Истите испитувања ги правев и јас лани и истото ми се случи. Два пати одев додека да ги "најдат" каде се внесени резултатите за мутациите. Оди, наплатени ти се, значи изработени се, само уште да најдеш некој што ќе ги најде.
Bev da izvadam upat za imunologija za mutacii posle 2 saata mi stiga poraka upatot vi e otkazan, a vo meguvreme barav vrski za rezultatite ko ne mi gi dadoa na transfuziologija, izleze deka rezultatite ne go vnele vo suyemot, znaci zdravstvoto ni e ludnica. Na rezultatot od transfuziologija imam MTHFR C677T- heterozigot, sega neznam dali povtorno da baram upat za imunologija, sigurno treba inyerapija dami prepisa doktor,.
Јас на Трансфузиологија испитав и излезе иста мутација како твојата МТХФР хетерозигот, па правев на Имунологија бидејќи таму повеќе гени испитуваат и излезе на тој резултат дека немам мутација на МТХФР Не знам како за еден ист ген да се различни резултатите Ако сакаш испитај си и на Имунологија, повеќе гени испитуваат таму.
Е може, се прават грешки, ќе треба пак да го направиш ....за жал А те прати после тоа да испиташ хомоцистеин, б12, вит Д, протеин С и Ц?
После тоа ме прати за хомоцистеин и за витамин Д. А за протеин С и Ц претходно имав проверено. И сега трансфузиологот ми го рачуна веродостоен резултатот што покажува дека имам и затоа пијам метилирана фолна 2×1 и метилиран Б12.
Kако бе различни резултати? Божеее, се замислив, јас само на трансфузиологијa правев и позитивен е, ама грешка направив што откако се породив не си бев и на имунологија и таму да испитам се. Сега пак бремена и сега ми текна, да, ама касно зашто пијам и витамини а хомоцистеин се испитува без да пиеш витамини. И сега пак знам ќе речам, нека заврши како што треба бременоста, па после ќе појдам се да испитам....и знам дека нема.
денес бев на консултации кај трансфузиолог во мојот град заради мутацијата MTHFR C677Tхетерозигот, и докторката ми вика нема потреба ништо да пиеш, од кога ќе останеш бремена треба метилирана фолна, ми вика консултирај се со тој што ќе ти прави инвитро.ми вика и јас ја имам мутацијата па имам деца, и незнам што да кажам веќе за здравството крајносум разочарана од ваквиот однос, јас ќе си пијам неофолик на своја рака, мислам дека нема да штети
Ti pij si metilirana folna kiselina vit b12 metilkobalomin I vit b6 I prasaj za aspirin 100 dali da pies
Баш така, преку пријателл го побарав бр од Елена Петковиќ,и она на мојот пријател му рекла како ќе се јавува кај Елена кога и јас сум трансфузиолог, нека дојде јас ќе и препшам терапија и отидов за 5 мин и ми вика не е сташно ова е стварно не се сите за доктори , си излегов ама воопшто не ме увери во тоа што ми го кажа, и затоа ќе си пијам неофолик а за витамин б6 и б12 треба да видам дали такви ги има во аптеките како што ми пиша @Meckicja
Таа луда докторка да и отидам јас со дукументи од спонтани и тоа со аномалии,да си ја искине одма дипломата. Значи ти вака сега на своја рака ништо ќе си закажеш тука на трансфузиологија кај кој доктор сакаш таму и пн да ти одреди терапија. Вака сега на своја рака не зимај ништо.
И јас имам хетерозиготна мутација на МТХФР и мене исто ми кажаа дека таа мутација не е поврзана со ризик за спонтан абортус туку е повеќе поврзана со ризик од проблеми поврзани со срце подоцна во животот и тоа само ако има повишен хомоцистеин. Имав и намалени времиња на коагулација па си пиев аспирин и фолна (обична) по препоарака на трансфузиолог. Останав бремена со ивф и освен аспирин и фолна не примав ништо во тек на постапка и првите 13 недели. По 13 недела ми вклучија клексани заради ниски протромбински времиња иако со протоците и со бебето се беше во ред. Се запнав да читам по интернет и пишуваше мтхфр не се поврзува со ризик од спонтан. Потоа налетав на статии дека кај мајки со ваков ген има повеќе аутистични деца а јас не пиев метилирана фолна па се упаничив. Детето ми има нормален развој џабе се паничев. Ти можеш да си пиеш неофолик ако сакаш. Фолна секако ти треба пред забременување и во тек на бременост така што тоа нема да ти штети. Само не се паничи премногу дека нешто е испуштено ако е само мутацијата на мтхфр пронајдено и ништо друго. Со среќа.
Зошто ти рекла не треба кога и самото упатство и на најобичната фолна стои дека се пие пред планирана бременост па до трет месец од бременост.Метилирана фолна воопшто не е штетна за пиење а може да биде за не пиење.
Да сите др испитувања кои ги правев на трансфузиологија се во ред освен оваа мутација, планирам оваа недела да одам за ск па може да поминам на трансфузиологија да видам што ќе ми кажаат. Незнам и јас се зачудив ама ко ја видов оти не се замара и не и реков ништо. Јас сум крајно разочарана од здравството докторите не се замарат, среќа што има такви форуми па секој споделува искуство иначе незнам што би правела. Планирам деновиве да одам за ск па ќе одам на трансфузиологија, само незнам дали ќе ме прима и др доктор ако елена не е на амбуланта
Јас се зачудив ти викам колку оваа не се замараше.Нејќеше извештај да ми даде.И друго што ме изнервира е што прво идеш кај нејзе па те боцкаат и после ги земаш резултатите.А контрола ми вика за месец дена. А тие резултати што да праам со нив ако треба да се реагира? Ќумбе да потпалам ? Глупости.Гинекологот да ќе ми пише терапија но неможе он да биде постручен за таа област од трансфузиолог,како што таа не може да е за негова дејност стручна.Среќа што со мене во ремедика Павлина е ок до сега па јас си одам кај нејзе со резултати иначе тешко нас.