Kaj kogo Kako site razlicni, Jas so mutacii nemozev da zabremenam 12-13 godini, a so Kleksani terapija od prvo odma so bliznacinja bremena I isterav uspesna bremenost. Isto imav I spontan Pred desetina godini bez nikakva terapija. Taka da kaj sekoj razlicno se manifestira vrodena trombofilija najbitno Ima tretman za posiguren ishod Fala bogu
Јас сега ги испитав мутацииве, 7ми мес сум со второ зашто претпоставката беше дека секако ги имам (татко, баба сите ми се со тромбози, емболии). Кога искочија црно на бело дека да ги имам, прашував доктори како немав никаков проблем бремена да останам, зашто под претпоставка сите имаат проблем некаков. Ни еден доктор не знаеше да ми одговори. Мислам дека се уште се истражува на оваа тема. Пред 20тина години никој не ни испитуваше хемостази и мутации, сега за среќа има многу напредок во тој поглед и испитуваеа и терапии. Здравје за 20 години којзнае до каде ќе отидат истражувањата.
Jas nazalost imav tolku mnogu slobodno vreme sive ovie godini Kako se iznamaciv da bidam majka da procitav iljadnici ispituvanja Duri imam I pretplata na nekolku svetski organizacii- institucii koi gi ispituvaat i objavuvaat ovie klinicki podatoci a otidov dotamu sto duri I napraviv ispituvanja vo Avstralija na nad 100 geni. I taka GI pobediv site stravovi vo mene, se soociv Samata so sebe Deka eve Ima problem I blagodarenie na Koco Dimitrovski Jas stanav majka. Nauciv Deka genite nasledeni Moze da se dominanti I ne dominantni. Znaci ishranata, pusenjeto, nacinot na zivot, telesna tezuna dosta vlijae tie nedominantni geni da se aktiviraat. A nekoi ispituvanja sto citav Isto objasnuvaat Deka zavisi kombinacija na mutirani geni I ishod na bremenost. Kako I da E blagodarna sum do Nebo sto nasata mala Makedonija blagodarenie na na nekolku vrvni doktori E dosta napredna na ovaa tema I ni ovozmozuva na Nas Edna golema grupa patilci da stigmeme do Celta - majcinstvo! Kompleksna tema I za doktori I za pacienti
Jas imam podneseno na 20.02 seuste nema stignato nitu resenie nitu isplata.Vo podracnata sluzba na fondot mi odgovorija deka imale rok edna godina da gi isplatat. Toa e katastrofa drzava.
Дали некој знае до кога работи трансузиологија? Бев сабајлево кај Јани, он извештајот го пушти пред пола саат (после испитани д димери) и сега треба да земам клексани, ама не знам дали доколку го земам извештајот утре, и утре ги купам клексаните, дали пд фонд ќе прават проблем за рефундација поради купувањето нареден ден од извештајот.
Да ве прашам. Се боцкам со фраксипарин. Почнав да се боцкам во бут за да не биде во стомак цело време. Местото потоа ми се прави како грутче и црвенко и ме чеша како комарец да ме каснал. на стомак ја немам оваа реакција.. некој со истото искуство?
I mene nekogas taka mi se praveshe Ili imas pogodeno kapilarce, ili agolot na bockanje ti e los. Jas otkako napraiv takvi grutki po butovite, pochnav da bockam pod 90°
Здраво Дали има некои мајки со генетски мутации и скратени времиња што се во странство? Во понеделник имам закажано за генетските мутации на доктор, ама искрено незнам како да се објаснам зошто примам клексан инекции. Објаснував на матичната докторка, ама искрено појма немаше и рече ќе закажеме за на друг доктор и бараше резултатите од Мк што ги имам правено да и ги оставам за да ги разгледа убаво. Со првата бременост правев секој месец крвни анализи за Ддимери и хемостаза така ли се викаше? И знам дека со Ддимерите немав проблем, ама имав скратено време и плус и затоа примав клексани. Не сум многу добра со јазикот и незнам тие стручни работи како да ги објаснам
Бремена сум, втора бременост 23та недела, сега откривам дека имам мутации. Дали има некој искуство со хетерозигот за MTHFR C677T, MTRR A1298C B-FIBRINOGEN I PAI 5G/5G ? Каква терапија би требало, дали се потребни клексани, и ме интересира што откако ќе се породам ? Дали и тогаш треба да пијам терапија ? Дали овие мутации се сметаат за болест, и дали се ќе биде во ред со детето откако ќе се роди? Само ми дадоа резутлати, со каков доктор треба да разговарам за понатамошна терапија? Се слушнав со гинекологот ми даде метилирана фолна и метилиран Б12. Нарачав на NOW, дали се добри?
Super se na NOW, transfuziolog ke baras za rezultative. Metil folat i metilkobalmin-b12 e terapijata, aspirin davaat za ova obavezno i po potreba kleksan. Jas imam i PAI i MTHFR, za PAI mi dadoa aspirin i kleksan za poslednava bremenost zosto izmegju imav 2 spontani, nemav protoci radi mutacijata i mi susese plod, PAI znae da e dosta problematichna. Do sega shtom si izgurala super, mozhe ke nema potreba za nishto, no mene so prvata bremenost problemot mi se pojavi vo 30 nedela koga prestana da raste plodot pa so terapija edvaj go dogurav. Zatoa obavezno kaj transfuziolog za ova. Baraj nekoj prioriteten slednava nedela, pobrzo da zavrsis rabota. So lesno