1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Da treba Kleksani zaradi Factor 7 I pai. Natoplo ti preporacuvam da ne pravis transfer bez Kleksani. Treba da GI primas Pred transfer da se pripremi matkata za embrionot/embrionite. Jas imav 5-6 neuspesni transferi I slicni mutacii. Na transfer so Kleksani zaedno , edinstveno vo toj transfer zabremeniv so bliznacinja eve Sega se 2.5 godini . Ti posakuvam uspeh I te molam da ne obavestis za se

На Vinyl, Joanna28, Vanila&argan и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ButterflyBaby

ButterflyBaby Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    73
    Дали може само добар доктор да ми кажеш, добар трансфузиолог кај Јани и Елена нема термини

Фала ти од се срце многу ми значи ова, се надевам на позитивно следен пат

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    Zdravo,
    Po kolku meseci cekate da vi refundiraat sredstva od fondot za kleksani?
    Prvite fiskalni mi se podneseni na 12.02 i seuste nema nisto stignato nitu resenie nitu refundacija.
    I dali imate nekoj tel broj od fondot kade se informirate do kade e procesot?

4. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    1.052
    Топло би ти го препорачала Јани почекај и следи термини на мој термин кога ќе пуштат да фатиш одма преку општ матичен бидејќи гинеколог неможе да даде термин. Обично пуштаат термини на средина на месец следи јас така правам и идам кај него секој месец еве ме 25+ со терапија од Јани дадена, со предходни проблеми поради мутации и поради нив два спонтани. Подобар доктор за водење на бременост по мене нема. Со лесно и среќно

На Lolipop1983, Anyshka и ButterflyBaby им се допаѓа ова.
  5. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    Zdravo, i jas so kleksani i Jani teram 24 nedela, prethodno imav spontan. Swga bockam po dva kleksani dnevno, se nadevam na sledna kontrola ke mi namali na eden.
    Po kolku bockas ti, dali ti gi namali?

6. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.272
    А зошто сакаш да ти ги намали? Јас исто по два примам и посигурно ми е вака. Колку што знам клексанот има дејство 12 часа, така да добро е што примам по два.

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    Pa neznam nekako mi se smacija po dva vo denot, nekogas mn me bolat I stres mi pravat.

8. ButterflyBaby

Се зачлени на:
    26 март 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    73
    Како оди рефундација да си се спремам на време да не утнам и колку и е цена ако си одам приватно се

9. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    Pa edna kutija so 10 kleksani e 2500 den, jas bockam po dva dnevno mesecno za kleksani trosam 15 000 den. A od fondot mislam deka okolu 60% refundiraat, seuste nemam dobieno refundacija.

10. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    1.052
    Јас од старт боцкам по 1 цело време не ми ги има зголемено а рече до крај ќе си се боцкам

На ButterflyBaby му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.023
    Допаѓања:
    7.418
    Ти секако ќе си ги купувашш приватно клексаните, па после ќе ти рефундираат од ФОНД.
    Ќе земеш извештај од специјалист (гинеколог/трансфузиолог) дека треба терапија пр.30 клексани, ќе лупнеш 7500 во аптека, ќе пазиш датумот на фискалната да е ист или после извештајот. Откако ќе ги завршиш клексаните, матичен ќе ти даде потврда за примени 30 клексани од тој до тој датум.
    Пополнуваш формулар барање за рефундација од фонд и заедно со фискалната со сметкопотврда, оригинал и копија, извештајот од специјалист (може и копија), потврдата од матичен во оригинал и копија од трансакциска сметка, поднесуваш во фонд за рефундација.
    Фонд одбива ддв од 7500 што ги имаш платено, одбива партиципација, дава некоја произволна набавна цена и ти враќа околу 60-65%.
    И јово на ново секој месец :D

12. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    1.052
    Рефундација иде од која трансфузиолог кој работи само во државни установи ќе ти препише и од тој ден купуваш клексан. Во зависност колку клексани ќе ти пише пример 30 клексани чим ги потрошиш идеш кај матичниот гинеколог ти пишува потврда за користени клексани колку и од која до која дата тоа отигинал и копираш извештај од трансфузјолог, копија од сметките и сметкопотврдите од клексани и плус оргинали, копија од трансакциска и формулар за рефундација пополнет ( јас го купувам од фотокопирмицата пред ФЗО) се тоа предаваш и ти даваат бројче и си чекаш рефундирање. Рефундираат 70%

13. Beth89

Beth89 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    100
    Jas koga podnesuvav vo podracnata sluzba na fondot vo mojot grad ne mi dadoa nikakvo brojce, nitu formular popolniv nisto vrabotenite ne mi kazaa, me zbuni sega so formularot, da ne mi napravat problem nesto pri refundacija.

14. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    1.052
    Формуларот си го купуваш сам барем Скопје е така (го зимам од фотокопирницата одма карши ФЗО каде што поднесувам). Јави се прашај зашто немаш рефундација.

15. Vanila&argan

Vanila&argan Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    600
    И јас имам мутации во F5, FGB и PAI-1 имам извештај од Јани клексани 15 дена пред трансфер и аспирин преку еден ден. И моја препорака е да бараш термини кај Јани, многу е професионален и има супер пристап.

16. ButterflyBaby

Се зачлени на:
    26 март 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    73
    Абе жени не ви било лесно со клексаните, браво :D fala vi spremna ke sum za sleden transfer

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    So pravilna terapija, pravilna doza I Samo top najdobri doktori cuda se slucuvaat veruvaj mi Eve gi moite dve cuda spijat do mene. Zaboraviv da spomnam kaj tebe NEMA potreba od metilirani vitamini, tie geni ti se perfektni Samo Imas vrodena trombofilija (Factor 7 ) sto znaci krvta ne se tenci, gusta ti E I nema pravilna protok I hranliva krv vo matka za da moze bremenost da nastapi I da se odrzi taka bremenost. So kleksanite ovaa sostojba se koregira I se ovozmozuva hranliva krv istencena do jajnici I matka I ovozmozuva plodot da se vgnezdi vo matkata I da opstoi da se razviva normalno. Ti go preporacuvam Dr Vladimir Trajkovski ili Gurzanova od Newborn clinic I sekako Jani za transfuziolog. Izvini malko podolgo ti pisav ama sakav da ti objasnam na poednostaven nacin Deka za ovoj problem Ima resenie Fala bogu

На 5678m, ButterflyBaby и Vanila&argan им се допаѓа ова.
  18. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Lesno ne bese, Jas GI primav DVA Pati na den recisi Edna godina odprilika 700 kleksani ama vredese sekoja inekcija, se naviknav, koga nosis zivot vo tebe ili DVA zivota Kako Jas togas tie se najbitni I ke napravis se da se tie bezbedni I da napreduvaat. Daj boze sto poskoro I ti da ne izraduvas so pozitivni vesti cekame

19. sugarmama_

sugarmama_ Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2024
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    104
    Каков формулар???
    Го има на страната барањето кое гопополнуваш. Можете и на работа да си го симнете и испринтате.
    Ако се мисли на ваков формулар, повелете линк https://fzo.org.mk/WBStorage/Files/...domest_(ref_na_sredstva)_na_lekovi_ONLINE.pdf

20. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    1.052
    Да овој е

На sugarmama_ му/ѝ се допаѓа ова.