Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Ne ne veruvam oti za edna ned moze da se napravat site ispituvanja a za privatno nez treba da si prasas dali moze

2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.026
    Допаѓања:
    123.891
    Јас се ова испитував на трансфузија. Приватно прашај во хемолаб. Би требало да има, сопственикот е докторт на трансфузија.
    На имунологија можеш приватно, ама ѓавол и пол ќе те фати. Едно време имаше и цени на фзо.

На Oaza.123 и Martka им се допаѓа ова.
  3. Oaza.123

Oaza.123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    24
    Фала ти многу за одговорот. Знаеш ли како се закажува приватно на Имунологија? Јас значи немам осигурување ни општ лекар па не ми е јасно како се закажува во тој случај. Поздрав.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.026
    Допаѓања:
    123.891
    Незнам.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.533
    Најдобро е да одиш на Имунологија и да прашаш, ќе ти запишат што да испитате, а и цени ќе ти кажат во амбулантата каде што земаат крв.

На Oaza.123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    секој ден проверував термини имав закажано за трансфузиолог во мојот град бидејќки матичниот ми кажа не можел да ми даде упат па незнаел каде и кога отидов немаше термини пуштено, па инсистирав кај матичниот и му кажав дека има термини кај елена петковиќ и на крај успеавме да закажеме.

На eta, 0ли и Meckicja им се допаѓа ова.
  7. Malena7

Malena7 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Здраво на сите..
    Ме интересира дали на некоја од вас и имаат дијаностицирано системско ревматоидно заболување после мисед абортус... зголемени вредности на АНА и АФА, ниско ниво на леукоцити и намалени комплемент Ц3 и Ц4... Загрижена сум како тоа ќе влијае на иднабременост.. дали има некој со таков случај?

8. feminka#11

feminka#11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    146
    пред некој ден прашав за испитување MTHFR бев кај матичниот ми даде упат за на Институт за имунобиологија и хумана генетика на клиника, отидов таму да испитам ме пратија кај друга докторка на имунологија да ми запише кој мутации точно требало. Јас им кажав дека ми треба само таа една што ја имам ма упатот, но од таму ме убедуваа дека имало и други битни, кога се вратив ми кажуваше за некое HLA што ми го запиша др. само тоа ќе ме кошта 4200 ден CUD 1700ден и AT 700ден. но ако потпишам согласност за донирање на матични клетки ќе бидам ослободена од плаќање за HLA што кошта 4200ден. и дека морало и тоа да го испитам неможело само MTHFR, ме интересира дали некоја од вас била да испитува вакво нешто да те уценуваат.

9. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    MTHFR на трансфузиологија ми испитаа без никаков проблем, не ни знам дали матичниот воопшто имаше пишано на упатот што точно да испитам освен димери и хемостаза. Трансфузиологот таму допиша што се да испитам согласно мојата дијагноза, вклучувајќи и мтхфр. На имунологија не бев, иако после се мислев дали да ги проширам испитувањата, но ете со Господ сакал тука да завршам со испитувања и сега чекам бебенце. Од тоа испитување на трансфузиологија ми открија генска мутација мтхфр ц677т. Не мора имунологија за тоа.

На kukla21, kikin, feminka#11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Na imunologija se ispituvaat 17 geni za vrodena trombofilija a na transfuziologija samo 4 na imunologija go ispituvaat I mthfr a1298 c a na transfuziologija samo mthfr c677 t

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.901
    ЈАс оваа ја зедов сега ја нарачав од геманија не знам од кај ми ја донесоа битно. Е сега, се имаш консултирано со трансфузиолог за оваа?

12. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Се немам консултирано, последно што ми кажа трансфузиологот, пред да ми стигнат овие таблети, ми кажа пиј по две таблети од фемибионот. Така правев додека не ми стигнаа овие апчиња. Нив ги потрошив, сега ги пијам тие ма Солгард..до сега сѐ е во ред, терам 28 недела.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Јас после дознав за ова, но веќе бев бремена...добро е што спомна, да не ја доведам до заблуда членката што праша. :) Штом е така нека си испита сѐ што треба ;)

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Мене ми кажаа прво ќе испитаме на трансфузиологија па ќе видиме таму како е па ако има потреба и на имунологија.
    После ми кажаа нема потреба имунологија си примаш терапија и тоа е тоа.

На Luni и PeachGirl им се допаѓа ова.
  15. Malena7

Malena7 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    А во кој случај се јавува намалена вредност на хомоцистеин? Јас сум хомозигот на мтхфр и еден месец примав метилирана фолна со б12-метилкобаламин, па после тоа проверив хомоцистеин кој беше под референтната вредност...

Оваа ја има во аптеките SOpharmacy во Бугарија, моите гинеколози ми ја препорачаа иде во комбинација со В12

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 16 октомври 2018
  16. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    IMG_20181031_132923.jpg IMG_20181031_132950.jpg Ги добив резултатие од трансфузиологија, е сега како што гледам се е во нормала, требаше да исптам MTHRF мутаци и нагласив на докторката а аовде не ги гледам испитани, е сега не знам што да правам, дали пак да барам упат за транфузиологија?

17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.901
    А зошто сакаш да испитуваш генски мутации? Имаш предиспозиции да ги имаш?

18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    A zasto ne gi ispitas na imunologija tamu ispituvaat 17 geni za vrodena trombofilija a na transfuziologija samo 4 ili 5 na imunologija ke ti ispitaat i mthfr c677t I a1298c a na transfuziologija samo c677t I za imunologija moze da ti dade upat I opstiot maticen lekar

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    поради три неуспешни инвитра, и ми рече докторот да испитаме MHHFR

20. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    ја го прашав матичнот гиниколог да ми даде упат за имунологија и ми рече дека не можел дека пишувало амбуланта скопје, требало специјалист да ми даде, е сега ќе си прашам и матичниот општ лекар дали може да ми даде таков упат