Генетски мутации

Discussion in 'Бременост' started by kikin, Jul 27, 2016.

1. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

А инјекциите сами си ги ставате ? Јас изгледа до крај на бременост ќе треба да примам терапија па најверојатно ќе треба и сама да почнам да се боцкам или сопругот.

2. Ladyme

Ladyme Популарен член

Јас го кажувам на сите блиски луѓе што сум разговарала на тема создавање семејство. Секако кој сака да послуша совет.

Истото го зборам на работа по гиниколозите дека треба секоја трудница пред да остане бремена или веднаш чим се констатира бременост да испита. Да не чекаат еден два абортуси.

Пример моите мутации што ги имам создаваат абортус од 0-8 недела.. И според Петличковски требало да примам од пред забременување. Јас почнав од 4+3 мислам кога прокрварев односно два дена одкако дознав и тоа пак со моја иницијатива .. И после со клексани пак прокрварев во 8ма недела. Јани ми препорача и аспирин на секој втор ден. Моментално сум добро 13+5 и се осеќам сигурно.

liliput22, Anyshka, Elliana and 3 others like this.
  3. Ladyme

Ladyme Популарен член

Да сама ставав во рака и преден дел на бут ама мн ме болеше мн модрици и Јани рече дека мн слабо имам масно ткиво таму и сега ставам во сполјер и немам болка немам модрици супер е.

Cvetce_ likes this.
  4. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Сами :D пд почеток до крај и јас ќе треба 40недели… здравје само ич не ме плаши боцкањето само бебето да ми е здраво и да си го донесам на светов живо

5. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

првиот пат отидовме заедно со сопругот му покажаа, он ме боцкаше од прв ден позитивен тест до последен на пораѓај :D а се плашеше од игли :D ја се боцкав само во раце.
    иначе не се секирај терапијата делува, од искуство ти кажувам, јас моето прво бебе го изгубив во 18та недела изгуби срцева акција, втората бременост со терапија си бев покриена, се си беше во ред, еве ја 3 годинки ќе полни. со лесно и со позитивна мисла:l:

Baby warrior and Cvetce_ like this.
  6. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Јас открив дека имам вродена тромбофилија кога добив епилептичен напад на 29 год заради тромб заглавен венусно до малиот мозок. Уште тогаш неврологот ми кажа добро што е откриено сега ќе си дознаела кога ке останеш бремена. Немав проблем со забременување ама имав 2 спонтани. Сега сум 14 недела терапија клексан и аспирин и на секој 3 недели гинеколог и трансфузиолог. Така да почести контроли ми рекоа док за да истераме до крај.

Baby warrior and Cvetce_ like this.
  7. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

И како ќе ги контролираме овие мутации кога нема да бидиме бремени ? Докторите викаат дека само во бременоста прават штета

Baby warrior likes this.
  8. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Јас пијам Аспирин 100мг секој ден ми рекоа доживотно само во циклус пауза.Подолго пстување со кола или авион 5 дена пред лет eliqvis 5mg и 5 дена послем лет.6 месеци до 1година проверувам хемостаза

intj_girl, Baby warrior and Cvetce_ like this.
  9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Какви мутации имаш?

10. Anyshka

Anyshka Популарен член

Јас си испитав на своја рака што прочитав од тука, и не згрешив, имам мутации.

liliput22, Ladyme and Baby warrior like this.
  11. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Factor V leiden mutacija i MTRR A66g polimorfizam,kako i
    homozigotnost za PAI-1 5G/4G polimorfizam

12. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Здраво
    Сакам некој што се разбира во ова и вон бременост да ми каже ние што веќе имаме некој мутации што треба да правиме во текот на живот
    Јас си проверив на своја рака на почеток на бременоста инаку пред имав еден спонтан на 6та недела
    Што треба сега да правам

13. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Консултација со трансфузиолог и ќе ти каже што како. Јас примам Аспирин од 100мг.Кога планирав бременост ми додадоа и магнезиум со Б6 и витамин Ц,метилирана фолна,и Б12 метилирана.

14. BayernKa

BayernKa Популарен член

Јас боцкав клексан уште пред трансфер некои 5 дена, една недела по трансфер ми зголеми Јани на два клексани(не успеав порано да најдам термин) и повторно имав спонтан. Не знам што е проблемот, може требало од старт по 2 да боцкам. Се надевам дека до тоа беше спонтаниот а не е некој друг проблем. Следно ИВФ 2 недели пред трансфер треба да почнам со клексани, па се надевам дека ќе биде во ред.

15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Јас клексанот го почнав вчера ама се зафркнав оти почнав да го ставам во 14 часот а треба растојание барем 12 сати од аспиринот. Сестрата на болница денес ми рече пополека да го подтурнувам клексанот секој ден по пола час за да стигни барем вечерта да го ставам. Си велам дека нема да има гајле така

16. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

30 минути разлика нема да прави проблем .Јас наутро се боцкам Клексан околу 9:30 Трансфузиологот ми рече наутро да се боцкам а навечер послем 12часа Аспирин ако има разлика покасно или порано 30 мин не е проблем.

17. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Нели нагладно се зема аспиринот ?

Snowflake92 likes this.
  18. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Мене ми каза Трансфузиологот да го земам навечер.

Cvetce_ likes this.
  19. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Од тоа што гледам сите имаат некакви мутации кога ќе направат испитување.
    На гинекологија ми викаат секоја втора е сега со терапија ...

20. flower11

flower11 Истакнат член

Девојки некоја сега скоро да испитувала генетски мутации и останати на имунологија за колку време стигнаа резултатите? Ми рекоа по 3 недели да прашам ако не стигни смс дека се готови.