Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.847
    Јас сакам да испитам килерсот ама во Мк тешко тоа.За спонтаните кај мене се сумња во мутираниот ген и во антителата кои ми беа високи.Ќе правам наскоро уште едно испитување на вредноста на антителата,па ќе видам што понатака.

На Saba08 и eta им се допаѓа ова.
  2. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Јас знам дека се прави биопсија на ендометриумот во втората фаза од циклусот, но еве искусни членки кажуваат дека кај нас не го правеле ова испитување.

На Martka и eta им се допаѓа ова.
  3. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Потполна збунка сум. Целава тема ја простудирав и еден куп бугарски хрватски англиски сајтови.... на Имунологија испитав имам мутации , комбинирн хетерозигот MTHFR C677 I A1298C . Др Петличковски ми рече д пијам метилирана фолна 2 x дневно. И антитироидните антитела да си ги следам да пијам терапија. Тоа и го правам . Е сега читам дека треба и аспирин да пијам ...андол ...незнам нели ова се мутации за тромбофилија...и никој не ме упатува на трансфузиологија...ќе треба сама да си се упатам ..

Плус Б6 и Б12 ???

Последна измена од модератор: 13 ноември 2018
  4. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Да, и б12 со мтхфр мутации го пиеме металиран, а за аспиринот мислам дека трансфузиолог мора да одреди дали да се пие според резултатите добиени од анализа на хемостаза и д димери.

5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И јас сум хетерозигот на овие два и плус уште неколку други.Јас како што го разбрав трансфузиологот ова е понестрашната варијанта на мутација.Мене гинеколог ми препиша
    2×2 метилирана,аспирин,витамин Д 2×1, Б6 2×1 и Б×12 едно прскање и плус клексан 0.4 .Јас од ова само клексан примам ,витамин Д и и метилирана 3×1. Друго ништо.Трансфузиолог ми кажа ова е доволно а матицната исто и јас ги послушав но јас сум веќе скоро 10та недела бремена но пред да забременам јас пиев аспирин и метилирана фолна.

6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Da I plus vit b6 I b12 metilkobalomin treba da pies I Kardiopirin jas piev od 100 nema potreba da odes na transfuziologija osven ako sakas da ispitas I steknana trombofilija

Metilirana folna kiselina se pie do 12 ned od bremenosta ne se prekinuva vo.bremenost

7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Не ја прекинав јас.Аспиринот не го пијам а метилот ми рекоа до 16та да го пијам обавезно.

8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    I aspirin jas piev do 32 ned

9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Го пиев пред да забременам кога ќе ми текнеше нај искрено тоа беше многу ретко.И забременив така да не го сметав ни тогаш за влијателен.Повеќе мислам метилираната одиграла улога во тоа најискрено .А сега со клексан сум покриена и за сега фала му на Бога се е во ред.
    Ти примаш клексани така?

10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Kleksan e drugo aspirin e drugo primam kako ne primam kleksan se dava za razreduvanje na krvta za ddimeri a aspirin za cirkulacija na matkata

Koj ti rece da go prekines aspirin ako ti rekol ginekologot sovetuvaj se so transfuziolog prvo da ti naprave hemostaza pa posle da ti go prekine ako nema potreba da pies aspirin Mene dvajca Dr mi rekoa da go pijam aspirin do 32 ned I taka I bese

11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Трансфузиолог ми кажа да не пијам клексанот е доволен.Д димери ,хемостаза и цел комплет ми е испитан на трансфузиологија,утре сум повторно на контрола ..Гинеколог ми кажа да пијам аспирин

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Pak prasaj go utre vidi sto ke ti kaze pak transfuziologot ako ti kaze ne ne pij

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  13. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    @Meckicja јас вчера бев на контрола, сега од 32 недела натаму нема да примам ниту аспирин, ниту клексан. Само метилфолат. Ми кажа само да пратам ситуација со протоци и како ќе напредува бебе. А јас си се мислам дали до крај ќе биде сѐ ок...тебе до крај ти закажаа уште една контрола?

14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Вакви работи не читај тука,ако ти кажале да не пиеш аспирин нема да пиеш,што ќе препрашуваш кога ти рекле да не пиеш.
    За оваа проблематика е битен трансфузиологот не гинекологот.
    Мене ми кажаа аспиринот уште оваа недела а фраксипаринот до крај да го примам,мора со нешто да бидеме покриени до крај.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Da da .dokraj ke gi primam jas

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    И Б12 во метилирана форма треба да биде? Јас купив на синерџи цианокобалмин 100 mcg.

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Da da metilkobalomin treba da bide

18. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Ви благодарам девојки . Ми бевте од голема помош.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lady Leona

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Се извинувам meckicja, те читам , поодамна си пишувала ...но кажи ми околу вит.Б12 метилкобаламин. Мене на имунологија ми рече др само.Метилирана фолна да пијам. (Иначе сум mthfr хетеро комбиниран со тие a1298c) но читајќи тука решив да бидам "комплетна" со витамините . Па земам метилфолат 800 Б12×1 Б6. Се мислам и за аспирин??
    Тебе што ти имаат кажано за Б12 метилк.?
    Па на колку др бев овие години сѐ парцијални упатувања добивам. Па сум приморана сама да барам читам едуцирам. Пијам...

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Po polovina apce piev od tie sto se na health aid