Како треба да гласи упатот за испитување мутации/тромбофилија? До институт за трансфузиона медицина ск, оддел? Има или?
Нема оддел. Со шифра те праќа гинеколог, мислам директно во лабараторија можеш, а ако одиш преку трансфузиолог, т.е прво на преглед кај него, може да те прати со шифра за вени. Јас одев преку општ матичен и неможеше да ми издаде упат за вп лабараторија, мораше прво да ме прати на преглед па сп шифра за тромбоза ме прати.
Јас би ти препорачала да направиш испитувања во Институт за Имунологија и хумана генетика, бидејќи тие ја изработуваат најдетално. Кај нив се испитуваат 17 различни гени, а во останатите по 10 мислам дека беа..
И мене ми кажа не можела упат да ми даде за на трансфузиологија, па ми даде за во Ману. И резултатите кога ми стигнаа од генетски мутации барав да ми закаже за кај Јани, не можела, ми закажа општ матичен.
Па и за да ми ги види Јани само резултатите ми кажа гинекологот не можела да ми даде упат, да барам од општ матичен, општиот па ми кажа гинекологот, и ај сега. Сум требала да имам индикации, а јас им кажав само за резултатите сакам кај Јани и да ми препише терапија. Тука што прочитав под која шифра и му кажав на општиот матичен, така ми даде упат со натегање. А чекај ти не испита генетски мутации? Јас мислев имаш испитано.
Vo bremenost dali piete metilirana folna i b12 cela bremenost ili samo prvite tri meseci se pie? Piev na now metyl folat sega vlegov vo 4ti mesec i zemav femibion 2 tamu ima samo 400 folna dodeka vo now prethodno sto gi piev e 1000, vie kako piete?
Јас цела бременост уште од самиот почеток пијам фемибион, метил фолат и б12 од 1000, и ќе ги пијам до крај
Мене трансфузиологот ми ја укина дополнителната фолна уште во 5ти месец и ми рече доволна е само таа преку ПреМама за сега на крај во 9ти да ми каже пак да примам метилирана фолна од 1000, а метилкобаламин до крај ми рече уште од почеток.
zdravo devojki,treba da ispitam AFA ANA protein,C protein i trombofilija,na moj termin proveriv kaj Dr.Jani nema sloboden termin,prasanjeto mi e dali prima so prioriteten upat… ili dali moze i na privatno da se ispita…
Zosto upat do Jani? Maticnata neka ti izvadi upat za transfuziologija i neka gi pise tie za ispituvanje. So rezultatot ke moze da odis kaj Jani koga ke izleze termin