Генетски мутации

Discussion in 'Бременост' started by kikin, Jul 27, 2016.

1. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Што е со Јани да не знае некој, ве читам тука дека е на одмор веќе долго време, стварно е на одмор или изговор му е кога ќе му пишиш на вибер ?
    Досега преку вибер комунициравме оти од Битола сум, денеска само ми напиша на одмор сум и толку.
    Да си барам трансфузиолог во Битола преку матичен ко така

2. Ani93

Ani93 Истакнат член

На одмор е до 3ти Август. Ако ти е итно дефинитивно барај друг трансфузиологија периодов.

Cvetce_ likes this.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

За резултати ќе го барав и да се консултирам за пораѓајот, во нормални граници ми се резултатите ама сепак сакав мислење да слушнам.
    Ќе побарам друг трансфузиолог деновиве.

Ani93 likes this.
  4. simpleewa

simpleewa Истакнат член

5. Veronika911

Veronika911 Истакнат член

Zdravo,prethodnata godina pravev ispituvanja za trombofilija genetski mutacii poradi spontan vo 8 nedela, na rezultatite transfuziologot ne mi posoci deka imam mutacii koi moze da se pricina za zgrutcuvanje na krv, hematom itn, za da vnimavam za naredna bremenost. Sega sum bremena 12 nedela so dvapati krvarenje i hematom koi isceznaa posle progesteronskata terapija koja mi ja prepisaa, no denes slucajno gi poglednav rezultatite od prethodnata godina i sfativ deka imam mutacii za koi treba valjda terapija(heterozig FGB,ITGB3,PAI-1 i MTRR) dali nekoj znae dali se rizicni bidejki se plasam od toa deka poradi neinformiranost ne sum pokriena so terapija, a vekje sum 12 nedela. Vo petok na pregled kje ja informiram maticnata za se, no bi bila pomirna dokolku slusnam nekoe mislenje do togas ….

6. fragaria

fragaria Истакнат член

Секако мораш да одиш на преглед кај транзфузиолог да ја разгледа убаво цела твоја ситуација и да ти препише терапија
    Секако би требало да пиеш пренатални витамини кои имаат во својот состав метилирана фолна киселина и б 12
    Хетерозигот мутации не се толку опасни но ако веќе си имала спонтан можеби оваа бременост ќе ти препише клексан докторот
    Вообичаено тоа е терапија кај сите

Но мора да се консултираш со доктор обавезно
    На своја рака не смееш клексан

Veronika911 likes this.
  7. hajdi88

hajdi88 Истакнат член

Zdravo, jas gi imam istite mutacii , kaj mene FGB 455 i PAI-1 se Homo, MTHFR, MTR, MTRR i ITGA2 i ITGB3 hetero i ne primam nikakva terapija, osven metilirani folna i b-12. Ne ziveam vo MK i tuka ne ni pravat testiranja na trombofilija. Mi rekoa ako sakam mozam 100-150mg aspirin edno dnevno , no i deka ne e moralno. Isto ne ispituvaat d-dimer , ne bile relevantni. Posetiv i hematolog koj e specijaliziran za bolesti i problemi vo bremenost i ne preporaca kleksan bidejki nemam mutacija na F5 1691 G/A (Leiden) . Ako otides na transfuziolog, spodeli misenje.

fragaria likes this.
  8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Терапијата колку шо знам од членки кои живеат странство се одредува и во зависност од историјата на пациентката, ако има историја со еден или најчесто два абортуси даваат и таму терапија клексан.

fragaria likes this.
  9. Veronika911

Veronika911 Истакнат член

So konsultacija na privatniot doktor bidejki bremenosta ja vodam i kaj privaten i maticen toj mi preporaca deka mozeme da vklucime 0.4 kleksan, isto taka se rasprasav po transfuziologija mi kazaa deka bi trebalo da primam, ne bilo rizicno no preventivno moze mala doza. Sepak koga licno kje razgovaram so transfuziolog kje vi spodelam.

hajdi88 and fragaria like this.
  10. Bebence2025

Bebence2025 Активен член

Кажете ми, тие што сте со генетски мутации во која недела престанавте со клексаните ?

11. Smile@

Smile@ Истакнат член

Jas bev I so trombofilija, mi gi prekinaa pred poragaj 4 nedeli. Se porodiv prirodno.

Bebence2025 likes this.
  12. Bebence2025

Bebence2025 Активен член

4 недели пред терминот, така?

13. Smile@

Smile@ Истакнат член

Да, ми рекоа за да се прочисти организмот, ама секако со претходно направена крвна слика и резултати од ддимери и хемостаза.

14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

јас се боцкав до последен ден. ноќта кога ме примија само не се боцнав, утре дента се породив и продолжив уште 10 дена после пораѓај пак со клексаните.

Ladyme and Bebence2025 like this.
  15. Anicka_

Anicka_ Активен член

Здраво девојки имам мутации и предходен мисед абортус сега само што дознав дека сум бремена, по абортусот бев кај јани ми рече да пијам аспирин секој 2 ден и од позитивен тест клексани. Дали по позитивен тест одма се закажувате и одите кај него на преглед или во градот од каде што сте правите некои испитувања и му ги испраќате?

16. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Ти пиша ли на извештај која доза клексани би почнала од позитивен тест? Ако ти пишал, купи веднаш на приватно, додека да дојдеш до него. Ако не ти пишал, јас би ја земала 0.2 најмалата доза на приватно, колку веднаш да се почне, додека се видиш со него.
    За термин кај него потешко, август е пополнет, а за септември деновиве треба да пуштат. Можеш да пробаш да појдеш на трансфузиологија во деновите кога има амбуланта и кажеш на шалтер дека си трудна и дека треба да ти препише терапија, па да ти изготват упат и да те прими, иако не ти е најсигурна варијанта.

17. Moon lovers

Moon lovers Истакнат член

Мене ми ги прекинаа во 13та недела, ми рекоа дека не се страшни мутациите еве и слика

Attached Files:

Bebence2025 likes this.
  18. Шашава

Шашава Активен член

Здраво, да прашам дали може да се направи кариотип на државно, има ли термини и колку пари е за двајцата од прилика ако знае некој да ми каже..
    Ви благодарам.

19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Има на државно, треба да начекаш термин. Моментално за август е се пополнето, следи секој ден на мој термин кога ќе пуштат за септември веднаш да закаже матичниот
    Screenshot_20250803_123946_Chrome.jpg
    Мислам беше околу 900мкд за еден, но не сум 100% сигурна. Резултати добив за неполни два месеци.

Шашава likes this.
  20. Шашава

Шашава Активен член

Ти благодарам :)

Joanna28 likes this.