Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    471
    Не се плаши, ништо страшно само ќе ти помодри тоа место

2. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Ме боли ме корни на допир, најверојатно се имам повредено кога ја вадев иглата :)

3. Metro

Metro Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    52
    Opusteno i jas se izvadiv od pamet pa i se javiv na sestrata vikam bebeto otide i mi se iznasmea .....Uste mi e modro

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    592
    Ми се случи еднаш и мене, ништо страшно не е

5. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    2.241
    Ne go prekinuvaj aspirinot na svoja raka .Jas po dva kleksani bockav do kraj ,a aspirin do 30-ta nedela.Obavezno konsultacija so Jani.

6. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    На 24 сум сега кај Јани, со консултација и со трансфузиолог и со доктори на гинекологија ми рекоја да продолжам со клексанот и да чекам да видам Јани шо ќе кажи.
    Аспирин се напив само првиот ден кога имав позитивен тест, одтогаш навака не го пијам се додека не се видам со Јани.
    Ќе правам и дополнителни анализи оти на приватно ми направија само за тромбофилија, испаднаа мутации кај хетерозигот.
    Докторката на трансфузиологија ми рече дека се чести тие мутации ама ќе мора да испитуваме и протеини, хомоцистеин, и некои имунолошки тестови.

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    3.057
    Повеќето од нас сме пиеле обична фолна се додека не сме имале абортус па да сме правеле панел за тромбофилија за да дознаеме дека сме за метилфолат и метилкобалмин.
    Тебе ти треба трансфузиолог, со резултатите ќе си отидеш кај трансфузиолог, ќе ти даде упат за хомоцистеин и за се друго што треба, ќе ти каже што терапија ќе треба за понатаму. Дополнително ќе одиш да испиташ антитела на Институт за имунологија.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    592
    Сите што сме со сплет на повеќе мутации сме од позитивен тест до крај со клексани, зависи од мутациите некои и со аспирини, за мтрр и б12 метилирана и фолна. Без разлика на хемостаза и димери … Јани ми рече терапијава е за тебе, на бебето не му е ништо, конкретно во мојот случај изгубив бебе во доцна бременсот 5ти месец, сега овојпат од одма сум со цела терапија и се е ок. Пробај да најдеш термин кај него ќе ти објасни за твојот случај конкретно што ќе превземете за врор обид и сигурно се ќе биде ок

9. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Сите различно кажуваат, мене досега сите доктори ми викаат терапијата е за да се избегни спонтан. Ги прашав за ризикот за мене ми рекоја ако е мутација хомозигот тогаш е и за мајката ризично.
    Појма немам поќе кој да слушам.

10. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    592
    Јас летово студија бев спремна да напишам на темава од толку читање 8) Генерално така е, хомозиготните мутации се пострашни зошто во алел 2 немаме заменски ген сто ќе го покрие тој што не ни фукционира за некоја намена. Ама ризикот од формирање на тромб е мн пострашен од било пто останато. Јас на пример крварев цела претходна бременост, на двњ недели, измеѓу кафено се така до 5ти месец не станав од кревет. Така се манифестираа кај мене

11. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Не ти го прекинаа аспиринот и покрај крварењето ?
    Мене претходниот пат ми го прекина матичниот кога прокрварев.
    Не знам како ќе се истурка цела бременост, јас не читам повеќе по интернети оти ќе излудам до крај.

12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    592
    Не примав претходната бременост ни клексан ни аспирин немав поима дека имам мутации. Го изгубив бебето па отпосле све на своја рака тргнав да читам и да испитувам

13. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Јас колку шо гледам и читам секоја втора е со некакви мутации, уствари не секоја втора секоја која ќе направи испитување има мутации, мене на трансфузиологија докторката ми рече јас да направам сега тест истите резултати и кај мене ќе излезат, зборам за хетерозигот и тие мтр шо се.
    Прашањето ми е зошто кога се толку чести, матичниот гинеколог не упатува на такви испитувања туку откако ќе се случи спонтан тогаш

14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    592
    Тоа е мистерија, хомозигот на паи, мтрр и мтхфр , фактор 5 не се чести, хетерозиготите се, ама тие и не прават проблеми генерално зошто природата направила заменски ген кој се вклучува во функција. Јас сум иницијатор да секоја жена при планирање на бременост помине испитување и за тромбофилија, пет пари е лекот с ќе спречи толку многу болка од губење на дете ама матичните гинеколози абер немаат

15. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Богами абер немаат. Јас една пријателка ја куртулив, имаше два мисед и после вториот истовремено двете имавме, му викам дали направи испитување на тромбофилија, не знаеше ни шо е то, направи испитување и матичниот за третата моментална бременост и препишал терапија само една недела клексани, прв пат слушам, на гинекологија и рекле како можи една недела само да примаш терапија, ама па еве ја машала 7 месец е се си е во ред досега.

16. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    3.057
    Јас сум хомозигот на ПАИ :|

17. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    81
    Кажи го ова на гинекологот и на матичниот, и на тој што ќе те пораѓа. И мене така ми рекоа, и мене ми беше многу чудно. Гинекологот ми кажа дека не е страшно и да ми пукне водењакот порано ќе бидам во болнички установи ќе почекаат ќе се планираат според ситуацијата. Секако ќе одиш на цтг па ќе се знае од прилика кога како. И да се случи нешто (иако е многу мала веројатност) и да почнеш со породување важно е они да знаат дека си примила клексан и која доза па ќе планираат според тоа. Можно е и ова да биде индикација за закажан царски, гинекологот тоа ќе каже зависи дали се боцкаш тераписки или за профилакса, од историја, мутации итн. Сигурно има нешто па докторот кажал препорака за 24ч пред пораѓање а не во 38ма на пример. Кај мене се планираше природно пораѓање па на крај испадна со царски и со општа анестезија со боцкање 12ч пред закажаниот царски.

На summer-lover му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    81
    Ве читам за хомо и хетерозиготите. И хетерозиготите се важни. Многу е важна и комбинацијата на фактори. Според едно поново истражување статистички комбинацијата на хетерозигот на фактор 5 и фактор 2 е ризик исто толку голем како и хомозигот на фактор 5 (лајден). Различни мутации и различни комбинации се ризик фактори за различни работи некои се за ран спонтан, некои за во поодминати месеци и стил борн, односно некои се за мајката за тромб. Ризик фактори се така да не треба да се плашиме дека одма нешто ќе ни се случи ама паметно е да се заштитиме. И јас ништо не знаев за тромбофилија, со хетерозиготи си закачив тромб и сега сум на долгогодишна терапија.
    Така да боцкајте се и немајте гајле заштитени сте :)

19. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    4.731
    во право бевте, отидов порано на преглед, видовме точка и докторката рече одма да почнам да се боцкам да не чекам да се видам со Јани. почнав сеа па чекам термин и кај Јани во меѓувреме

На Konstrakta, Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  20. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Ај кога веќе сме тука моите протумачете ги дури да одам кај Јани :)

Прикачени фајлови: