Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    1.798
    Зависи од повеќе фактори, нема универзално правило. Мене ми беа многу високи д-димерите по породување и примав по два клексани две недели и уште една недела по еден.

2. @marija

@marija Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    23
    Zdravo
    Dali nekoja od vas ima trombofilija I skolonost kon krvarenje. Jas sum so modrici po noze za vreme na ciklus I sega se spremam za histero I pijam mikroginon no jani mi dade I kleksani bidejki dimeri mi se kacuvaat od hormonskata terapija.

3. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Сите сме со тромбофилија тука. Добро што ти дал клексани, зошто гинеколозите изгледа забораваат дека во ивф постапката ни се качуваат димерите до плафон, така да почни да се боцкаш со клексан.

На @marija му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    35.008
    А нели клексани се боцкаат пред ет? Мене така ми пиша Јани, 15 дена пред ет, во Понеделникот бев кај него, и му кажав на 30-ти дека сум кај Ивановски ама само на консултација и да ми каже кога да почнам со процес, незнам дали помисли дека ет ќе правам.
    Вртам кај сестрата во Систина, не ми крева, незнам што да правам.
    Мислам рано ми е за клексани, уште не сум се консултирала кога ќе почнам.

5. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    1.288
    Ако не примаш хормонска терапија веројатно немаш потреба уште од клексани, штом почнеш да примаш хормони димерите многу брзо ќе ти се качат! Затоа паралелно добро е да се прима Клексан.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    35.008
    Па знам, Јани ми кажа 15 дена пред, ет, ми рече таман 10 дена уште до 30-ти и од Понеделникот да сум почнала да се боцкам, може разбрал дека на 30-ти ќе правам ет. Ништо не примам, тогаш прв пат ќе се видам со Ивановски, не се знае кога ќе почнам, само кога закажував, по телефон сестрата ми кажа да пијам микрогинон 5-ти ден од циклус.

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    Ве молам да ми сликате табела за што се испитува на Трансфузиологија за:
    -Ген.мутации за тромбофилија
    -Генетски мутации(останати параметри) и дали се прават н атрансфуз. или ваму во генетика.

8. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.257
    Допаѓања:
    1.195
    На трансфузиологија е генетски панел за тромбофилија и јас правев таму исто имунолошки испитувања Afa, Ana, La, Ps, Pc, ATIII

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. @marija

@marija Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    23
    Dali ima nekoj so vakvi mutacii? Terapija sto primate mene mi rekoa folna I kleksani pred histero I zdravje transfer vo januar ili Februari. received_1341032506783928.jpeg

10. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    Zdravo,
    Dali koga odite na pregled kaj dr Jani so genetski mutacii vo bremenost, treba da se nosat i rezultati za ddimeri, vreminja itn.
    Ili odite samo na pregled pa potoa toj ve upatuva sto da se proveri i pak kaj nego se rezultatite? I dali vo ist den izleguvaat rezultatite od isptuvanjata na transfuziologija?
    Fala

11. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.233
    Допаѓања:
    3.121
    Odam na kontrola, me prakja vo labaratorija i rezultatite so negoviot izvestaj mi stignuvaat kaj maticnata popladne

На meri24 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    A dali potoa so rezultatite pak kaj dr Jani treba da se odi za terapija da odredi?

13. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    544
    Ne,toj ke vi pisi vo izvestajot kaj maticnata sto ke vi stasa sto treba da zemate..

14. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Ја прво хемостаза и дидимери правам, па после одам кај Јани, сакам да сум присутна коа ќе ги гледа резултатите и сакам лично да ми каже што е и како е :)

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    544
    Jas ednas odnesov od mojot grad i mi rece od sega tuka kaj niv da pravime i zatoa ne odam so moi rezultati.

16. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Ја дека од скопје... ден претходно одам ме воцкаат, па коа треба да идам кај јани наредниот ден си ги земам...

17. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.233
    Допаѓања:
    3.121
    Maltretiranje mi e taka, poso petok ke treba da idam za d dimeri a ponedelnik za pregled. Da ne rabotev ajde nekako, ama da zemam denovi shansa nema. Sekako gi gleda on rezultatite pa spored toa odreduva dali povisoka ili poniska terapija. A deka mora da se prima do kraj, kaj mene e jasno, ama srekja neman ic maka so d dimeri

18. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    Jas prv pat bev kaj dr Jani nekade vo maj posle spontan, i togas mi rece da pijam metil folna, metil b12 i aspirin sekoj vtor den, i naredna bremenost od prv den da bockam kleksani i odma kaj nego da pojdam. E sega fala mu na Boga pak sum bremena 7 nedela od sam pocetok maticniot mi pisa klexani bockam ama kaj dr Jani nema termin, neznam do koga mozam da cekam za pregled kaj nego da ne zakasnam mu e strav. I bidejki ne sum od Skopje neznam dali vo eden den mozam da zavrsam rabota so se rezultati i pregled i se.

19. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.257
    Допаѓања:
    1.195
    Ќе си пиеш и ќе се боцкаш клексани цело време додека не отидеш кај него. Нека следи матичната термини и нека ти фати чим пуштат или проверувај ти секој ден на мој термин и штом видиш јави се да ти закаже. Јас така направив ми имаше дадено метил фолат метил б12 и аспирин секој втор ден од позитивен тест да почнам клексани а да прекинам аспирин така терав додека не отидам на контрола кај него и кога отидов ми продолжи. Немаш ништо штетко од се тоа само ќе ти помогнат да биде се во ред еве јас сум 8недела кај Јани беш на 07.12 на контрола

20. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    539
    Допаѓања:
    544
    Istiot slucaj bev i jas ama bas istiot,pojdov 6nedela bez termin bez nishto od strav da ne zakasnam,vo meguvreme se bockav i ja zemav istata terapija,samo mi rece prodolzisi isto so terapijata i sleden mesec da odam so termin,vo ponedelnici e sekogas vo ambulanta i termini pusta odprilika od 8-10ti vo mesecot,se nadevam ti pomognav.

На Anyshka и Beth89 им се допаѓа ова.