Јас сакам да испитам килерсот ама во Мк тешко тоа.За спонтаните кај мене се сумња во мутираниот ген и во антителата кои ми беа високи.Ќе правам наскоро уште едно испитување на вредноста на антителата,па ќе видам што понатака.
Јас знам дека се прави биопсија на ендометриумот во втората фаза од циклусот, но еве искусни членки кажуваат дека кај нас не го правеле ова испитување.
Потполна збунка сум. Целава тема ја простудирав и еден куп бугарски хрватски англиски сајтови.... на Имунологија испитав имам мутации , комбинирн хетерозигот MTHFR C677 I A1298C . Др Петличковски ми рече д пијам метилирана фолна 2 x дневно. И антитироидните антитела да си ги следам да пијам терапија. Тоа и го правам . Е сега читам дека треба и аспирин да пијам ...андол ...незнам нели ова се мутации за тромбофилија...и никој не ме упатува на трансфузиологија...ќе треба сама да си се упатам .. Плус Б6 и Б12 ???
Да, и б12 со мтхфр мутации го пиеме металиран, а за аспиринот мислам дека трансфузиолог мора да одреди дали да се пие според резултатите добиени од анализа на хемостаза и д димери.
И јас сум хетерозигот на овие два и плус уште неколку други.Јас како што го разбрав трансфузиологот ова е понестрашната варијанта на мутација.Мене гинеколог ми препиша 2×2 метилирана,аспирин,витамин Д 2×1, Б6 2×1 и Б×12 едно прскање и плус клексан 0.4 .Јас од ова само клексан примам ,витамин Д и и метилирана 3×1. Друго ништо.Трансфузиолог ми кажа ова е доволно а матицната исто и јас ги послушав но јас сум веќе скоро 10та недела бремена но пред да забременам јас пиев аспирин и метилирана фолна.
Da I plus vit b6 I b12 metilkobalomin treba da pies I Kardiopirin jas piev od 100 nema potreba da odes na transfuziologija osven ako sakas da ispitas I steknana trombofilija Metilirana folna kiselina se pie do 12 ned od bremenosta ne se prekinuva vo.bremenost
Го пиев пред да забременам кога ќе ми текнеше нај искрено тоа беше многу ретко.И забременив така да не го сметав ни тогаш за влијателен.Повеќе мислам метилираната одиграла улога во тоа најискрено .А сега со клексан сум покриена и за сега фала му на Бога се е во ред. Ти примаш клексани така?
Kleksan e drugo aspirin e drugo primam kako ne primam kleksan se dava za razreduvanje na krvta za ddimeri a aspirin za cirkulacija na matkata Koj ti rece da go prekines aspirin ako ti rekol ginekologot sovetuvaj se so transfuziolog prvo da ti naprave hemostaza pa posle da ti go prekine ako nema potreba da pies aspirin Mene dvajca Dr mi rekoa da go pijam aspirin do 32 ned I taka I bese
Трансфузиолог ми кажа да не пијам клексанот е доволен.Д димери ,хемостаза и цел комплет ми е испитан на трансфузиологија,утре сум повторно на контрола ..Гинеколог ми кажа да пијам аспирин
@Meckicja јас вчера бев на контрола, сега од 32 недела натаму нема да примам ниту аспирин, ниту клексан. Само метилфолат. Ми кажа само да пратам ситуација со протоци и како ќе напредува бебе. А јас си се мислам дали до крај ќе биде сѐ ок...тебе до крај ти закажаа уште една контрола?
Вакви работи не читај тука,ако ти кажале да не пиеш аспирин нема да пиеш,што ќе препрашуваш кога ти рекле да не пиеш. За оваа проблематика е битен трансфузиологот не гинекологот. Мене ми кажаа аспиринот уште оваа недела а фраксипаринот до крај да го примам,мора со нешто да бидеме покриени до крај.
Се извинувам meckicja, те читам , поодамна си пишувала ...но кажи ми околу вит.Б12 метилкобаламин. Мене на имунологија ми рече др само.Метилирана фолна да пијам. (Иначе сум mthfr хетеро комбиниран со тие a1298c) но читајќи тука решив да бидам "комплетна" со витамините . Па земам метилфолат 800 Б12×1 Б6. Се мислам и за аспирин?? Тебе што ти имаат кажано за Б12 метилк.? Па на колку др бев овие години сѐ парцијални упатувања добивам. Па сум приморана сама да барам читам едуцирам. Пијам...