Ќе ти ја кажам мојата терапија со хетерозигот МТХФР. Три месеци пред да останам бремена пиев аспирин,метилирана фолна 3 пати на ден,б6,вигантол капки,б12 пијам на синерџи кој нее метилиран докторите ми кажаа може слободно тој а може и без никаков. Во бременост истата терапија со контроли на три недели и во 17 недела ми уклучија Клексан. Сега сум 32 недела и бременоста тече во најдобар ред.
Дај Боже до крај да бидете во најдобар ред а јас да се порадувам на II Аспирин или кардиопирин пиеше? И те молам кажи ми како одат капките вигантол по колку ? Да точно тие ги имам од 1000 µg . Но немаат линија за делење
Gi krsev so zabite na polovinka Ono najarno e prvo da ispitas dali imas nedostatok na vit b12 ispituvat na klinicka biohemija jas sega vo sept ispituvav prv pat
ЈАс минатата бременост на почеток пиев обична фолна зашто не знаев дека имам генски мутации. После откако дознав, додека набавив, почнав од 6ти месец до крај пиев.
како до крај на живт? општо се пие не само во бременост? и зошто по две, мене никој доктор не ми кажал по 2...
Јас пред бременост и по три пиев. Ова ми го кажаа трансфузиологот и гинекологот и не еден туку повеќе гинеколози. До крај на живот се пие превентивно за заштита за самата себе.
A zaboraviv da ti kazam jas prodolziv posle so femibion dva od 14 ned natamu I vo nego ima metilfolat samo po malku
Тебе може ти треба поголема доза. Зависно од мутациите. Јас пиев по едно. гинеколог сметаше до 13 нед е доволна , ама јас слушав трансфузиолог кој ми кажа до крај. Инаку никој не ми напоменал дека треба доживотно.
Значи и јас одам кај трансфузиолози редовно, никој не ми кажал во бременост по две...Ама како што те читам @monik55 ти имаш некои комбинации на мутации, можеби затоа. А за во фембионот, знам дека има фолат @Meckicja само немам приметено колку количински ја има.
Една мутација имам хетерозигот мтхфр. Незнам кај си прочитала дека имам комбинација од мутации,само една мутација имам хетерозигот на мтхфр.
а се извинувам, друга членка била со комбинации....не знам стварно. Како и да е...секој како што му кажале.