Проверуваш секој месец д димери и хемостаза ? Провери си пак и за секој случај консултирај се со трансфузиолог, нема зијан од второ мислење.
Д димери да предпоследно ми беа 320 ама тогаш бев 7-8 недела и примав клексани, хемостаза ми беше прв пат во 13 недела. И сега 4 недели ќе биди од последното испитување па затоаа велам пак да испитам. Инаку крвна слика вели и хемоглобин и тромбоцити супер и се остансто.. Секако и јас чет џпт го прашувам хаха
Таман ти е време да испиташ пак, ако има некои абнормални поместувања пак консултирај се со трансфузиолог, не би требало ПТ да е покачено откако ти ги прекинаа клексаните
Затоа што матичната моја не работи во викенд и кога е државен празник и тогаш морам преку брза помош да земам потврда иначе ќе ми пропаднат средствата и плаќам по 50 денари од ампула за услугата сигурно не знам. Матичната ми дава потврда само за тие ампули кои се примени во работен ден.
немаш потреба ова да го праиш... мене само ми пишува потврда од тогап до тогаш со се викенди и неработни денови и ја така поднесувам....
Така ми е кажано и така ќе терам до сега ми вратиле точно за 30 ампули на овој начин. Јас не го измислив ова сама можеби има разлика од град до град како функционира тоа или од матичен до матичен. Сега за сега сум немала еве проблем.
Па не мора викенд да одиш, битно е фискалната да не е постара од датата кога е издаен извештајот, еден куп пати имам покасно рефундирано. Матичниот ги пиши датите рачно, никој нема да те знае од кога до кога си примала инекции. И мојот матичен не работи во викенди, во фондот не ги интересира дали во викенди работел матичниот па да ти прават проблем за тоа, само црно на бело им треба.
Не можи да има разлика од град до град законите тие се за сите градови. Единствено можи да има разлика до матичниот, да не сака да му издаде упат, печат и сл работи. Инаку од фондот не се замараат толку, нив црно на бело им треба дека имаш извештај од специјалист, фискална и печат дека се примени инекциите, толку.