1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    2.939
    Само што ќе пишував дека порано не биле затруени со радијацијата од Чернобил, а од 2000 навака и со касетните бомби од Нато врз Србија. Порано немало абортуси ама било и поим да имаш рак на тироидната жлезда, или проблеми со истата, додека во денешно време 1 од 5 жени има проблем сп тироидната а 50% со неплодност од необјасниви причини.
    Затоа од Германија доаѓаат во МК за консултација и терапија од трансфузиологија.

На wonder woman5, Brpbrp, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.593
    Допаѓања:
    33.761
    Мене Јани ми препиша метил фолат од 400, а ивф докторот од 1000, 2x1, и пијам од 1000.
    Па не знам за порано, ама знам и што имале спонтани абортуси.
    Еве пример тетка ми едната имала два, братучедките што се постари од мене имаа, комшика имала 5 исто постара жена е, сега веќе децата и се оженети/омажени, баба ми во првата бременост изгубила близнаци, епа не е баш дека немало абортуси и порано.
    Па еве и Ромкиве не пијат ништо, па имаат по 5-6 деца, се зависи и од мутациите и од дијагнозата што ја имаме.
    И порано не биле загадени воздухот и почвата како сега, отров јадеме, нема ништо природно.

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Да ама ромките не знаеш колку пати имале спонтани, колку се со пробЛеми децата што ги раѓаат итн.Шансите за Мутациите да направат проблем во 30% али никој не би ризикувал во 9ти месец да почине бебе во стомак.

Таа пова додека се исчиати кој знае колку генерации ќе поминат. Затоа и луѓето се со послаб имунитет и болни од рак има еден куп затоа и со имуноатимулаторите треба да се припазува при давање на деца зошто тој колку што го стимулира имунитет толку и ракот побрзо да прогесира или активира доколку е во мирување да е само носител. 2 добра нема никогаш ама колку што може да се припазува. Сега со ваков живот е невозможно да не внесуваш суплементи зошто ништо хранливо нема во хранава.

На Vanila&argan и Anyshka им се допаѓа ова.
  4. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    19.756
    IMG_20240301_184100.jpg

Другарки, ај поопширно објаснување за ова ако знаете.
    Стигнав до доктор ама од други причини и не ми објаснија баш конкретно за ова.

5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.593
    Допаѓања:
    33.761
    Точно, знам дека и децата им се раѓаат со деформитети, не само на Ромките, и порано не оделе по доктори бабите наши, и не ги знаеле причините за неплодност и спонтани, оставале на Господова работа, како што пиша.
    Сакам да кажам дека и порано имало спонтани, ама не ги знаеле причините.

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Треба терапија за ова. Лупус како ти е позитивна или негативна?

7. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    19.756
    Да видам за лупус, па ќе пишам. Не глеам ништо во извештајот, да пребарам по другите.
    Што е терапијата за ова?

8. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Jas se zacuiv poradi toa sto mislev deka vo Germanija sepak se strucni no dobiv takov odgovor. Patem da napomenam deka tuka po aptekite i gi nemaat formite na b12 i folna metilirani, jas samo online gi najdov da gi naracam. Znaci tuka ne ni pijat toa, dodeka cekav vo cekalna isto so druga trudnica mi kaza samo folna pie i nisto drugo.
    Iskreno sum isplasena bidejki ne mi dadoa nikava terapija prasav i za aspirin mi rece ne, neznam sto da zemam na svoja raka, a imam mutacii ispituvano neznam dali e toa dovolno sto go kazuvate deka e povrzano so trombofilija ke go prikacam rezultatot tuka dokolku nekoja znae ve molam da mi kaze, barem dodeka otidam vo Makedonija na pregled da bidam pokriena.

Прикачени фајлови:

• rez.jpg
      rez.jpg
      Големина на фајлот:
      380,5 KB
      Прегледи:
      32
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Пиши ми порака јас не можам нема опција :)

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.593
    Допаѓања:
    33.761
    Обично за мутации препишуваат метил фолат и метилиран б12, јас уште пред да испитам мутации пиев на своја рака, потоа ми препишаа и трансфузиолог и ивф доктор.
    Секако мора консултација со трансфузиолог.

11. IviIvana9

IviIvana9 Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Здраво феминки,

Дали некоја од вас може да ми каже која е процедурата за рефундација на клексани?

