Здраво! Хетерозигот носител сум за MtHfr 677 и не знам да го толкувам PaI 4G/5G и тоа ли е мутација и ја имал ли некој? Искуства? Имав еден спонтан пред 3 месеци и сакам да почнам со метилираните витамини. Ќе може ли некој да ги пише витамините метилирана фолна и б12 кои ги препорачува Јани?
Метилирана фолна треба да пиеш. Ама консултирај се прво со доктор затоа што горе долу сме сите со иста терапија ама мораш да испиташ и хомоцистеин. Нема врска која фолна само да е активна ( метилирана ) да не е обична
Најдобро да се консултираш со транфузиолог, скоро на сите ни препишува метилирана фолна и метилиран б12, ама треба дозата да ти ја одреди трансфузиолог.
Жени абе матичниот ми пишал упат само за д димери да проверам не и хемостаза, ми вика сестрата побитни се д димерите, Јани пак ми рече првиот пат д димерите не ги следи толку битни ни се протоци и ако е во ред хемостазата продолжуваме со терапијата. Претходниот месец правев хемостаза во ред си беа времињата. Дали да инсистирам и за хемостаза или доволно е само д димери да проверам па нареден месец и хемостаза