Генетски мутации

Discussion in 'Бременост' started by kikin, Jul 27, 2016.

1. Srna92

Srna92 Активен член

Јас денес ги земав резултатите за генетски мутации, во понеделник ќе одам кај матичниот. Нешто од нешто разбрав... IMG_3519.jpeg

2. Tea SK

Tea SK Популарен член

На трансфузиолог оди ако си бремена ќе треба клексани

1993NAjnaj likes this.
  3. 1993NAjnaj

1993NAjnaj Активен член

Fala vi bev no imav spontan abortus zatoa i ispitav za mutacii

Tea SK likes this.
  4. Anyshka

Anyshka Популарен член

Затоа најдобро е на трансфузиолог, ќе те покрие со терапија.
    Не разбрав дали ди бремена.

5. princessgirl47

princessgirl47 Истакнат член

Бремена сум отприлика 4ипол недели, по прв пат. Ме фаќа паника од што читам по форумов а немам испитано мутации. Дали да испитам сега или е касно веќе?

6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Д димерите ми се 150 океј ми рекоја дека се.
    Можи некоја да дешифрира останатото додека се слушнам со Јани, и патем некоја ако има број нека ми го пише по приватна порака ми се избришаа сите контакти од телефонот :(

Attached Files:

Ladyme likes this.
  7. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Dobri se

Cvetce_ likes this.
  8. flower11

flower11 Истакнат член

Мислење за овој резултат или некоја што има слични мутации што треба за остварување на бременост?

Attached Files:

9. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Здраво,
    После два спонтани абортуси и една биохемиска, започнав со испитувањата и прво ми стигнаа резулатите за генетски мутации за тромбофилија. Мутирани (на алел 2) ми се: Фактор V (R2), Фактор VIII и MTRR A66G.

Денес трансфузиологот ми рече дека не се ова високо-ризични мутации за спонтани, а јас секако ќе одам кај добар гинеколог штом ги соберам сите резултати за интегрално да ги протолкува, ама во меѓувреме сакам да ве прашам дали можеби некоја од вас имала мутации баш на овие гени и дали навистина не се релевантни за спонтани абортуси?

Фала ви

Attached Files:

10. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

P.S.

A, да, заборавив да спомнам, и PAI-I ми 4G/5G

11. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Најважното :)
    Слушај си трансфузиолог што ти кажува тоа е нивна струка, сите гинеколози се консултираат со трансфузиолог, Јани Ангеловски најзапознаен со вакви мутации.

Виножито_8 likes this.
  12. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Со историја на спонтани и хетерозигот во два фактори на коагулација и плус Pai, лаичко размислување е дека ти требаат клексани од позитивен тест. Не знам со кој трансфузиолог се имаш консултирано, те молам побарај второ мислење од трансфузиолог, не од гинеколог.
    Јас сум хетерозигот во фактор 13 и историја на спонтан абортус и по препорака на Јани ќе почнам со клексан од позитивен тест, здравје.
    Јас како го сфатив докторот е дека нема зијан од клексан и во тој случај и сама би барала да го примам.

Виножито_8 likes this.
  13. Kalijana<♡

Kalijana<♡ Активен член

A Dali mozbi znaete drug dobaar transfizolog oven Dr Jani ? Dokolku ne mozeme da zakazeme Kaj nego ako moze da preporacete

14. Виножито_8

Виножито_8 Активен член

Јас кај др. Елена Петковиќ бев, вчера прв преглед ми беше и ги имав само резултатите од мутацииве. Таа не коментираше ништо, ми собираше анамнеза и само кога ја прашав за гените ми рече “не се високо ризични” па ме прати на цел список испитувања (ддимери, хемостаза, АНА, АФА итн.).
    Се надевам дека прво сака да ги види сите резултати на купче, па да даде терапија, многу пофалби читав за неа тука. А, ако случајно и на следниот преглед не ми спомне терапија, ќе си побарам и второ мислење од трансфузиолог.
    Фала <3

15. Chak

Chak Истакнат член

Здраво девојки, може ли да ми кажете како доаѓате до термин кај Јани? На Мој Термин пишува дека нема ништо слободно. Матичниот гинеколог ми кажа дека треба од општ матичен да земам упат. Знаете ли кога се објавуваат термините?

Last edited: Jan 15, 2025
  16. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Жени ме интересира околу рефундирањето на средства за клексаните, чекате до крај да завршите со терапијата и праќате документи за рефундација или како ?

17. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Во петокот пуштија 4 датуми за февруари и сите се пополнија за 2дена. Мораш да следиш секој 9ти/10ти во месецот пуштаат за наредниот и експресно се пополнуваат закажува матичен гинеколог или матичен општ било кој само шифрата да ти ја стават за трудница за да не ти наплаќаат спомни. Иначе ако е нешто итно или си бремена со итен упат само да пробаш да влезеш кај него во канцеларија :(
    Сега наредни термини тек на почеток на февруари ќе пуштат за термини во март

Cvetce_ likes this.
  18. Ladyme

Ladyme Популарен член

Јас на 50 клексани идам подавам..сега секој како може и финансиски така прави. Поголеми суми па и поспоро ги пуштаат од фонд.

19. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Јас по 10 клексани земав првиот месец, си чувам и фискални и рецепти и извештаи, сега последниот пат 20 зедов. Можи да ги предадам така ? Не ми се итни парите додуша ама ме интересира дали можи

20. Ladyme

Ladyme Популарен член

Можеш како сакаш така само од датумот пример овие 20 кога ги имаш земено треба да има поминато 20 дена (демек се поставени сите ) за да ти даде потврда гинеколог дека се ставени и да подадеш во фонд. Значи може и да е на пола упат пр. Имаш препишано 50 клексани можеш ако си ставила 30 да ги подадеш, со копија од упатот и после уште другите 20 кога ќе ги завршив со упатот.

Копирам све затоа што губат триста раб им се дешава таму у фонд.

Cvetce_ likes this.