Имам извештај на кој пишува да се боцка со клексан од прв ден од кога ке дознае за бременост. Пробиваме за дете затоа прашав, имам испитано мутации бев кај Јани, но не ми пишува точна доза треба да испитам хемостаза нормаллно од кога ке останам бремена. Пијам метилирана фолна секој втор ден од 1000 и метилиран б12 од 1000 секој ден, шо препорака на Јани
Здраво ! Живеам во странство препораката за следна бременост ми се метилираните витамини и аспирин 3 месеци. Терапија со клексани следува единствено после два абортуси. Еден имав... Хетерозигот сум за MTHFR 677 и PAI 4g/5g. Се плашам да бидам само на аспирин, а од друга страна работам и примањето на клексани значи дека ќе треба некое време да се вратам во Мк... Има добар исход само со аспирин за овие две мутации или да ја размислувам вторава опција... фала ви
Јас колку што имам сфатено сите примаат клексан после позитивен тест а некои ако мора и пред тоа Ама мора доктор транзфузиолог да ти препише точно од кога и која доза според твојата состојба и крвна слика Иначе има и доктори што препишуваат Аспирин мојата докторка ми рече во бременост никако Аспирин така да секој различно
Јас сум исто со генетски мутации аспирин и во бременост се пие тоа ми е терапија од трансфузиолог клексан се дава по испитана хемостаза ако има потреба
Немора да значи ако си имала еден спонтан дека ке имаш уште еден ,во странство многу не се замараат за генетски мутации затоа што немало научни докази дека е поврзано со бременоста.Снаами во странство е имаше еден спонтан еве ја сеа 8ми месец и е само со аспирин и нели нормално пренатални витамини . Јас имав една биохемиска исти мутации мегутоа по испитаната хемостаза генетските мутации не ми беа причина за отфрлање на плодот туку хромозомски не било во ред .Се извинувам на долгиот пост се надевам се ке биде во ред
Јас со одлична хемостаза примав клексан се зависи дали имаш хетеро или хомо ...Пишете ми ако ви треба повеќе инфо
Zdravo na site, napraviv test pred da ostanam bremena, vo dve labaratoriivo MK i ova se mutaciite koi gi imam Momentalno ziveam nadvor od Makedonija i preporakata na ginekologot tuka e da zemam samo Aspirin. Imam pregled zakazano so Hematologist sleden mesec za da slusnam uste edno mislenje. Tuka vo stranstvo ne ni proveruvaat mutacii. Procitav deka vo tekot na bremenosta vo MK tie so mutacii pravat i dopolnitelni testovi, kako d-dimer i hemostaza. Dali nekoj moze da spodeli iskustvo koi dopolnitelni testovi gi ima praveno vo tekot na bremenosta, za da se utvrdi dali da prima Kleksani i vo koja nedela, da si pobaram tuka da gi napravam tie testovi. Ili nekoja so slicni mutacii da primala kleksani i/ili aspirin samo. Vi blagodaram
Женчиња совет зашто не ми ги рефундираат клексаните од систина со извештај и дијагноза од док.Јани дека морам во бременост да ги примам, и врз основа на тој извештај док.што ми правеше ИНФ ми ги препишуваше но еве од Фондот ме одбија а све приложив, фискални, извештаи од матичната исто потврда.
Не рефундираат со извештај од приватна болница, требало и матичната да ти каже. За понатака земи си извештај од специјалист од Трансфузиологија или Гинекологија (државни болници) каде што ќе биде наведено колку клексани треба да примаш и од кој датум.
Јас ги примам клексаните во бременост и тоа од прв ден кога дознав дека сум по препорака од трансфузиолог ама врз основа на испитувањата за генетските мутации и ќе ги примам до самиот крај. Матичниот гинеколог првично ми даде упат за на специјалист во општа државна болница и со упатот и првичните резултати од генетските испитувања специјалистот ми даде извештај во кој наведе од кога до кога да се примаат и потоа со тој извештај матичниот ги препишува за истиот период па се оди во аптека се купуваат и од аптеката даваат фискална сметка и сметкопотврда а исто така кога е викенд или државен празник се јавувам во брза помош за бројче и потоа одам во работен ден да земам потврда дека се примени и уплаќам за секоја ампула по 50 денари. Кога завршува месецот бидејќи јас ги примам на месец матичниот гинеколог ми дава потврда колку инекции сум примила таму и со таа потврда и потврдата од брза помош, трансакциска сметка и извештаите ги доставувам во фондот за рефундирање. Исто така проверувам на трансфузиологија и ддимери и хемостази секој месец кога ги препишувам освен првиот пат. Кога правев инвитро си ги купив на приватно и тогаш не одеше вака постапката и не следуваа преку фондот.
Зошто плаќаш 50 денари од ампула не сфаќам ? Матичниот дава упат за на болница, со тој упат специјалист ти дава извештај и рецепта за колку клексани сакаш ти и после со тој извештај ги купуваш од аптека, таму ти даваат сметкопотврда и фискална, после откако ќе ги доклајш сите инекции одиш кај матичниот тој треба да ти мани печати и потписи дека кај него се примени и со тие документи одиш да рефундираш. Јас си земам извештај за 30 инекции и секој месец си рефундирам.
Некој што разбира да ми објасни за времињата што се толку високи?? Инску оваа е 13 недела од бременост, со мутации сум укинати ми се клексани од 10 недела бременост и сум само на аспирин?
Не ти се згрутчува навреме крвта, затоа ти се клексаните прекинати. Чат џпт вика да се консултираш веднаш со хематолог, затоа што кај тебе се многу покачени времињата, можеби и аспиринот ќе треба да го прекинеш. Не чекај, утре правец со упат приоритетен и на трансфузиологија. И да немаш упат ќе те примат ако си бремена.
Ивф докторот ми кажа тогаш дека се океј инакуу сум веќе скору 17 недела одам редовно на 2 недели на прегледи бебе си напредува… но еве ми текна да побарам и мислење од вас бидејќи докторот не ми кажа ништо само кажа во ред е и се мислам дали пак да испитам.