1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. kiwikiwi

kiwikiwi Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    21
    Благодарам на одговорот. Јас во првата бременост имав проблем, во 21ва недела почна да напредува поспоро детето, цели 2 недели беше наназад, 3 недели во стомачето. Примав клексани почнувајќи од 30та недела така нешто до крај. Се роди 2500 во 38ма недела. Никој не ми предложи да испитам мутации, ниту пак ми рече дека сето тоа е поради нив. Сега читајки искуства а и откако ги добив резултатите (првично се тестирав превентивно) коцките ми се поклопуваат, ете кафе бил проблемот… страв ми е и ова бебе да не престане да расте.
    Како одат закажувањата за на трансфузиолог? Одиш со резултативе правите муабет само, или како е?

2. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    33.733
    Ќе се консултираш со трансфузиолог, ќе ти препише терапија според мутациите.

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    33.733
    Со резултатите од мутации одиш на трансфузиолог, ќе ги види, и ќе ти препише терапија.
    Инаку упат за мутации од матичен гинеколог.
    Или приватно, во Авицена беше 2.900.

4. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.117
    Допаѓања:
    2.937
    Istoto jas go pominav vo prvata bremenost, do kraj so maki prkna.. i ne mi ni padna na pamet da ispitam mutacii. Posle prviot abortus vo 12gn ispitav ama ne mi dadoa pravilna terapija, velejki deka ovie mutacii ne se strashni i deka samo ako se primeti poslab protok ke se dade kleksan. Otkako povtorno imav spontan, Jani od start me stavi na kleksan i aspirin
    Zemi upat od opst matichen, mislam sea preku opst ide, ke otide so rezultatite, i ke ti dadat aspirin so sigurnost a za kleksan ke se dogovorite dali uste sega ili samo ako se primeti problem, ama mislam deka ke ti dadat uste od sega.

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kiwikiwi

kiwikiwi Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    21
    Како се доаѓа до Јани? Читам го фалите во темава. Можам ли со приоритетен да одам кај него, кои денови работи знаете?
    Или предлог за некој трансфузиолог на приватно?

6. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.117
    Допаѓања:
    2.937
    На приватно Нино во Систина а Јани е во амбуланта секој понеделник, види со приоритетен упат. Јас првиот пат бев кај Виолета, ама не ми даде клексани иако и кажав за застојот во раст во првата бременост и плус ПАИ посебно го испитував, она ме прати и покачено беше, така да, гледај кај поасален да отидеш.

На Lolipop1983 и kiwikiwi им се допаѓа ова.
  7. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    33.733
    Следи слободни термини и нека ти закаже општ матичен.

На kiwikiwi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Johanna22

Johanna22 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    7

Здраво девојки!
    Да се самоцитирам сега ☺️
    Бремена сум, 5та недела и бидејки не сме во Мк овде никако не го сфаќаат ова како проблем со мутацииве и мислат нема потреба од никаква терапија.
    Јас сама зедов Металирана фолна од 400 и металиран б12 и плус фемибион 1.
    Што мислите дали ова засега е доволно?
    Баш ме загрижува ситуацијава, иако и гинеколог и матичен велат нема потреби од грижи може кај мене воопшто да не излезат на површина мутацииве.
    IMG_1276.jpeg

9. kiwikiwi

kiwikiwi Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    21
    Ви благодарам на сите многу, не сте свесни колку сте ми од помош!

На Konstrakta и Anyshka им се допаѓа ова.
  10. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    33.733
    Ако ти се брза побарај приоритетен упат од општ матичен за на трансфузиологија со шифра I83.

Последна измена: 20 април 2024
  11. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    33.733
    Имаш испитано мутации?
    Мора трансфузиолог да ти препише терапија.
    Јас пијам метил фолат од 1000, метилиран б12, и многу други сумплементи.
    Фемибионот се пренатални, јас пијам ПреМама, а не сум бремена.

На Johanna22 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Okey e terapijata, jas zimam methyl folna od 1000 mcg, a B12 od 1000 mcg isto. Kaj tebe e 5000 b12. Ali sepak treba doktor transfuziolog da te sledi za d dimeri i vreminja na koagulacija. Gledaj da si zakazes pregled na transfuziolog, zavisno kakov e sistemot tamu. Isto i konsultiraj se vo najmala raka vo makedonija za methyl folat i b12 kolku da pies.
    Btw generalno e taka, genetskite mutacii ne znaci i deka ke se aktiviraat, ali treba da se sledi sostojbata

13. Johanna22

Johanna22 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    7
    Ви благодарам, ќе пробам во Македонија да отидам на трансфузиолог, затоа што овде нема да добијам термин во брзо време, а до тогаш ќе продолжам со овие. :)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Vaka poradi homozigotnost vo MTHFR ti treba metilirana folna obavezno obicno dozata E od 400mcg do 1mg dnevno. Methylcobalamin - aktiviran B12 obicno 1000mcg=1mg dnevno sublingvalno pod jazik da se rastopi. Ovie femibion ti se na germanski Jas ne razbiram germanski Ako sakas pusti mi slikam vo privatna poraka so sostav od pozadi sto pisuva da procitam pa ke ti odgovoram. Da spomnam Jas sum farmacevt taka da sigurna ke te nasocam vo pravilna nasoka na ovaa prasanje

15. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.272
    Што правите кога ќе погодите крвен сад, продолжувате на истото место или се боцкате на друго место со нов клексан?

16. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    1.050
    Сега те прочитав и баш и јас трубам по темите дека не го сваќаат овој проблем и ме гледаат чудно како ништо да не ни е јасно.
    И јас не сум во Мк и сум бремена 17 недели.
    Пред да го родам првото бебе(тогаш си водев бременост во Мк) имав 3 спонтани во рана бременост и после испитувања испадна дека имам мутации и терапијата ми е метилирана фолна, метил б12 и клексани од позитивен тест по два на ден.
    Само се надевам да биде се добро до крај.

На Lolipop1983 и Johanna22 им се допаѓа ова.
  17. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Isto I Jas ziveam vo stranstvo Kako ovci bleat koga ke Im kazev Deka transfuziolog mi ispital mutacii i imam dijagnoza trombofilija I Deka moram So terapija kleksan da bidam pokriena. Sreka ne sum nekoj naiven tip pa Jasno znaev Deka mojot transfuziolog od Makedonija E najstrucen a ovie tuka nemaat cista vrska na ovaa problematika pa ne gi poslusav mi velea nema potreba od inekcii da sum GI stopirala, haos so sto se ne pominav- zalna I preteska bese ovaa borba posebno od stranstvo so nesalam doktori

18. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    1.050
    Леле ќути колку се нервирам објаснувам и пак ме гледаат со нејаснотиа.:^)
    Па сега дека менуваме адреса и болницата мора да смениме.
    Сега кај оваа Докторка што бев рече продолжи примај ги па во другата болница пак ќе ни објасниш:|
    Мене терапијата ми е од Јани и јас не сум во план да ги прекинувам, се снаоѓам кој доаѓа му порачувам клексани и тоа е.

Бидејќи и ти си во странство тука да те прашам, ти имаат мерено цервикс колку цм е?

19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    33.733
    Јас па си мислев во странство дека се повеќе стручни.

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.022
    Допаѓања:
    7.417
    На P.S.love, Lolipop1983, intj_girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.