Може да ти даде за во Имунологија и хумана генетика, има термини. А ако се сеќавам добро, на трансфузиологија упатите се издаваат без термин. https://mojtermin.mk/map/specijalis...ologija_i_humana_genetika&resource=1363644803
Јас правев во Авицена за два дена резултати имаш. Све испитуваат 2000 ден. Се вика генетски тест за тромбоза.
Девојки добив позитивен тест и бета, денес ми е 14ти ден од трансфер. Клексан примам од пред пункција некој ден, а после трансфер примам аспирин од 100 мг и клексан од 0.4 секој ден. Вчера проверив д-димери благо покачени но во референтни вредности за во прво тромесечие ( 656 реф.вред до 950) И тромбоцити на горна граница 389 реф.вред до 390 Термин кај Јани имам тек за 2 недели. Што мислите дали има простор за паника? И вие што имате вакви или слични мутирани гени. Дали примавте по 1 или 2 клексана?
Резултатите се добри, во граници на нормала, а за клексаните не се секирај сепак си покриена со терапија 2 недели нема да сменат, ако треба за два пати ке ти каже др Јани. 2 недели не е голем временски период. Со лесно
Zdravo denes zemav rezultati heterozigot f13 PAI 1 sto znaci toa... Na traafuziolog mi zakazaa za 2nedeli
Поради мутации матичниот гинеколог ми кажа да пијам метилирана фолна од 1000, а кога бев во систина докторот таму ми кажа да земам 2х1000 плус б12 Дали некоја членка има користено 2х1000 метилирана фолна? Не е многу тоа? Вака докторот навистина ми остави доверба ама ми е страв да не е многу П.с пролета имав еден спонтан.
Не е многу, јас пиев една година пред да останам бремена секој ден. Секое тело има различна апсорпција. И ако сега почнуваш ти рекле за да има ударна доза да се покачи нивото во телото ако си бремена или пробуваш да останеш бремена.
Ништо страшно, сите сме со некакви мутации, хетерозигот е поблага форма, јас сум исто хетерозигот во фактор13, треба да примам клексан од позитивен тест. Ти со плус мутиран PAI, сигурно ќе ти препишат најмалку по еден клексан во бременост.
На телефон се чув со трансфузиолог и ми рече б6, аспирин на 2 дена и фолна метилирана... Др ништо ја незнам што значи ова никој не ми објсснува каквс мутација е кон што сум склона
Здраво вчера проверував генетски мутации за тромбофилија и ова е резултатот дали некоја од вас знае што значат секако ќе закажам консултации со ивф др и трансузиолог..
Без паника, ќе објсдни де трансфузиолог, еве да те утршам јас имам и хетерозигот и хомозигот мутации плус мутиран паи па со клексани се средува и следи се. Ќе види доктор убаво и ќе посочи што треба баш за твојот сплет на мутации. Иначе тромбофиличните мутации на кратко значат дека сме склони кон згрутчување на крвта и формирање недај боже тромбови … бидејќи е бременоста посебна ситуација затоа и од тука се почнува … ништо драматично ако се следи и слуша добар трансфузиолог и гинеколог
И ти си комбинација и хетеро и хомозигот плус паи … при забременување веројатно ќе вклучат клексан ќе види трансфузиолог убаво и вероватно б12 метилиран ради mttr ќе препишат
Дали е вистина тоа дека генетски мутации (доколку ги има) не прават проблем при забременување туку во текот на бременоста?