Фала ти многу Малку читав на темава, ама си велам да си прашам за најсигурно, бидејќи сакам да испитам
Се спремам за прво ивф и сакам да испитам мутации, кажете ми на гладно ли се зема крв и дали има врска ако имам циклус ?
Женски, само што ми стигнаа резултатите од тромбофилија, се е во ред, освен : присуство на хетерозиготност за MTHFR C677T полиморфизмот. Што точно значи ова ?
Здраво. Јас тукушто дознав за испитувањата за генетски мутации од оваа тема, па ме интересира дали се препорачува да се прават превентивно? Јас сум во рана прва бременост и до сега немам правено никакво испитување за генетски мутации и матичната ми нема спомнато дека има потреба од такво нешто, но читајќи ги коментарите почнав да се секирам.
Здраво на сите, Имам хетерозиготни мутации на F.V leiden, F.XIII, FBG455G/A, MTHFR C677T, MTHFR A1298C, MTR A2756G и хомозиготни на PAI-I 5G/4GI i MTRR A66G. Бремена сум 5та недела и од почеток пијам метилирана фолна и метлиран б12. Вчера бев на трансфузиолог во ремедика ми препиша и плус аспирин(14 недела и по потреба повеќе)и клексани (во тек на цела бременост. Клелсани купив неколку дур да се снајдам со трансфузиолог од државна кој би ме водел цела бременост, а и за рефундација на средствата. Бо меѓувреме матичниот гинеколог ми издаде приоритетен за ГАК за да ми препишат клексани, а трансфузиолог на 5.9 кај доктор Бојан. Бидејќи не чув убави искуства за него прашањето ми е како досѓате до др. Јани или др. Елена? И дали од кога ќе добиете термин се нафаќаат да ве водат низ цела бременост и како одат контролите/следењето? Дали самите доктори ви закажуваат термин или како? Прва бременост ми е и стварно ова шалтање и повуци потегни пристап на здравствово ми е шокантен. Секој совет е добредојден. Фала ви однапред.
И други доктори се добри не се само тие (Бојан навистина избегнувај го, јас го начекав на замена и стварно е безобразен) Емилија Велкова е добра исто. Јас отидов закажано на мој термин и после тоа самата докторка ми закажуваше контрола на две недели или повеќе по потреба. Само на секој што ти закажува дали матичен или трансфузиолог спомнувај да пишат дијагноза бременост за да не ти наплаќаат ништо. Штом имаш од Павлина веќе извештај дај им го и кој и да е доктор би требало да се води по него.
Кај др. Јани тешко за термин, закажува општ матичен, треба да следиш слободен термин на мој термин. Обично препорачуваат после неколу спонтани, ама не е лошо да се испитаат, подобро да се знае пред бременост, јас на своја рака испитав, и не згрешив затоа што имам и ми препишаа терапија според мутациите. Колку што разбрав ти си бремена и не си ставај дополнителни грижи. Имај си лесна бременост до крај.
Зошто им е таков односот на докторите кога ќе се спомне тест за тромбофилија....? Имено, направив тест за тромбофилија по своја иницијатива, без претходни спонтани, баш за да и не дојде до тоа и излезе дека имам мутации.Сега си примам терапија.Нема кој доктор не ме има прашано зошто си проверувала, нема потреба... Баш ме ставија во мисла, зошто имаат такви реакции?И зошто тестот за тромбофилија не се предложува кога некој планира дете доколку мутациите се толку честа појава (што би рекле "Секоја втора е на клексан"? Мислења...?
Штом си испитала и си покриена со терапија не се грижи. И јас кога испитав на своја рака ми кажаа дека сум избрзала што сум испитала мутации, ама да не испитав од кај ќе знаев дека имам, па потоа да трчам да испитувам. И во странство не испитувале и чудно им било, ама нашето подрачје е такво, скоро сите сме со мутации. Баш и тој што ме боцкаше ме прашуваше зошто сакам да испитам, дали сум имала спонтани, и на крај ми кажа ова ќе си го чуваш и за цел живот ти е.
затоа што сите имаат мутации, кај некој прават проблем, кај некој не. да ти кажам искрено мене ако ме прашуваш паметно си направила, ја сум секогаш боље спречити, него лечити фала му на форумов, јас пред мојот спонтан никогаш немав слушнато за тромбофилија, после спонтаниот си седнав тука, си прочитав шо треба да испитам и си барав се да си испитам пред втора бременост, иако ме убедуваше матичната дека ,,еднаш ко ниеднаш" не морало ништо да испитувам, немав намера пак да се ставам во ситуација да видам само дали било лоша среќа првиот пат. втората бременост си бев покриена со клексани од позитивен тест до пораѓај, фала богу се беше во ред
Сте имале ли покачен фибриноген во бременост? Јас сум 32ра недела и денес на извештајот освен изразена хиперкоагулабилна состојба со активирана секундарна фибринолиза, ми пишува и дека имам Хиперфибриногемија (фибриногенот 5.9 од горна граница 3.5) Клексаните иста доза 1х40мг дневно.
Здраво девојки, Дали некоја од вас поднесувала барање за рефундација на клексани сега скоро, или и стигнале средствата? Имам поднесено барање, уредно заверено уште од 15.07 за 70 клексани, скоро 2 месеци поминаа, нема ништо. Веќе треба следна недела да носам за другите што ги примав, а уште абер од исплата нема.
Здраво девојки јас пред еден месец се видов со др.Јани, ситуацијата ми е следна. Предвремено породена во 18та недела во февруари … цела бременост со кафен исцедок/крварење и обилни и оскудни уште од 7ма недела. Имав и хематом до крај на трети месец. Кога направив мутации искочија доста, хетерогени фактор 5 R2 / b fibrinogen / Mthfr c6 /mtrr a6 /pai -5g/5g сите хетерозигот, само мтрр хомозигот. Јани ми рече сега пошто пробуваме за нова бременост метилирана фолна/метилирана б12 а клексан од позитивен тест веднаш. Го сврте резултатот уште еднаш и ме погледна и ми вика ајде нека биде се добро и да добиеш позитивен јас овде и со два клексана би одел дневно ама ќе се видиме по позитен тест. Деновиве ќе правам тест ама на мисла еден/два има ли некоја со слични како моиве комбинации? Сега баш отворив на мој термин нема ниеден кај Јани слободен