Генетски мутации

Discussion in 'Бременост' started by kikin, Jul 27, 2016.

1. Bube15

Bube15 Истакнат член

Имам извештај на кој пишува да се боцка со клексан од прв ден од кога ке дознае за бременост. Пробиваме за дете затоа прашав, имам испитано мутации бев кај Јани, но не ми пишува точна доза треба да испитам хемостаза нормаллно од кога ке останам бремена. Пијам метилирана фолна секој втор ден од 1000 и метилиран б12 од 1000 секој ден, шо препорака на Јани

2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

кога ќе останеш бремена ќе одиш пак кај Јани и ќе ти пише извештај тогаш, јас бев исто како тебе

Cvetce_, fragaria and Bube15 like this.
  3. Bube15

Bube15 Истакнат член

Дали од пиење на витамините имате зголемен апетит и покачени килограми

4. fragaria

fragaria Популарен член

Сум направила печатна грешка
    2500 ден се 10

5. Алек***

Алек*** Популарен член

Има некој инфо,дали др Јани е на работа?

6. Orhideja111

Orhideja111 Истакнат член

Здраво !
    Живеам во странство препораката за следна бременост ми се метилираните витамини и аспирин 3 месеци. Терапија со клексани следува единствено после два абортуси. Еден имав...
    Хетерозигот сум за MTHFR 677 и PAI 4g/5g.
    Се плашам да бидам само на аспирин, а од друга страна работам и примањето на клексани значи дека ќе треба некое време да се вратам во Мк...
    Има добар исход само со аспирин за овие две мутации или да ја размислувам вторава опција... фала ви

7. fragaria

fragaria Популарен член

Јас колку што имам сфатено сите примаат клексан после позитивен тест а некои ако мора и пред тоа
    Ама мора доктор транзфузиолог да ти препише точно од кога и која доза според твојата состојба и крвна слика
    Иначе има и доктори што препишуваат Аспирин мојата докторка ми рече во бременост никако Аспирин :?: така да секој различно

8. babymaybe123

babymaybe123 Истакнат член

Јас сум исто со генетски мутации аспирин и во бременост се пие тоа ми е терапија од трансфузиолог клексан се дава по испитана хемостаза ако има потреба

Cvetce_ likes this.
  9. babymaybe123

babymaybe123 Истакнат член

Немора да значи ако си имала еден спонтан дека ке имаш уште еден ,во странство многу не се замараат за генетски мутации затоа што немало научни докази дека е поврзано со бременоста.Снаами во странство е имаше еден спонтан еве ја сеа 8ми месец и е само со аспирин и нели нормално пренатални витамини .
    Јас имав една биохемиска исти мутации мегутоа по испитаната хемостаза генетските мутации не ми беа причина за отфрлање на плодот туку хромозомски не било во ред .Се извинувам на долгиот пост се надевам се ке биде во ред

Orhideja111 and Cvetce_ like this.
  10. ivani30

ivani30 Популарен член

Јас со одлична хемостаза примав клексан се зависи дали имаш хетеро или хомо ...Пишете ми ако ви треба повеќе инфо

Cvetce_ likes this.
  11. hajdi88

hajdi88 Истакнат член

Zdravo na site, napraviv test pred da ostanam bremena, vo dve labaratoriivo MK i ova se mutaciite koi gi imam
    upload_2025-6-22_21-24-6.png
    Momentalno ziveam nadvor od Makedonija i preporakata na ginekologot tuka e da zemam samo Aspirin. Imam pregled zakazano so Hematologist sleden mesec za da slusnam uste edno mislenje. Tuka vo stranstvo ne ni proveruvaat mutacii. Procitav deka vo tekot na bremenosta vo MK tie so mutacii pravat i dopolnitelni testovi, kako d-dimer i hemostaza. Dali nekoj moze da spodeli iskustvo koi dopolnitelni testovi gi ima praveno vo tekot na bremenosta, za da se utvrdi dali da prima Kleksani i vo koja nedela, da si pobaram tuka da gi napravam tie testovi. Ili nekoja so slicni mutacii da primala kleksani i/ili aspirin samo. Vi blagodaram

12. *Среќа*

*Среќа* Активен член

Женчиња совет зашто не ми ги рефундираат клексаните од систина со извештај и дијагноза од док.Јани дека морам во бременост да ги примам, и врз основа на тој извештај док.што ми правеше ИНФ ми ги препишуваше но еве од Фондот ме одбија а све приложив, фискални, извештаи од матичната исто потврда.

