Мене б12 ми е многу над границата, се испаничив и одма ги прекинав Ќе се намали, ќе падне ако не ги користам? Ептен ме фати паника Друг начин како е да се спушти? Инаку крвната слика ми е топ, се супер.
Da prasam koj ti dade upat da ispitas za B12?i jas zemam skoro 8meseci pa sega me zamisli i jas da ne imam nadminato.
Prasanjevo se odnesuva na @anggell P.S jas nemam provereno skoro, pijam so prekini, 3 meseci pijam, pravam pauza 1 mesec, nekogas i poveke i posle pak na terapija. Generalno so site vitamini taka pravam. Upat dava internist, endokrinolog....
Никој не ми даде, јас на приватно испитав, некако како никој доктор да не се замара, и јас со месеци, може и година да го пијам, ама прекинав ќе направам пауза.
Zdravo devojki, Dali nekoja ima so ovie rezultati sto bila kaj Jani , sto i kazal me interesira: Heterozigotnost vo: F13; ITGA2; MTHFR 1298 Homozigotnost vo MTRR. Homocistein mi e 6.42 ( vrednosti: 5-15) Koco mi kaza deka ne treba nisto da primam od kleksani i aspirin pri postapka i posle transfer.
Здраво јас сум 6 медеци со дијагноза реуматоиден артрит сјогрен синдром и пијам плакенил. Бремена сум 6 недели денес бев Ск на реума за нови анализи и др. ми даде плус упат за преглед на трансфузиологија. Бев некоја Др.Елена не знам презиме ми рече еве анализи ќе правиме а кога прашав каде да дојдам на преглед после анализава ми рече па ќе видиме ке има извештај па таму на реума ќе одиш ...од кај што си пуштена као. На реума докторкава ми вика во бременост ќе ве водат овие од трансфузиологија.(топката се префрла од еден на друг а јас не сум башка од Ск). Дали овие анализи се за мутации ? Или ако излезе нешто тука нахнадно ке ме испитуваат за мутации и тромбофилија? Немие многу јасно
Ако посчедните 2 ставки ти излезат позитивни си за на реума и они те водат мада веќе примаш плакенил и си покриена со терапија за нив. Димери,хемостаза те води трансфузиолог дали ќе има потреба од вклучување на клексан или фракспарин.
https://vm.tiktok.com/ZMj7EdY64/ Колку е точно не знам, ама некако убедлив ми е човеков за се што збори. https://vm.tiktok.com/ZMj7EC9TU/ Еве нешто и за б12
Normalno e posle poragjaj da se zgolemat d dimerite, teloto imalo krvarenje i prirodno reagira organizmot taka. Bez griza, jas posle spontan imav 3000 d dimeri i mi dadoa samo aspirin i prorodno sami si se sredija.
Мене резз ми дојдоа за еден ден од трансфузиологија.Вторникот ме боцнаа среда околу 14 дојдоа електронски на трансфузиологија во мојот град. Мие чудно др. Емилија ми рече ке има мислење со резултатов но нема ништо. Прилог слика. Дали нешто после ова треба некаде да одам или испитвам? Тамѕ ми рекоа дека нешто и за две недели ке дојдело но што е тоа ова е све од дадното за испитување како што читам.
Ако нема терапија нема ни мислење. Резултатите ти се добри само ќе си водиш сега бременост кај гинеколог заедно со ревматологот ради плаќенилот.
Имам препишано enoxaparin за 60 дена. Купив само 12 enoxaparin rovi (немаа во аптеката) дали за рефундирање може да купам друг вид на клексани, дали ќе ми рефундираат бидејќи не се исти. Дали можам баш clexan да докупам. Знам на некој извештај пишува баш clexan и не може друг вид. Значи дали може да рефундирам 2 различни клексани со еден извештај и дали има проблем ако се примаат еден вид, па дриг вид клексан?
Здраво, може сум пишала веќе но не се сеќавам. Со мутации сум хетерозигот. Одам на трансфузија кај Кочо Димитровски и тој ми кажа уштр пред месец дена да испитам Хомоцистеин и ако е под 10 да прекинам со Метил фолат и Метил б12 и ако е под 10 да продолжам со фемибион 2. Резултатот ми беше 5.28 . Но исто така во меѓувреме идев и кај Павлина Герасимова во Ремедика и таа ми кажа да не ги прекинам метилираните. Во петокот матичната ме прати испитав пак Хомоцистеин по што ми бесе 2. 24 . На мисла сум што да правам дали да ги пијам или не. Некоја да има слично искуство ? Фала п.с бремена сум 18та недела и се боцкам и со Фраксапарине