1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.593
    Допаѓања:
    33.761
    Матичен гинеколог.
    Јас во МАНУ платив 450 ден.
    Сакав на трансфузиологија, матичната ми кажа не можела за таму, навистина не знам зошто.
    Дека си трудница, можно е да не платиш.

Последна измена: 1 март 2024
  2. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    369
    Аа значи има шанси и да кажат стоп или пример на неколку недели да се паузираат и покрај мутациите?
    Јас во бременоста само имам покачување на д димерите, инаку ниту имав некој проблеми со вени или тромб или па фамилијарно нешто, слаба сум, еве скоро 3 месеци сум на иста килажа 48 кг, еве ги резултатите од д димери и хемостаза тука има и разлика со скоро 6000 д димери е прва крвна слика а после точно 28 клексани е таа втора,
    Многу чудни резултати, лоша хемостаза после клексаните а пред беше добра, а за д димерите пред лоша а со клексани подобра 1500 скоро
    Уште не ми даде трансфузиологот никаков одговор, се брзаше само сликаше тоа резултати од пред и толку рече ќе пратам на матична ќе ти каже а матична прва смена беше така да имам клексан само до утре а во недела немам па во понеделник ќе видам
    @Brpbrp (извини те замарам секогаш) и кој знае или имаше слични резултати

Прикачени фајлови:

• Кбфуб.jpg
      Кбфуб.jpg
      Големина на фајлот:
      158,9 KB
      Прегледи:
      36
    • Бгобф.jpg
      Бгобф.jpg
      Големина на фајлот:
      167,2 KB
      Прегледи:
      36
  3. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    2.020
    Fala ti

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Не ти се лоши тромбоцитите супер ти се ти се оправиле и плус димерите ти се намалиле.

На nancyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Littlesun

Littlesun Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Ако е хомпцистеинот 4 дали треба да примам метил фолат?

6. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    369
    Утре нема да имам клексан, ќе чекам до понеделник дали ќе биде нешто?

7. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.272
    А зошто нема да имаш?

8. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    369
    Прво ми препишале 30, денес беше 30 што се боцнав
    А вчера бев на трансфузиолог и нешто не ми обрнуваше внимание само сликна тоа резултат се брзаше дека требаше чистачката да ја избрише просторијата, и си отиде рече ќе пратам на матична резултат по ручек па ќе ти каже а матична беше прва смена и така јас никаков одг не добив и не купив

9. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.272
    Купи си за утре приватно две клексана на парче, од понеделник ќе видиш како ќе ти пише во извештајот. Јас последниов пат купив цела кутија повеќе, извештајот не ми ги покри, ама морав зошто немаше термин за преглед докторката.

10. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    369
    А дали ќе биде нешто ако пропуштам еден ден?
    Дека нема аптека отворена само вo град а јас сум далеко

11. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.272
    Е тоа не знам

12. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    1.052
    Ако толку ти се ризикува ризикувај јас не би никогаш за такво нешто колку и да е далеку аптеката и слично ама ти најубаво си знаеш

13. Ивана Ивче

Ивана Ивче Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Здраво на сите. После 2 мисед абортуси имаме радост по 3 пат. Вчера правев бхцг и беше 899 и Др.Калчовски виде присуство во утерус ама уште е рано рече да се види ембрион 1 месец сум бремена или од прилика 4...4 ипол недели.

Пијам една година веќе метилирана фолна на Неифолик мета од БГ, и Аспирин преку еден ден поради резултатите направени лани точно пред 1 год кога го имав последниот мисед.

Од понеделникот со првиот позитивен тест одма ми кажа и се боцкам со 2х1 клексан од 40мг.и пијам Аспирин исто преку еден ден. Метилираната исто.
    Го прашав докторот за Фемибион кажа сеедно дали ќе пијам она што му е нему битно веќе го користам(клексанот и останатото)

Муабетот ми беше ако може да ги видите резултатите од испитувањето и дали сметате дека терапијата е сега за сега ок?
    Имам комплетна доверба во докторот ама ете. .. пусти страв...

