Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.187
    Нема уште пуштено термини за ноември. Следи понеделник, вторник, кај и да е ќе пуштат.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. jasna25

jasna25 Нов член

Се зачлени на:
    14 октомври 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Во 6та недела од бременоста дознав дека имам хомозиготна мутација на MTR66 и хетерозиготни мутации на MTHFR C677T и A1298C. Претходно имав еден спонтан абортус. Пред да дознаам за мутациите земав само фемибион 1. Само што дознав сменив на метил-фолат и метил-Б12 (во консултација со доктор). Како и да е, секаде читам дека со овие мутации суплементите треба да се земат и пред бременоста затоа што може да настанат дефекти на невралната туба. Дали има некој со слично искуство, што почнала да користи суплементи од 6та, 7ма недела и бременоста завршила успешно со здраво бебе?
    Благодарам.

3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    9.277
    Јас имам повеќе мутации, ги испитав сега скоро, после 3 бремености, од кои 2 завршени во 12 и 18 недела поради аномалии неповрзани со овие мутации.
    Имам и ќерка 5 годишна. Во бременоста со неа земав фемибион плус дополнително метилфолат после позитивен тест, на своја рака. Според мутациите што ги имам испадна дека сум требала да бидам покриена и со клексани, а ете во ниедна од трите бремености немав компликација поради тоа.
    Добро е што пиеш метилфолат и метил Б12, само консултирај се и со гинеколог и трансфузиолог.

На jasna25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Zlatnata Sirena

Zlatnata Sirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2023
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    81
    Ги имам митациите на
    фактор V
    H1299R,
    faktor XIII V34L,
    MTHFR A1298C
    PAI- 5G/4G i MTRR A66G.
    Зад себе имам неколку ивф процеси , а последните 2 трансфери ми се дешаваат спонтани еден во 6та недела а другиот во 7 недела не се развиваше ембрионот. Почнавме од ден на трансфер со клексан 0.4 по еден на ден аспирин од 100 метил фолат 2х1000 и метил б 12 1х1000. Закажав термин за кај др. Јани , но сакав да слушнам и ваше мислење. Прашањето што ме мачи е дали требаше 2 клексани наместо 1 поради мутациите кои ги имам. Дали некој е со слично искуство?

5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.974
    Јас ги имам овие фактори, најважен лејден 5, тој прави абортуси до 8ма недела. Јас почнав со 0.4како се зголемуваа ддмери зголемив и клексани. За почеток сосема доволно. Испитај хомоцистеин, фолна и б12 , ако е низок хомоцистеин значи овие две се високи па ќе направиш пауза. Преголемо количество на фолна исто не е добро. Со лесно мислам сега ќе биде све добро.

6. Zlatnata Sirena

Се зачлени на:
    9 август 2023
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    81
    Кога добивте позитевен тест после колку време меревте ддмери ? Хомоцистеин каде се испитува? Може малку подетално да ми објасните и дали имавте успешна бременост? Дали и трансфузиолог ве водеше низ целиот процес ?

7. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.974
    Да успешна бременост еве ја 6 месеци девојка :inlove:, Кај Јани бев, а све др испитувања кај Др Трајков на институт за имунолигија и хумана генетика. Може и он да даде или матичен гиниколог да се испита на имунолигија. Одма после тест правев испитувања дека прокрварев.

На 5678m и Rozevata им се допаѓа ова.
  8. Zlatnata Sirena

Се зачлени на:
    9 август 2023
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    81
    Јас имам закажано кај др. Јани за две недели сакав да се видам и со него да слушнам што ќе каже. До сега никој не ми кажал дека Фактор 5 лајден е причина за спонтани абортуси. Илјадници иапитувања и последно остана на тоа дека треба да се испитаат ембрионите пред трансфер. Дали пиеше витамин ц ? Ти благодарам многу. Баш ми е мило за тебе и за малата кукличка борец. :)

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.974
    Да па мутациите најчесто треба да ти ги објасни доктор генетичар и трансфузиолог, гиниколозите на крај ум не ги ставаат затоа мн жени страдаат и со многу абортуси се. Пиев мн работи, омега, пренатаС, андол 75, вит ц, д3, б12 и фолна само малку после беа мн високи ми ги прекина. Биди упорна, еден упат до имунолигија, консултација после и со јани и ќе биде све најдобро.

На Rozevata и Zlatnata Sirena им се допаѓа ова.
  10. Zlatnata Sirena

Се зачлени на:
    9 август 2023
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    81
    Како треба да гласи упутот за имунологија што треба да ми го даде матичниот гиниколог?

11. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.974
    Ти мутациите каде ги правеше? Искрено бев малку во шок не памтам само знам му реков ми даде. Плус испитувања правев трајков ми даде.

Прикачени фајлови:

12. Zlatnata Sirena

Се зачлени на:
    9 август 2023
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    81
    Мутациите ги правев во МАНУ. Овие испитувања ги имам правено. Ама генетичар ги нема видено.

Прикачени фајлови:

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.187
    Ти барај само упат до Институт за имунологија и хумана генетика со шифра Z03 - Медицинска опсервација и евалуација за претпоставена болест или состојба, таму професорот ќе ти каже што се да испиташ.

На Ladyme и Zlatnata Sirena им се допаѓа ова.
  14. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2019
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    45
    Здраво, дали некој од вас се соочил со слична ситуација, породена сум пред 2 месеца, многу ми паѓа коса. Бев во аптека и земав фитовал шампон и капсули. На предната страна има напишано само дека има витамини и минерали во капсулите, но во составот пишува дека има 200 мг фолна киселина, а јас во бременоста пиев метилирана. Веќе испив 3 капсули, дали да ги прекинам.

15. MB993

MB993 Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    134
    Здраво на сите, дали некој ги има истите мутации како моите?

Дали примавте клексан од сам почеток на бременост или доволно е само аспирин? IMG_20251020_091101.jpg

16. Winnie the Pooh7

Winnie the Pooh7 Нов член

Се зачлени на:
    16 мај 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    upload_2025-10-20_15-32-5.png
    Zdravo , jas imam dve biohemiski i edna izgubena bremenost vo 19+5 gn .
    Dali nekoj so vakov tip na rezultatit, dali imate primano kleksani od pocetok na bremenost .
    Ve molam za iskustva
    Maticniot doktor mi predlozi od dobivanje na pozitiven rezultatt da koristam kleksani 0.4 2 pati na den i aspirin od 100mg .
    Blagodaram

17. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    1.886
    Со резултатите обавезно кај трансфузиолог па ќе ви кажат дали е за клексани

Последна измена: 20 октомври 2025
    На Winnie the Pooh7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    9.277
    Каде ги правеше испитувањава? Оди на трансфузиолог ма да со таква историја многу веројатно дека ќе те покријат со клексани од позитивен тест.

19. Gaia_25

Gaia_25 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    89
    Има б комплекс метилиран, но ако може некој од странство да ти ги донесе.
    А можеш од кај нас п5п се вика активната форма.

Сакав да прашам каде имате испитувано кариотип?
    Не сакам на државно, не ми се чекаат термини.
    А интересно што отворив да побарам, во Србија се многу евтини. 10000 динари, тоа се 5500 денари. Еден шопинг во Лидл, еден ручек и кариотип во Врање. :D

20. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    9.277
    На приватно Гинекаликс или Систина, околу 200 евра е

На Gaia_25 му/ѝ се допаѓа ова.