ЈАс имав една беља. После врска немав дека имам мутации, ништо не пиев до 5ти месец, нити клексани нити метилирана фолна па се бидна како што треба. Инаку, првиот пат кај Дејанова одев, сега кај Елена Петковска. и да се редкатирам. Нер примам клексани засега.
Па и од Дејанова бев пре пре многу задоволна, ама не ми одговара сега во среди е на работа, а јас имам многу обврски кај мене на работа во среди, така да вторник ми е океј ден за на трансфузиоогија зашто знам дека редовно ќе ја посетувам од 5 месец натаму.
И да има во Систина била 60 таблети мислам 1.000 ден,кој што не се исплати. Во бугарија е 5 евра 90 таблети.
Откако почнав да се "занимавам" со моиве мутации..по некоја логика на нештата, гуглав да пронајдам дали се пие до крај на живот. И еве те читам тебе. Пошто мутациите треба да се коригираат постојано...не само за бременост.
Јас да се пријавам со неколку мутации: -хетерозиготност на MTHFR 677,MTHFR 1298, FAKTOR V LEIDEN 1299,PAI 1 и MTRR 66 и пијам 2×2 метилирана препишана од гинеколог и двајца трансфузиолози.
Девојки, треба да испитам мутации бев на трансфузиологија кај Елена Петковиќ и кажав дека ми треба да испитам мутации MTHFR и она ми кажа не се секирај се ќе испитаме, ко го земав резултатот немаше никакви испитувања за мутации, е сега планирам да одам на имунологија се јавив кај гиниколог специјалист да ми даде упат и тој ме прашува дали имунологија се наоѓа во склоп на Ману како да гласи упатот, на мој термин гледам дека се вика Институт за имунобиологија и хумана генетика и дека нема закажување кај доктор има само амбуланта за имунологија, некој да ми каже која е процедурата.
Ако ти е за во МАНУ пишав и погоре во темата јави им се прво пошто кај нив не боцкаат само носиш крв во епрувета и има кажуваш што е работата они се испитуваат.
Земаш упат од матичен лекар, за амбуланта имунологија за тебе и сопругот. Со упатот ќе побараш некој од докторите тамо. Јас бев кај Дејан Трајков. Ме праша што е проблемот и ми напиша што да испитам и јас и сопругот. Испитувањата за тебе се 7200 денари, ама ако се согласиш да бидеш дарител на коскена срж 3000 ќе платиш. За сопругот е 1700 + 4200 ден. И за него постои истата опција. Доколку си крводарител не плаќаш ништо. Резултатите се чекаат по месец дена.
сопругот има испитано кариотип и беше во ред и за него не кажаа дека треба да испитува, сакав да прашам јас има дарувано крв само еден пат дали и ова се смета како дарител имам книшка ај ќе пробам прво на имунологија ако не може таму ќе пробам и во МАНУ
Душо, генетски и имунолошки испитувања треба и двајцата да направите. И јас отидов само за мене и докторот ми рече мора и сопругот да прави. А за крводарител мора да имаш над 10 пати дарувано крв и да имаш потврда од институтот за трансфузициона медицина
"Институт за имунологија и хумана генетика" . Треба да ти гласи упатот . Испитуваат 17 генетски мутации . 2500 ден чини анализата .
Да не разглабам пишував од темата.Бегајте од дејан трајков врска нема и одете кај Петличковски да си бидете на прав пат.Секое добро на сите
Dali e mozno ova.,denes pretajki po dokumentite ja najdov i potvrdata kade so plakav za ispituvanjata na transfuziologija, i glefam deka tamu e navedeno i MTHRF mutacii i nekoi dr ispituvanja a vo rezultatote gi nema, rezultatite gi zemav odmojot grad e sega dali ovde doktorkata ne gi ispecatila i dr ams ubavo i potencirav deka imam ispituvano i drgenski mutaccii, a ona mi kaza deka sami toa go ima vo sistemot, e sega denovive ke odam za sk pa ke pominam do transfuziolohija da vidam zosto gi nema dr ispituvanja na rezultatot, dali vi se ims ovaa sluceno