

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    754
    Да ви споделам за моите мутации бев кај Јани ми даде само аспирин на два дена, метилкобаламин на 2 дена и метил фолат секој ден.
    Ме праша дали на ехо се е во ред и бидејќи се било во ред, само ова како терапија.
    Го прашав во кои случаи би вовел клексан, само рече во случај да на ехо се покаже дека има потреба.
    Screenshot_20230914-173021_Yahoo Mail.jpg
    Не ми даде да испитам ниту ддимери и хемостаза. Му спомнав дека последно испитував во 8ма недела, ми рече штом гинекологот кажал дека е се во ред, нема потреба.
    Супер што не треба да се боцкам, ама морам да искоментирам дека од цело читање си створив некоја поинаква слика за Јани, да не го читав тука каков професионалец е, ќе помислев нема појма. Во смисла се беше сведено на тоа што кажал гинекологот.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Maci321

Maci321 Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    70
    До колку часот попладне работи трансфузологија? За да се земе извештајот

10. Maci321

Maci321 Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    70
    Женски, да прашам примам фракспарине секој ден во 19 ч, но на 5ти октомври сабајле имам кај Кочо Димитровски закажано, докторот ми има закажано сам за контрола. Сега незнам дали да ја примам инекцијата претходниот ден... А не би скокала ни на своја рака. Некој дали имал искуство да треба да провери димери и хемостаза, а примал инекции дали ја примила таа претходниот ден? Фала

11. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.010
    Допаѓања:
    2.270
    Или се до 15-16:00ч. Извештајот ќе можеш и од кај матичната да го земеш. Само што ќе треба да појдеш за печат на трансфузиологија. Јас сум имала термин во 13:45 ч, кога и да завршев работа, во чекална уште имаше луѓе.

На Maci321 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Maci321

Maci321 Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    70
    Знам минатиот пат бев го земав од кај матичната па се враќав утредента. Таму е хаос и со паркинг затоа прашувам баррм попладне да се оди

13. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.010
    Допаѓања:
    2.270
    Не би знаела да ти кажам, дали се таму попладне. Можеби ќе пише некој што бил.

На Maci321 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maci321

Maci321 Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2023
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    70
    Фала ти. Ако не ќе пратам некој утредента да го земе :)

15. free.mind ***

free.mind *** Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2020
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    60
    Здраво девојки, само што го земав рез па додека се видам со саглам доктор може некоја од вас знае нешто повеќе да ми објасни. Отидов јас во имунологија да се консултирам но беше млад доктор и не знам колку да му верувам. Кажа дека во глобала се ок резултатите и немам висок ризик за тромбофилија. Имав два последователни абортуси, еден missed, еден blighted ovum. Ви благодарам.

Прикачени фајлови:

16. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.514
    Допаѓања:
    1.284
    Да и мене на Имунологија ми рекоа дека не ми треба никаква терапија бидејќи сум хетерозигот (демек не е страшно, хомозиготност е полошо)... Баш никаква, дури ни метил фолат. Среќа си верувам на својот здрав разум и интуиција и си барам чаре. Јас сум хетерозигот на шест од гените за тромбофилија. До сега сум имала само еден blighted ovum. Ќе ти треба терапија за тромбофилија сигурно, штом веќе имаш missed и абортуси. Поздрав и сѐ најдобро.

На free.mind *** и Lolipop1983 им се допаѓа ова.
  17. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    1.179
    Дали некоја испитувала сега брзо антитела(спермални, оваријални, зона пелицида) на институт за имунологија?

Јас кога бев пред 3 месеци ми кажаа дека не ги испитувале тогаш

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Ne treba da ti dava mislenje koga neznae sto zboruva i I zalno sto i na drugi pacientki ke im kroi sudbuni vo pogresni nasoki ako nekoj ne mu kaze da se educira podetalno na ovaa tema. Sekako deka ima visok rizik na trombofilija so kombiniran Factor 5 i Factor 13 plus PAI homozigotnost se 100% indikacija za kleksani. Moja od srce preporaka da najdes asalen ginekolog i transfuziolog i so soodvetna terapija i doza i strucnost ti posakuvam uspeh sto pobrzo. I se nadevam stom ke dobies napismeno izvestaj od drug doktor jas bi otisla kaj ovoj mladiot i bi mu go slapnala na masa i bi mu kazala deka ne e vo red da dava mislenje ako nema vrska na ovaa tema

На free.mind *** и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  19. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.066
    Секако дека ќе ја примиш. Јас секој ден де боцкам тој период а си одам редовно на контрола еднаш месечно кај Јани со претходен ден примена инекција

На Maci321, Lolipop1983 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  20. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.066
    Не се секирај, си ја знае он работата. Два пати во различни периоди со резултати одев кај Павлина во ремедика која што ми кажа дека моите мутации (паи хетерозигот и мтхфр/мтрр хомозигот) не се за клексан и дека ако има потреба, сам гинекологот ќе воведе. Место не ме држеше па отидов и кај Јани. Он истото ми го кажа, па таман тргна да куца извештај, кога му кажав дека со првото нема протоци и се боцкав од некаде 7ми м, се подзамисли и ми рече ајде превентивно ќе го дадам, да не е тука проблемот, иначе немаше ич да ми даде. Уште поубаво ако не треба да се боцкаш

На Lolipop1983 и Joanna28 им се допаѓа ова.