Здраво! Хетерозигот носител сум за MtHfr 677 и не знам да го толкувам PaI 4G/5G и тоа ли е мутација и ја имал ли некој? Искуства? Имав еден спонтан пред 3 месеци и сакам да почнам со метилираните витамини. Ќе може ли некој да ги пише витамините метилирана фолна и б12 кои ги препорачува Јани?
Метилирана фолна треба да пиеш. Ама консултирај се прво со доктор затоа што горе долу сме сите со иста терапија ама мораш да испиташ и хомоцистеин. Нема врска која фолна само да е активна ( метилирана ) да не е обична
Најдобро да се консултираш со транфузиолог, скоро на сите ни препишува метилирана фолна и метилиран б12, ама треба дозата да ти ја одреди трансфузиолог.
Жени абе матичниот ми пишал упат само за д димери да проверам не и хемостаза, ми вика сестрата побитни се д димерите, Јани пак ми рече првиот пат д димерите не ги следи толку битни ни се протоци и ако е во ред хемостазата продолжуваме со терапијата. Претходниот месец правев хемостаза во ред си беа времињата. Дали да инсистирам и за хемостаза или доволно е само д димери да проверам па нареден месец и хемостаза
Мн се побитни времињата на згрутчување … инсистрирај да има се што прикачив доле и тромбоцити да се следат ако се боцкаш со клексан обавезно
Ќе одам другата недела кога ќе прам крвна слика ќе му речам и упат за хемостаза. Пред три недели праев, матичниот вика нема гајле покриена си секако со терапија. Д димери сис е качиле 580 овој пат, пред три недели 190 ми беа Знам дека е нормална граница за втор триместар 580 ама ми текнува на "докторот" што не сакаше да ми издаде рецепт оти мн мали ми биле д димерите.
Здраво! Имав мртво раѓање во септември минатата година. Лекарот ми предложи да тестирам за тромбоза и еве ги моите резултати: Во бременоста имав крварење, прееклампсија и бебето не добиваше доволно тежина. Може ли некој да ми помогне што значат
Многу ми е жал за губитокот. Имаш мутација на паи, може да довела до слаба циркулација и намален раст на плодот и крварења ради создавање хематоми... Треба терапија од старт и метил фолат и таму има мутација (што може да влијаело исто на растот ) исто барем 3-4месеци додека пробувате за нова бременост. Секако консултации со трансфузиолог да се одреди добра терапија за да имаш успешна бременост.
Благодарам за поддршката. Имаше сериозни проблеми како прееклампсија, крварење и тежината на бебето, но мојот гинеколог не обрнуваше многу внимание, но ja секогаш ја изразував мојата загриженост за овие работи. Сега кога го сменив гинекологот и и кажав се што се случило и како се случило, ме натера да сфатам дека можело да се спречи тоа и да има убав крај. Бебето го родив по природен пат - 37+5 недела и бебето беше само 2,1 кила. На плацентата покажа плацентарен инфаркт со голем дел од некроза. На обдукцијата ништо не излезе освен гушење. Извинете ако баш добро не зборувам, не сум македонка, но жевеам овде. Благодарам уште еднаш <3
Жени, по препорака од матичниот земав витамини за железо Е сега во витаминиве има и обична фолна 0.4 и б12 300мг Јас веќе пијам пре мама која содржи активна фолна 0.4 и метилиран б12 Го прашав дали има зијан ми рече нема. Некоја да сподели која ги пиела или која пиела повеќе од 0.4 фолна Железото ми е 10.8 а хемоглобинот 122 Претходниот месец беше 11.9 и хемоглобинот 130 така нешто
Сите пиеме пренатални во кои има фолна плус засебно метилирана фолна … еве и ја пре мама + солгар метилирана од 400u
Какви ви се искуствата со мтхфр хетерозигот 677 и паи 5г/4г ? Исплашена сум, ама тоа е што е. 3 месеци аспирин и метилирани витамини и клексан од позитивен тест. Спермограмот на сопругот беше одличен, забременив одма, но имав мисед во 9 недела со прекин на раст во 6та. Жално е што ставот на гинеколозите е 2 3 абортуси па да се провери, тешко на тие кои го минуваат сето тоа. Има ли исто друг начин да се подржи организмот освен терапијава или стандард здрав лајфстајл? Со лесно на сите
Душо ти даваа ли прогестерон плус? Јас исто мутации, кога бев на имунологија ми напоменаа мн голема шанса за абортус до 8ма недела. Бев упорна со матичниот да почнам клексани одкако прокрварев во 4та. И бев на мн високи дози прогестерон, не е само за крварење тој има голема улога во раст и развој на плодот. Затоа што ете си имала целосна поддршка од терапијата за циркулација.
Нејасно сум пишала. После абортусот направив тестирања и ова ми беа препораките. Пред да забременам пиев 2 месеци обична фолна к-на. Од сам старт гестациската кесичка бавно растеше, вагиналети прогестерон утро вечер користев, се појави срцева акција во 6та недела, но веќе на следен преглед се виде застојот.
За мтхфр битно е и метилирана б12 бидејќи во ваков случај не де спсорбира доволно обичната форма. Убаво консултација со Јани пред нареден обид, јас 2месеци пред да забременам по втор пат си седнав со него убаво да ми објасни што да превземам пред наредн обид. Човекот ме посоветува сппред резултатите и засега тераме така еве втора половина од 6ти месец веќе
Да погрешно сум те разбрала, сега со оваа терапија нема да има никаков проблем, ќе има добра циркулација ќе расте плодот ќе видиш ќе имаш успешна бременост не се плаши еве многу жени сме со мутации.. жал ми е што требало да поминеш низ тој пат па да направат испитувања. Биди опуштена во бременоста но ќе мора да следиш и сама да бараш редовни контроли на плод и на циркулација и све што треба да се направи протоколно секое испитување. Мислам имаше една девојка споделено листа на испитувања до која недела кои се прават. Ајде позитивно израдувај не со позитивен тест.
јас сум мтхфр хомозигот и паи и плус уште 5 други, прва бременост мисед во 18 та недела. втора со терапијата од позитивен тест клексан, аспирин, метил фолат и метил б12 успешна, еве ја 3 годиники има сега терам втора бременост со истата терапија, сега за сега се е во ред. не се секирај, терапијата помага, таа е за сите со мутации.
Ми значат многу вашите споделени искуства, како на секој кој се соочува со нешто за прв пат. Благодарам многу