Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Srna92

Srna92 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2024
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    28
    Јас денес ги земав резултатите за генетски мутации, во понеделник ќе одам кај матичниот. Нешто од нешто разбрав... IMG_3519.jpeg

2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.722
    Допаѓања:
    9.367
    На трансфузиолог оди ако си бремена ќе треба клексани

На 1993NAjnaj му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 1993NAjnaj

1993NAjnaj Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    6
    Fala vi bev no imav spontan abortus zatoa i ispitav za mutacii

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.113
    Допаѓања:
    35.836
    Затоа најдобро е на трансфузиолог, ќе те покрие со терапија.
    Не разбрав дали ди бремена.

5. princessgirl47

princessgirl47 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    35
    Бремена сум отприлика 4ипол недели, по прв пат. Ме фаќа паника од што читам по форумов а немам испитано мутации. Дали да испитам сега или е касно веќе?

6. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    158
    Д димерите ми се 150 океј ми рекоја дека се.
    Можи некоја да дешифрира останатото додека се слушнам со Јани, и патем некоја ако има број нека ми го пише по приватна порака ми се избришаа сите контакти од телефонот :(

Прикачени фајлови:

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  7. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.546
    Допаѓања:
    1.266
    Dobri se

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Мислење за овој резултат или некоја што има слични мутации што треба за остварување на бременост?

Прикачени фајлови:

9. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    Здраво,
    После два спонтани абортуси и една биохемиска, започнав со испитувањата и прво ми стигнаа резулатите за генетски мутации за тромбофилија. Мутирани (на алел 2) ми се: Фактор V (R2), Фактор VIII и MTRR A66G.

Денес трансфузиологот ми рече дека не се ова високо-ризични мутации за спонтани, а јас секако ќе одам кај добар гинеколог штом ги соберам сите резултати за интегрално да ги протолкува, ама во меѓувреме сакам да ве прашам дали можеби некоја од вас имала мутации баш на овие гени и дали навистина не се релевантни за спонтани абортуси?

Фала ви

Прикачени фајлови:

• unnamed (3).jpg
      unnamed (3).jpg
      Големина на фајлот:
      218,8 KB
      Прегледи:
      19
  10. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    P.S.

A, да, заборавив да спомнам, и PAI-I ми 4G/5G

11. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    158
    Најважното :)
    Слушај си трансфузиолог што ти кажува тоа е нивна струка, сите гинеколози се консултираат со трансфузиолог, Јани Ангеловски најзапознаен со вакви мутации.

На Виножито_8 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    814
    Со историја на спонтани и хетерозигот во два фактори на коагулација и плус Pai, лаичко размислување е дека ти требаат клексани од позитивен тест. Не знам со кој трансфузиолог се имаш консултирано, те молам побарај второ мислење од трансфузиолог, не од гинеколог.
    Јас сум хетерозигот во фактор 13 и историја на спонтан абортус и по препорака на Јани ќе почнам со клексан од позитивен тест, здравје.
    Јас како го сфатив докторот е дека нема зијан од клексан и во тој случај и сама би барала да го примам.

На Виножито_8 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kalijana<♡

Kalijana<♡ Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    10
    A Dali mozbi znaete drug dobaar transfizolog oven Dr Jani ? Dokolku ne mozeme da zakazeme Kaj nego ako moze da preporacete

14. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    Јас кај др. Елена Петковиќ бев, вчера прв преглед ми беше и ги имав само резултатите од мутацииве. Таа не коментираше ништо, ми собираше анамнеза и само кога ја прашав за гените ми рече “не се високо ризични” па ме прати на цел список испитувања (ддимери, хемостаза, АНА, АФА итн.).
    Се надевам дека прво сака да ги види сите резултати на купче, па да даде терапија, многу пофалби читав за неа тука. А, ако случајно и на следниот преглед не ми спомне терапија, ќе си побарам и второ мислење од трансфузиолог.
    Фала <3

15. Chak

Chak Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво девојки, може ли да ми кажете како доаѓате до термин кај Јани? На Мој Термин пишува дека нема ништо слободно. Матичниот гинеколог ми кажа дека треба од општ матичен да земам упат. Знаете ли кога се објавуваат термините?

Последна измена: 15 јануари 2025
  16. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    158
    Жени ме интересира околу рефундирањето на средства за клексаните, чекате до крај да завршите со терапијата и праќате документи за рефундација или како ?

17. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    1.125
    Во петокот пуштија 4 датуми за февруари и сите се пополнија за 2дена. Мораш да следиш секој 9ти/10ти во месецот пуштаат за наредниот и експресно се пополнуваат закажува матичен гинеколог или матичен општ било кој само шифрата да ти ја стават за трудница за да не ти наплаќаат спомни. Иначе ако е нешто итно или си бремена со итен упат само да пробаш да влезеш кај него во канцеларија :(
    Сега наредни термини тек на почеток на февруари ќе пуштат за термини во март

18. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.383
    Јас на 50 клексани идам подавам..сега секој како може и финансиски така прави. Поголеми суми па и поспоро ги пуштаат од фонд.

19. Cvetce_

Cvetce_ Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    158
    Јас по 10 клексани земав првиот месец, си чувам и фискални и рецепти и извештаи, сега последниот пат 20 зедов. Можи да ги предадам така ? Не ми се итни парите додуша ама ме интересира дали можи

20. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.383
    Можеш како сакаш така само од датумот пример овие 20 кога ги имаш земено треба да има поминато 20 дена (демек се поставени сите ) за да ти даде потврда гинеколог дека се ставени и да подадеш во фонд. Значи може и да е на пола упат пр. Имаш препишано 50 клексани можеш ако си ставила 30 да ги подадеш, со копија од упатот и после уште другите 20 кога ќе ги завршив со упатот.

Копирам све затоа што губат триста раб им се дешава таму у фонд.