Мислам дека не правиш ништо погрешно, ама од други интервенции знам дека аспирин и клексан не одат заедно, а за клексан ти треба доктор да те дозира. Ако имаш можност и ти се брза, трансфузиолозите во Ремедика ми ги зборат за многу добри. Намерата ми е да одам таму. Извини ако сум индискретна, може ли да ми кажеш од колку метил фолат ти даде? Дали претходно беше стимулирана некако пред природно да забремениш (Кломифен и сл.)? Кој е причинителот што те пратија на IVF? Ако не сакаш јавно, можеме и во ЛП, ако не сакаш воопшто да споделиш и тоа е ок, те разбирам.
Јас примам клексан инекција од 0.4 еднаш денот и Аспирин од 100-ка на втор ден. Пијам исто метил фолат од 400 и б12 1000 секој ден Ова беше од Јани терапија препишана. Повеќето жени со генетски мутации сме сите со Аспирин и клексан, нема ништо лошо од таа комбинација
Жени колку префрлаат пари за клексаниве, мене за 4 пакетчиња ми префрлиле само 3000 денари, шо значи само две ми признале, ми нема стигнато решение а треба прво решение да стигни.
Кардиолог ме информираше дека е несоодветно да се мешаат. Ама јас не сум доктор за да тврдам самоуверено.
Можи затоа на втор ден ми е препишан аспиринот, од тоа што чепкав на нет најдов дека Аспирин во мала доза и клексан не е проблем да се користат заедно и дека според испитувања се покажало поголем ефект. Јас правам и редовни контроли на хемостаза и д димер па сликата засега ми е топ.
Не е можно колку ни е здравството на нула и колку арогантни доктори имаме. Одам денеска да ми продолжат терапија во државна болница во гинекологија Битола, и докторот арогантен ми се испонаша као демек не давал тој рецепти на рака, тој лек се примал на болница, ако се случело нешто дома кој ќе одговарал, а тие беа кои ми рекоја зошто идиш секој ден за боцкање тука клавај си дома сама. Па ми вика, колкави ти се д димери му викам 200, еххх 200 како можи на тие д димери клексани да примаш, превентивно не се зема клексан итн. Му викам докторе мене оваа терапија ми е препишана од специјалист не ја земам на своја рака ... Ела утре измери д димери и така ќе ти дам и ако сакаш само тука да ги ставаш инаку јас не пишам, нека ти пиши досега тој што ти пишел рецепти. Не знам како не го удај мажот ми на лице место. Секој доктор има свое видување и кој да слушаме сега ние ? Требаше да му речам ете да ги прекинам ама ако се случи нешто тогаш дали ти ќе превземиш одговорност ама нејќев да се расправам си заминав.
Извини на упад, ама после ивф земаш клекасни, така? Од специјалистот, т.е болницата не ти дадоа листа со терапија? Таа покажи ја, што се треба да примаш. Мене никогаш не ми правеле проблем. После неколку пати веќе ни ддимери не ми бараа. Или листата со мутации ако ја имаш, испитувањето. Јас имав такво од имунологија и хумана генетика. Тоа го носев кај трансфузиологот. Не се нервирај, ќе си добиеш терапија. Рефундираат инаку дел од цената, не очекувајте 100% поврат. А аспирин и клескан може да се и на 12 саати разлика, различно се препишуваат, индивидуално
Дома се примаат. Јас родителите ги имам боцкано. На 200 ддимери да консултираш доктор. Може ќе ти намали терапија. Ниски се сепак. Надвор од твоето мислење, друго сакав да пишам плус. Се воздржувам да паметувам, зошто темава ми е блиска од друг аспект, но не и од аспект на плодност, бременост, инвитро. Но сепак, од логиката од другово, апликативна е и на оваа тема. Има и дополнително генетско испитување кое е 6000 ден за реактивност на антикоагулатори, не оди во прилог на мутациите. И плус, еве денес се консултирав со генетичар - имало врска и процентот на мутираност и не е туку така да се шлакне терапија. Ми даде неколку примери, кои нема да ги пишувам.
Не, природно настаната бременост. Отидов со извештај од специјалист трансфузиолог, на нив ги има мутациите и препишана е терапија клексани и Аспирин, досега не ми правеле проблем ниту пак извештај ми барале некои доктори ама двајца се погодија да не сакаат да ми дадат
Со докторот сум во постојана комуникација, ги виде резулатите рече само дека ми се одлични и да продолжам со терапијата. На првата контрола после две недели боцкање ми беа 149 д димерите, после еден месец со клексани се поткачија малце сега ми се 200. Времињата се добри во граница се. Крвна слика супер освен ниски триглицериди ама отсекогаш ми се ниски а и претежно јадам салати и такви работи. Туку настрана тоа денес осетив како вибрација во главата втор пат така овој месец, мерам притисок 139 со 89 После тоа се спушти во нормала сега ми оди надолу варира 107/66 Можи нагло дека имав промена затоа така се осетив Не бе немаме доктори, да застани некој да ти објасни што како, да ти е страв да прашаш, јас од срам не ни го прашав гинекологот за оваа ситуација ме спашка за клексаните си заминав. Дали знаете како оди контрола на ендокринолог уште таму немам ојдено овие два месеци, нека ме научат и таму шо прдла сум
Не, после позитивен тест направив испитувања за тромбофилија оти имав претходни два абортуси во рана бременост и по препорака на гинеколог испитав мутации,излегоа некои мутации плус зголемен паи и почнав одма со клексан и Аспирин откако се консултирав со трансфузиолог. И сите доктори досега биле едногласни со тие мутации до крај на бременост да се боцкам се додека е во ред хемостазата. Ако има промени ќе ми исклучат ваљда.
Zdravo, mene denes mi stasa izvestajot bremena sum 18 nedela a ima mutacii, nemam nikakva terapija do sega, koj doktor ke mi preporacate I dali se opasni mutaciite kako vo mojot slucaj fala
Ај добредојде во клубот Ќе ти препишат терапија најверојатно клексани ќе се боцкам, ама за тоа ќе мора да се консултираш со трансфузиолог. Ако успееш некако термин кај Јани Ангеловски да фатиш, ако нема термин пробај со приоритетен упат да ти извади матичен и да одиш на консултација кај него. Сите сме со мутации тука, горе долу сите сме со клексани, ќе навикниш ништо страшно. Дали претходно имаше некоја индикација за да испиташ ?
Не ти е касно, ако досега било се во ред немаш простор за паника. Многу жени не знаеле дека имаат тромбофилични мутации па износиле здрави прави деца. Сите што ја земаме терапијата е превенција да не се случи спонтан, според учебник и не мора терапија, така мене ми објасни докторот
Ве читам тука и сум во рана бременост исто со мутации меѓутоа не знам како да дојдам до Др. Јани нема слободни термини а треба да ми препиши терапија. Дали сте имале искуство дали прима со приоритетен упат. Зошто не сум од Скопје да не ме враќаат
Немам искуство јас со приоритетен, начекав слободен термин и матичниот ми закажа. Од тука што имам читано мислам дека може со приоритетен, нека кажат тие што биле со приоритетен.