Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    1.217
    Што е со Јани да не знае некој, ве читам тука дека е на одмор веќе долго време, стварно е на одмор или изговор му е кога ќе му пишиш на вибер ?
    Досега преку вибер комунициравме оти од Битола сум, денеска само ми напиша на одмор сум и толку.
    Да си барам трансфузиолог во Битола преку матичен ко така

2. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    1.837
    На одмор е до 3ти Август. Ако ти е итно дефинитивно барај друг трансфузиологија периодов.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    1.217
    За резултати ќе го барав и да се консултирам за пораѓајот, во нормални граници ми се резултатите ама сепак сакав мислење да слушнам.
    Ќе побарам друг трансфузиолог деновиве.

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    142
  5. Veronika911

Veronika911 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Zdravo,prethodnata godina pravev ispituvanja za trombofilija genetski mutacii poradi spontan vo 8 nedela, na rezultatite transfuziologot ne mi posoci deka imam mutacii koi moze da se pricina za zgrutcuvanje na krv, hematom itn, za da vnimavam za naredna bremenost. Sega sum bremena 12 nedela so dvapati krvarenje i hematom koi isceznaa posle progesteronskata terapija koja mi ja prepisaa, no denes slucajno gi poglednav rezultatite od prethodnata godina i sfativ deka imam mutacii za koi treba valjda terapija(heterozig FGB,ITGB3,PAI-1 i MTRR) dali nekoj znae dali se rizicni bidejki se plasam od toa deka poradi neinformiranost ne sum pokriena so terapija, a vekje sum 12 nedela. Vo petok na pregled kje ja informiram maticnata za se, no bi bila pomirna dokolku slusnam nekoe mislenje do togas ….

6. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    861
    Секако мораш да одиш на преглед кај транзфузиолог да ја разгледа убаво цела твоја ситуација и да ти препише терапија
    Секако би требало да пиеш пренатални витамини кои имаат во својот состав метилирана фолна киселина и б 12
    Хетерозигот мутации не се толку опасни но ако веќе си имала спонтан можеби оваа бременост ќе ти препише клексан докторот
    Вообичаено тоа е терапија кај сите

Но мора да се консултираш со доктор обавезно
    На своја рака не смееш клексан

На Veronika911 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hajdi88

hajdi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Zdravo, jas gi imam istite mutacii , kaj mene FGB 455 i PAI-1 se Homo, MTHFR, MTR, MTRR i ITGA2 i ITGB3 hetero i ne primam nikakva terapija, osven metilirani folna i b-12. Ne ziveam vo MK i tuka ne ni pravat testiranja na trombofilija. Mi rekoa ako sakam mozam 100-150mg aspirin edno dnevno , no i deka ne e moralno. Isto ne ispituvaat d-dimer , ne bile relevantni. Posetiv i hematolog koj e specijaliziran za bolesti i problemi vo bremenost i ne preporaca kleksan bidejki nemam mutacija na F5 1691 G/A (Leiden) . Ako otides na transfuziolog, spodeli misenje.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    1.217
    Терапијата колку шо знам од членки кои живеат странство се одредува и во зависност од историјата на пациентката, ако има историја со еден или најчесто два абортуси даваат и таму терапија клексан.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Veronika911

Veronika911 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    So konsultacija na privatniot doktor bidejki bremenosta ja vodam i kaj privaten i maticen toj mi preporaca deka mozeme da vklucime 0.4 kleksan, isto taka se rasprasav po transfuziologija mi kazaa deka bi trebalo da primam, ne bilo rizicno no preventivno moze mala doza. Sepak koga licno kje razgovaram so transfuziolog kje vi spodelam.

На hajdi88 и fragaria им се допаѓа ова.
  10. Bebence2025

Bebence2025 Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2025
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    57
    Кажете ми, тие што сте со генетски мутации во која недела престанавте со клексаните ?

11. Smile@

Smile@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    11
    Jas bev I so trombofilija, mi gi prekinaa pred poragaj 4 nedeli. Se porodiv prirodno.

На Bebence2025 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bebence2025

Bebence2025 Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2025
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    57
    4 недели пред терминот, така?

13. Smile@

Smile@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    11
    Да, ми рекоа за да се прочисти организмот, ама секако со претходно направена крвна слика и резултати од ддимери и хемостаза.

14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.501
    Допаѓања:
    5.858
    јас се боцкав до последен ден. ноќта кога ме примија само не се боцнав, утре дента се породив и продолжив уште 10 дена после пораѓај пак со клексаните.

На Ladyme и Bebence2025 им се допаѓа ова.
  15. Anicka_

Anicka_ Активен член

Се зачлени на:
    4 март 2023
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки имам мутации и предходен мисед абортус сега само што дознав дека сум бремена, по абортусот бев кај јани ми рече да пијам аспирин секој 2 ден и од позитивен тест клексани. Дали по позитивен тест одма се закажувате и одите кај него на преглед или во градот од каде што сте правите некои испитувања и му ги испраќате?

16. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.102
    Ти пиша ли на извештај која доза клексани би почнала од позитивен тест? Ако ти пишал, купи веднаш на приватно, додека да дојдеш до него. Ако не ти пишал, јас би ја земала 0.2 најмалата доза на приватно, колку веднаш да се почне, додека се видиш со него.
    За термин кај него потешко, август е пополнет, а за септември деновиве треба да пуштат. Можеш да пробаш да појдеш на трансфузиологија во деновите кога има амбуланта и кажеш на шалтер дека си трудна и дека треба да ти препише терапија, па да ти изготват упат и да те прими, иако не ти е најсигурна варијанта.

17. Moon lovers

Moon lovers Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    17
    Мене ми ги прекинаа во 13та недела, ми рекоа дека не се страшни мутациите еве и слика

Прикачени фајлови:

• IMG_5874.png
      IMG_5874.png
      Големина на фајлот:
      248,4 KB
      Прегледи:
      45
    На Bebence2025 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Шашава

Шашава Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    11
    Здраво, да прашам дали може да се направи кариотип на државно, има ли термини и колку пари е за двајцата од прилика ако знае некој да ми каже..
    Ви благодарам.

19. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.102
    Има на државно, треба да начекаш термин. Моментално за август е се пополнето, следи секој ден на мој термин кога ќе пуштат за септември веднаш да закаже матичниот
    Screenshot_20250803_123946_Chrome.jpg
    Мислам беше околу 900мкд за еден, но не сум 100% сигурна. Резултати добив за неполни два месеци.

На Шашава му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Шашава

Шашава Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    11
    Ти благодарам :)

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.