13. Mandela

Mandela Истакнат член

Не рефундираат со извештај од приватна болница, требало и матичната да ти каже.
    За понатака земи си извештај од специјалист од Трансфузиологија или Гинекологија (државни болници) каде што ќе биде наведено колку клексани треба да примаш и од кој датум.

14. milicka19

milicka19 Истакнат член

Јас ги примам клексаните во бременост и тоа од прв ден кога дознав дека сум по препорака од трансфузиолог ама врз основа на испитувањата за генетските мутации и ќе ги примам до самиот крај. Матичниот гинеколог првично ми даде упат за на специјалист во општа државна болница и со упатот и првичните резултати од генетските испитувања специјалистот ми даде извештај во кој наведе од кога до кога да се примаат и потоа со тој извештај матичниот ги препишува за истиот период па се оди во аптека се купуваат и од аптеката даваат фискална сметка и сметкопотврда а исто така кога е викенд или државен празник се јавувам во брза помош за бројче и потоа одам во работен ден да земам потврда дека се примени и уплаќам за секоја ампула по 50 денари. Кога завршува месецот бидејќи јас ги примам на месец матичниот гинеколог ми дава потврда колку инекции сум примила таму и со таа потврда и потврдата од брза помош, трансакциска сметка и извештаите ги доставувам во фондот за рефундирање. Исто така проверувам на трансфузиологија и ддимери и хемостази секој месец кога ги препишувам освен првиот пат. Кога правев инвитро си ги купив на приватно и тогаш не одеше вака постапката и не следуваа преку фондот.

*Среќа* likes this.
  15. Elen4e89

Elen4e89 Истакнат член

Здраво девојки, за колку време од прилика во биле готови резултатите од МАНУ?

16. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Зошто плаќаш 50 денари од ампула не сфаќам ?
    Матичниот дава упат за на болница, со тој упат специјалист ти дава извештај и рецепта за колку клексани сакаш ти и после со тој извештај ги купуваш од аптека, таму ти даваат сметкопотврда и фискална, после откако ќе ги доклајш сите инекции одиш кај матичниот тој треба да ти мани печати и потписи дека кај него се примени и со тие документи одиш да рефундираш.
    Јас си земам извештај за 30 инекции и секој месец си рефундирам.

*Среќа*, fragaria and Anaroz1 like this.
  17. ivani30

ivani30 Популарен член

Околу 1 месец мене ама ова во 2017/2018

Elen4e89 likes this.
  18. Mar11

Mar11 Истакнат член

Некој што разбира да ми објасни за времињата што се толку високи?? Инску оваа е 13 недела од бременост, со мутации сум укинати ми се клексани од 10 недела бременост и сум само на аспирин?

Attached Files:

19. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Не ти се згрутчува навреме крвта, затоа ти се клексаните прекинати.
    Чат џпт вика да се консултираш веднаш со хематолог, затоа што кај тебе се многу покачени времињата, можеби и аспиринот ќе треба да го прекинеш.
    Не чекај, утре правец со упат приоритетен и на трансфузиологија.
    И да немаш упат ќе те примат ако си бремена.

Mar11 likes this.
  20. Mar11

Mar11 Истакнат член

Ивф докторот ми кажа тогаш дека се океј инакуу сум веќе скору 17 недела одам редовно на 2 недели на прегледи бебе си напредува… но еве ми текна да побарам и мислење од вас бидејќи докторот не ми кажа ништо само кажа во ред е и се мислам дали пак да испитам.