Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Здраво, да се надоврзам на муабетов бидејќи и јас сакам да знам повелќе околу терапиите. Правев генетски мутации во МАНУ од трансфузиологија ги чекам не се сите готови. Ми излезе следниов резултат: присуство на хетерозигот factor XIII V34L, FGB 455 G/A, PAl-1 5G/4G, MTHFR C677T i MTHFR S1298C полиморфизмите, како и хомозигот за MTRR A66G полиморфизмот. Со трансфузиолог имам закажано тек во ноември, па ме интересира што значат овие мутации? Инаку имав спонтан во септември во 5 недела и планирам инвитро за неколку месеци.

2. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Factor 13 e indikacija za terapija so kleksan a homozigot vo mtrr so metilirana b12 , heterozygot dupli vo Mthfr so metilirana folna. Se nadevam ke najdes asalen transfuziolog i ginekolog da te sledat. Ako si vo Skopje najtoplo ti gi preporacuvam Newborn Clinic oni se experti na ovaa tema i mnogu uspesni vo resavanje na ovie problemi

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    771
    Јас со хетерозигот во фактор 13, IGTA2, MTR,MTRR, MTHFR од Јани не добив клексани, само метилфолат секој ден и метилкобаламин и аспирин секој втор ден. @Laura7
    Не ме испрати да испитам ниту ддимери и хемостаза. Му беше битно само ехото дали било добро и што кажал гинекологот.

Прикачени фајлови:

4. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Да, таму одам кај Трајковски правев прво инвитро, но спонтан во 5 недела имав. А во ноември сум кај д-р Елена Петковиќ, ми ја препорачаа како добар трансфузиолог, па ќе видиме. Здравје за следно инвитро се надевам на се најдобро. Инаку вие што имате како моите мутации, дали примавте терапија пред да започнете постапка со инвитро?

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Мене со мутација хомозигот на МТХФР Јани ми пиша клексани уште пред две години да ги примам прв ден од позитивен тест. Во Јануари имав спонтан ( сега сум бремена 18 недела ) , кога бев на контрола прошлата недела му кажав дека кога имав спонтан ги почнав клексаните после недела ипол од позитивен тест, а сега со оваа бременост од прв ден и се е во ред. И објасни на другата докторка ( вајда ја обучуваше ) дека уствари немало некаков проток ( не го разбрав баш убаво ) и затоа ембрионот немал срцева акција и не се развивал. Сега се боцкам со еден клексан дневно иако хемостазата ми е добра а дидимерите ми се 640 што мислам дека не е страшно за трудница и синко супер се развива. Мене ми го препорачуваа и Нино во Систина. Но, јас му верувам на Јани и мислам дека е еден од подобрите трансфузиолози кога станува збор за бременост. Ти ја пуштам целата среќа на овој свет да се радуваш што побрзо :)

6. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Поради претходна историја со спонтани, консултирај се за клексани. Тромбофилија е добро да испиташ, ако немаш, тие резултати даваат насока дали ќе ти треба клексан

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070

8. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.890
    Допаѓања:
    1.667
    И мене ми рекпја да пијам, а ич не сакам пд оваа причина од икс тука коментари каде што крварат од аспиринот... и нз што да правам..

9. flow30

flow30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    61
    Почни, можеби нема да се случи истото и кај тебе…

10. TeddyBear_22

TeddyBear_22 Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2023
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    17
    Здраво девојки, од Јани имам извештај при следна бременост, да почнам со клексани веднаш од позитивен тест заради мутациите. Може ли малку појаснување кај да се обратам по позитивен тест? Како е постапката да почнам со боцкање (на почеток не верувам дека би можела сама) и како оди рефундирањето?

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Vanila&argan

Vanila&argan Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    600
    По позитивен тест, оди кај матичен со извештајот од Јани, ќе ти дадат упат за трансфузиологија, ќе ти напишат таму извештај дека имаш мутации и дека треба да примаш клексан и после ќе си ги рефундираш.

На Maja92@ и TeddyBear_22 им се допаѓа ова.
  12. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    1.070
    Кај трансфузиолог со итен упат од матичен гинеколог. Ке ти дадат терапија и обавезно да ти пише извештај трансфузиологот од кој ден да почнеш со клексани. Зошто без извештај од таму или од ГАК нема фондот да ти ги рефундира клексаните. Ова од лично искуство ти кажувам, мене никој не ми го нагласи тоа и сега ме можам да ги рефундирам ретроактивно. Инаку мене сопругот од прв ден ме боцкаше, сестрите го обучија, не е ништо страшно. Верувај за вас полесно зошто инаку секојдневно треба да идеш да те боцкаат.

На Maja92@ и TeddyBear_22 им се допаѓа ова.
  13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    35.008
    Здраво, денес матичниот гинеколог ми даде упат за во МАНУ, јас и кажав за на трансфузиологија или имунологија, ми кажа тоа потоа, демек ако сум имала мутации, не ми е јасно. Се јавив во МАНУ, прашав дали боцкаат, ми кажаа подобро да си носам, може да немало кој да ме боцне, па потоа ми кажаа да одам ќе ме боцнат и боцкање било 1000 ден., а за мутациите 450 ден., некоја членка што била во МАНУ подетално да ми објасни ако може.

14. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    544
    Kleksan vo noga pod koj agol go bockate?

15. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Mene vo noga ne mi preporacaa da pustam....zosto, ne znam, mi rekoa samo vo noga ne. A znam mnogu deka pustaat

16. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.233
    Допаѓања:
    3.121
    И 45° и 90°

17. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    65
    Кој знае да ме упати каде да се обратам после ваков резултат, дали некој од вас знае да ми се објасни?

Прикачени фајлови:

18. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Da si napravite kariotip i vie i partnerot i posle ke si zakazete kaj geneticar da vi objasni, zavisno od rezultatot od kariotipot.
    Vakviot rezultat ne mora da znaci deka ke imate naod na kariotip, no ukazuva na potreba od takva analiza.

19. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    65
    Vi blagodara, no ova e rezultat od kariotip, ginekologot mi dade upat za na gak mi zedoa krv vo ambulanta i go dobiv ovoj rezultat kaj soprugot e cist.Tuku sto oponatamu

20. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.284
    Ова не е кариотип?