Za mutacii najubavo da odis kaj Jani na transfuziologija, ginekolozote ne se mnogu po ovaa problematika .
Не знаев во која тема да го поставам прашањево... малце сум во дилеми, првата бременост ми заврши со спонтан во 18та недела, после направени сите испитувања искочи хомозиготност МТХФР и други мутации, пред втората бременост се консултирав со Јани и он ме советување за втора бременост да почнам со клексани од позитивен тест, така и беше, цела бременост одев на контроли кај него и се боцкав до пораѓај, фала богу се си беше во ред. е сега сум повторно бремена, прашањето ми е дали има некоја со ситуација како мојата? дали пак ќе треба да примам клексани и оваа бременост? минатиот пат бев на преглед само шо ми задоцни и одма почнав со клексани, сега имам закажано за во среда на гинеколог кога ќе бидам точно 6та недела, малце сум во збунка да не пропуштам нешто
Да и јас сум со тие мутации, и малку закаснив почнав негде 5та недела кога прокрварив. Гледај утре Јани е на работа ако успееш за приоритетен иди и нека ти препише почни со користење да си раат.
Да, ќе треба пак да примаш клексани, јас додека чекав за кај Јани термин себоцкав сама, тие 7-8 клексани сама си го купив, отидовпрво кај гинекологот да се види точка во матка и почнав. Пред да останам трудна отидов во Систина докторката само што ми ги виде мутациите рече од точка во матка ќе требаат клексани и затоа почнав на своја рака дур го дочекав терминот кај Јани. И за следно ќе морам така.
Честитки за бременоста мн ми е драго имаме зборувано дека слична судбина имавме со предвремено раѓање. Јас сум сега со клексани од 4та недела, одма штом дознав приватно си ги купував додека најдов термин кај Јани. Веќе терам 4ти месец и оваа бременост е дијаметрална на претходната каде крварев цело време, откако го изгубив детето во 18та недела резултатите искочија дека имам еден куп мутации мегу кои и хомозигот на мтрр и паи 5г/5г. Иначе летоска кога се видов со Јани ми рече немој да ме чекаш за термин купувај одма од тест така и направив и кога успеав да дојдам до термин кај него се видовме и ми рече супер си направила продолжуваме само така и ќе следиме на 3/4недели хемостаза и димери па ќе регулираме дози. Засега се е ок, така да почнувај одма и среќно Во меѓу време бидејќи ја водам бременоста во систина отидов и кај др нино трансфузиологот и он се сложи додека чекав за кај Јани со истото
Izvinete kako mozam da dobijam upat od maticen ginekolog so koja dijagnoza ke bide za ispituvanje na genetski mutacii?
Генетски мутации за тромбофилија. Упат ми даде матичен гинеколог за во Ману, потоа за резултатите општ матичен ми закажа на трансфузиолог со шифра I83 мислам дека беше.
Здраво девојки, дали некоја од вас со ниска бета и покриена со клексан од позитивен тест имала успешна бременост? На ниска бета мислам на 30 на 3 ден доцнење
Fala vi mnogu bidejki jas imam prethodno napraveno vo sinolab no ne znaeja da mi go tolkuvaat rezultatot
Закажи си кај трансфузиолог, тие се стручни за тоа, ќе те покријат со терапија. Следи на мој термин и нека ти закаже општ матичен, моја препорака Јани.
Здраво, Дали пред породување ви ја прекинаа терапијата со клексани, трансфузиологот ми рече да примам до 24 часа пред породување, но како би знаела кога да ги прекинам , што ако се случи нешто побрзо.
Мене со двете бремености мо го прекинаа во 38ма. Следат гинеколозите до кај си што со о според тоа одлучуваат. Генерално 37-38ги прекинуваат.
исто и мене така ми кажа Јани, на крај отидов на закажано со провокации и знаев кога да прекинам и мене не ми беше јасно како да знам кога ќе се породам
Па тоа се чудам и јас како да знам, ми рече не било страшно доколку се пораѓам и со примен клексан само што се губи повеќе крв, ама зар не е па и тоа ризично хах. Докторот ти рече да одиш на закажано поради ова или како..? Ќе треба сепак да се консултирам со докторот што ќе ме пораѓа, ама ме интересираат искуства
Не било страшно и затоа после сведоци сме на еден куп пропусти во гинекологија и втора држава сме во Европа по смртни случаи на новороденчиња. Извинете на мојот песимизам ама гневна сум со се она што се случува околу нас последниве години.
Здраво, имав мисед во 8ма недела после ИВФ. После мисед испитав тромбофилија на имунологија и вчера сопругот ги зел резултатите. Таму се погодил некој доктор кој му дека кажал имам мутации на MTHFR C677T, MTRR A66G I PAI-1 и дека дополнително треба да испитам хомоцистеин и некои антитела, бидејќи овие мутации може да се индикација за мисед. Дали некој ги правел тие испитувања и како се третираат овие мутации. Јас бев покриена со клексани до 6 недела и некој ден бидејќи после направивме хемостаза и искочија нормални ддимери но зголемено APTT, па ИВФ специјалистот ми ги прекина клексаните. Метил фолат не земав освен фемибион и исто така не примав метил б12 бидејќи тоа никој не ми го кажа. Сакам да прашам каде да се упатам следно после вакви резултати и од кога ќе ги испитам хомоцистеин и антителата?
Жени абе сега баш се боцкав со клексан, и на памукот гледам крв малку. Можно е да се имам повредено кога ја вадев иглата ? Прв пат да ми протечи крв кога се боцкам.