1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    337
    Толку од 3 недели до месец.. Зависи како е гужва и празници денови работни.
    Јас во Авицена направив неможев да чекам.

На flower11 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nensi_k@#$

Nensi_k@#$ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2021
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    37
    Кои мутации ги имаш?

3. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.094
    FXIII и Pai хомозигот
    МTRR, MTHFR 677, MTHFR 1298, FGB, ITGA2 хетерозигот

4. Bisera J

Bisera J Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    48
    Treba da ispituvam homocistein,kade se ispituva,koga se ispituva i kolku cini?

5. LeNora

LeNora Активен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    184
    Мене ми дадоа упат за на болница но немаше реагенси и ми кажаа дека никогаш не испитувале такво нешто, иако уредно имав упат дури се чудеа ( не сум од ск) и испитав во приватна лабораторија крвта ја пратија ск во биотек. Мене ме кошташе 1600 денари но земаат околу 300 ден за услугата што значи е од прилика 1300 директно во Биотек ако испиташ.

6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.921
    Допаѓања:
    4.814
    На имунологија испитав. До упат од матичен.

7. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    337
    Денеска во рамус ми зедоа крв за два дена има резултати. 750 ден

Претходно на имунологија со упат од матичен, чекав две ипол недели.

8. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    337
    За мутацијата на фолната киселина докторот на имунологија ми рече да се пие една година пред да се забремени за да почне телото да ја апсорбира и да се спречи вроден дефект кај детето бидејќи е многу важна. Знаеш дека телото прави природна селекција, и ако нешто не бил добар плодот генетски го отфрла. Види малку спреми го телото пиј некој период фолна. И од почеток со клексани ќе биде ќе видиш

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    Петок
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Јас да прашам, има некоја тука на форумов на која и ги прекинале клексаните во текот на бременоста ?
    Матичниот гинеколог ми рече најчесто до крај ги боцкаме тие со генетски мутации и кои веќе имаат повеќе спонтани за да се избегне ризик.
    Друг доктор на гинекологија ми вика тоа ќе одлучиме со тек на бременоста, на моја другарка 10 дена само и ставале клексани а и таа е со слични мутации
    Некако не ми се сигурни мене докториве во Битола околу ова со мутациите, едвај чекам 24 со Јани да се сретнам па тој да кажи најубаво.

10. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    Петок
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    А да и да напоменам дека аспиринот ми рекоја да не го пијам оти премногу било клексан и Аспирин, сите различно кажуваат

11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    1.854
    Допаѓања:
    5.117
    Тоа трансфузиолог ќе ти каже. Во однос на терапијата со клексан - слично не е исто со исто. Па дури кај исти мутации за различни состојби, истории различна е политиката.

На Anaroz1 и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  12. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    Петок
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Во ред тоа ама што понатаму со терапијата. Јани на телефон ми рече бременоста си ја води гинекологот ние не водиме бременост.
    Матичниот ми рече ќе следиме, ќе направиме неколку пати испитувања на д димери и хемостаза.
    Можи да зголемиме доза можи не.
    Ваљда и јас отповеќе прашувам прашања во кои не се разбирам и не треба да ги знам :) така ми рече прошлиот пат докторот :)
    Најверојатно тие параметри не се менуваат од ден во ден, ама пуста паника моја ќе ме изеди одвнатре, не знам како ќе издржам 9 месеци јас, снаами ми вика кога ќе дојди ден здравје да се породиш огномет ќе пукаат на болница од радост дека се куртулија од тебе :lol:

13. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    3.004
    Јас имав супер хемостаза со првото, а сепак е напредуваше, проблем имав со протовитр на примав клексани. Хемостазата не е мерило.

14. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    Петок
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Сакам да кажам дека со тие испитувања се штити и мајката пред се, да знаат дали да зголемат терапија

15. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    4.679
    јас цела бременост немав проблеми со ддимери, се ми беше океј, ама не ми ги прекинаа, се боцкав од позитивен тест до ден на пораѓај заради еден спонтан во 18 та недела предходно. Јани ме водеше, пиев и аспирин и боцкав и клексан, он сметаше дека не треба да ги прекинам иако резултатите беа океј, ама знам случаи кај што им ги прекинувале, мора да се консултираш со трансфизиолог, се е индивидуално

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    354
    Слушај трансфузиолог, ќе ја види комбинацијата на митации како е кај тебе и ќе пресуди. Мене сега хемостаза и димери ми се во нормала ама јани вика од почеток до крај ќе боцкаме нема прекинување заради историја ( предвремен пораѓај во 18та недела пред 10месеци) не гледај од страна други искуства слушај доктор за твојата ситуација сите сме различни. Мене аспирин ми рече не, само клексан секоја вечер до крај до пред пороѓај здравје мај/јуни

На Cvetce_, Snowflake92 и Ladyme им се допаѓа ова.
  17. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    24
    Молам за одговор утре сум на клиника да ми препишат клексани за да рефундирам средства.Прашањето ми е може смешно таму во амбуланта има комисија, што се прави за да одобрат.

18. Bisera J

Bisera J Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    48
    A da prasam homocisteinot bilo koj den se ispituva,gladna,zedna ima nesto pravila ili? Negde procitav deka ne trebalo folna da se pie duri se ispituva a jas pijam 1 mesec folna i dr vitamini,dali treba prekin ili?