Е така. Фала ви на сите за секој одговор..
    Ми спомна членка во темата за прво тромесечие дека плус требал Калчовски да ме прати на ревматолог за позитивната АНА.
    Дали утре да одам да му спомнам?
    Немам памет а се плашам да не се повтори пак .

Прикачени фајлови:

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Немаш потреба од фемибион. Доволна ти е метилираната фолна што ја пиеш. Цела терапија ти е супер и терај ја. А за ана спомни му ќе ти даде упат. Јас задоволна бев пд Дубравка Антова ептен е упатена со такви работи особено со трудници. Само се чека ептен кај нејзе.

На Anyshka и Ивана Ивче им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Најди си да се боцкаш зошто има разлика и можеш проблем да си направиш. Не ризикувај. Јас со 24 часа што не се боцнав а завршив на итен царски не ни крварев и се искомплицира се, а резултаите не ми беа ни приближно лоши како твоите.

16. babyyyygirl

babyyyygirl Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    56
    Девојки здраво,
    Од ноември сум на аспирин 100мг, метилирана фолна и б12( по препорака на гинеколог)
    • Само што дознав дека сум бремена, бидејќи гинеколог ми кажа што да пијам, не сум бидена на трасфузиолог, секако ќе побарам мислење, но дали некоја што разбира може да каже некој совет? Благодарам

Прикачени фајлови:

17. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    369
    Немам
    До утре во 10
    Јас вчера се боцнав последна 16 и 30 сега ми е страв незнам што да правам

18. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Inaku jas od neodamna se preseliv vo Germanija.
    Inaku sum bremena 5 nedeli i posetiv ginekolog. I jas imam mutacija c677t i pocnav da si pijam folna, b12 i b6 po preporaka na ginekologot vo mk od prethodno.
    Koga mu go kazav toa na dokotorot tuka mi rece bas so ovie zborovi, dali tvojata majka tvojata baba gi piela ovie a imale mutacii ako imas i ti... Znaci ne ti treba nisto mi rece osven folna od 400ug drugoto se go vnesuvas preku hrana, odnosno vitaminite se pijat ako ne jades. A mutaciite mi objasni deka nemaat nikakva vrska ne postoi covek na planetava sto nema mutacii i deka zaludno se trueme so lekarstva.
    Jas tolku bev ispalsena vo MK poradi ova sto sega sum navistina zbuneta.

19. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.295
    Допаѓања:
    1.062
    Folnata i b12 se za da se razviva plodot. Nie sto imame mutacii za toa organizmot nemoze da ja preraboti obicnata folna i obicniot b12. Jani dava mala doza od 400mg i mene taka mi kaza vo zavisnost od mutaciite. Nema steta od vitaminite. A toa sto kazuva doktorkata vo germanija deka porano ne piele, da ne piele ama i mnogu drugi kontroli i proverki ne pravele pa smrtnosta bila pogolema.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Извини вака ама глуп е докторот или тренра да биде? Обичната фолна е чист хемиски состав нема ништо природно во тоа додека метилираната е чиста фолна и луѓето со мутации не можат да ја обработат хемиската варијанта на фолна и б12. Таа количина за ти да ја внесеш преку храна треба да јадеш 24/7 плус веќе во храната ништо хранливо нема. И со муабетот твојата баба,мајка дали примале нешто да они не примале ама порано не се знаела причината за неплодност и спонтани го оставале тоа на господова работа. Да е малце стручен докторот немал така да ти каже. Да не го коментирам периодот кога од Чернобил се испушти радијација низ цела Европа и што почвата е целосно загадена и константно испарува и се труеме.
    Фолната киселина помага во градење на невралната туба и е најбитна до 3ти месец, додека пак б12 е должен за циркулацијата од матката до фетусот. Ако сакаш да имаш здраво и право бебе слушај си го докторот од тука зошто луѓе доаѓаат од сегде кај нас да им решаваат проблеми со неплодност.