Бев сабајлево кај Јани, добив извештај за 50 клексани, денес ќе ги купам истите. Знам дека ми треба извештајот, фискална сметка, и сметкопотврда. Видов на интернет некое барање, ама не знам кој дел се пополнува од тоа, и што треба да штиклирам дека имам од тие барања?
    Дополнително, ми рекоа дека ми треба и потврда од матичен гинеколог или установа кадешто се примаат клексаните, но сите знаеме дека се боцкаме сами - прашањето ми е, дали ми е потребна ваква потврда, и дали тоа значи дека барањето треба да го поднесам откако ќе ги примам тие 50 клексани, или можам уште веднаш да поднесам?

12. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.272
    Да потребна е потврда дека се боцкаш во некоја здравствена установа, јас пробав без тоа да дадам документи, ме вратија. Мене општиот матичен ми дава. Документите се поднесуваат после откако ќе ги завршиш клексаните.

На IviIvana9 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. IviIvana9

IviIvana9 Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Да се надоврзам и на претходнато што го напишав, бев утринава кај Јани, поради мутациите што ги имам (слика во прилог) и терапијата што ми ја даде е следна:
    - клексан 0,4 еднаш на ден
    - аспирин секој втор ден
    - Метилиран Б12
    - Метилирана фолна.

Јас пијам Фемибион веќе 4 години без прекин, поради претходни неуспешни бремености, а веќе цела година и паралелно Метилирана фолна од 1000 на NOW, но Јани ми рече дека тоа е многу, и немам потреба од толку - препораката беше или 2 фемибион на ден, или метилирана фолна на Солгар. Дали некоја има искуство, некако дури и страв ми е дали ќе ми биде доволно?

Вчера испитав и хемостаза со д димер, за клексаните ми рече ќе следиме дали ќе биде до крај, во зависност од тоа како ќе се развива плодот, бидејќи наодите ми беа уредни, единствено имав намалени тромбоцити (можеби поради проширена вена што ја имам, за која ми рече да носам компресирачки чорапи).

Однапред ви благодарам за секое споделено мислење - ептен сум уплашена затоа што претходно имам три неуспешни бремености (секоја поради различна причина) и овојпат навистина се надевам дека се ќе биде во ред.

Прикачени фајлови:

14. IviIvana9

IviIvana9 Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Благодарам многу за одговорот. Дали потврдата ја зимам од матичен лекар за секој ден посебно, или може да ми напише пример "пациентката примаше секој ден клексан во период од 5 март до 20 април"

15. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.272
    Нешто како извештај дека од тој до тој датум си примила толку клексани. Јас дека не ја земам лично не знам точно, ама така отприлика е мислам.

16. wonder woman5

wonder woman5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Fala ti, dali osven toa treba i drugo?

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. EvaZ

EvaZ Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    21
    Да ти треба потврда од матичен јас земам од кај гинекологот, ти пишува на потврдата колку клексани се примени кај нив бидејќи викенди и државни празници треба да се јавуваш или да одиш во брза помош да те запишат или ти кажуваат бројче телефонски. После тоа и од кај нив земаш потврда и сето заедно се доставува до фонд. Пред исплата пуштаат решение на домашна адреса.
    И заборавив да спомнам доколку матичниот оди на одмор треба да те извести за и тие денови да ти ги покрија брзата помош.

18. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    1.089
    Девојки тие што сте боцкале по 2 клексани и аспирин, кога го пиевте аспиринот. Не знам како да комбинирам све тоа со 12 сати разликата :?:

19. EvaZ

EvaZ Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    21
    И јас имав три неуспешни бремености и со слични мутации па еве сега оваа бременост сум со клексан 0,4 од позитивен тест еднаш во денот, со метилирана фолна, б комплекс, б12, фемибион па дојдов до крајот го очекуваме деновиве :inlove: ќе си ја пијаш терапијата и ќе биде се во ред. Ти посакувам многу среќа и со лесно со живот да биде.:l:

На Lolipop1983 и IviIvana9 им се допаѓа ова.
  20. IviIvana9

IviIvana9 Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Значи мене всушност ми треба потврда од матичен гинеколог/општ лекар, и плус од некоја установа што работи и за време на викенд/празници?
    Оххх ова ептен комплицирано хаха, значи сама треба да си ги бројам деновите и да водам евиденција.
    И дополнително, дали ми е потребно и барањето за рефундација, од следниов линк https://fzo.org.mk/WBStorage/Files/...domest_(ref_na_sredstva)_na_lekovi_ONLINE.pdf ?
    И кои точки треба да ги штиклирам, во случајов за клексан?