Во 6та недела од бременоста дознав дека имам хомозиготна мутација на MTR66 и хетерозиготни мутации на MTHFR C677T и A1298C. Претходно имав еден спонтан абортус. Пред да дознаам за мутациите земав само фемибион 1. Само што дознав сменив на метил-фолат и метил-Б12 (во консултација со доктор). Како и да е, секаде читам дека со овие мутации суплементите треба да се земат и пред бременоста затоа што може да настанат дефекти на невралната туба. Дали има некој со слично искуство, што почнала да користи суплементи од 6та, 7ма недела и бременоста завршила успешно со здраво бебе? Благодарам.
Јас имам повеќе мутации, ги испитав сега скоро, после 3 бремености, од кои 2 завршени во 12 и 18 недела поради аномалии неповрзани со овие мутации. Имам и ќерка 5 годишна. Во бременоста со неа земав фемибион плус дополнително метилфолат после позитивен тест, на своја рака. Според мутациите што ги имам испадна дека сум требала да бидам покриена и со клексани, а ете во ниедна од трите бремености немав компликација поради тоа. Добро е што пиеш метилфолат и метил Б12, само консултирај се и со гинеколог и трансфузиолог.
Ги имам митациите на фактор V H1299R, faktor XIII V34L, MTHFR A1298C PAI- 5G/4G i MTRR A66G. Зад себе имам неколку ивф процеси , а последните 2 трансфери ми се дешаваат спонтани еден во 6та недела а другиот во 7 недела не се развиваше ембрионот. Почнавме од ден на трансфер со клексан 0.4 по еден на ден аспирин од 100 метил фолат 2х1000 и метил б 12 1х1000. Закажав термин за кај др. Јани , но сакав да слушнам и ваше мислење. Прашањето што ме мачи е дали требаше 2 клексани наместо 1 поради мутациите кои ги имам. Дали некој е со слично искуство?
Јас ги имам овие фактори, најважен лејден 5, тој прави абортуси до 8ма недела. Јас почнав со 0.4како се зголемуваа ддмери зголемив и клексани. За почеток сосема доволно. Испитај хомоцистеин, фолна и б12 , ако е низок хомоцистеин значи овие две се високи па ќе направиш пауза. Преголемо количество на фолна исто не е добро. Со лесно мислам сега ќе биде све добро.
Кога добивте позитевен тест после колку време меревте ддмери ? Хомоцистеин каде се испитува? Може малку подетално да ми објасните и дали имавте успешна бременост? Дали и трансфузиолог ве водеше низ целиот процес ?
Да успешна бременост еве ја 6 месеци девојка , Кај Јани бев, а све др испитувања кај Др Трајков на институт за имунолигија и хумана генетика. Може и он да даде или матичен гиниколог да се испита на имунолигија. Одма после тест правев испитувања дека прокрварев.
Јас имам закажано кај др. Јани за две недели сакав да се видам и со него да слушнам што ќе каже. До сега никој не ми кажал дека Фактор 5 лајден е причина за спонтани абортуси. Илјадници иапитувања и последно остана на тоа дека треба да се испитаат ембрионите пред трансфер. Дали пиеше витамин ц ? Ти благодарам многу. Баш ми е мило за тебе и за малата кукличка борец.
Да па мутациите најчесто треба да ти ги објасни доктор генетичар и трансфузиолог, гиниколозите на крај ум не ги ставаат затоа мн жени страдаат и со многу абортуси се. Пиев мн работи, омега, пренатаС, андол 75, вит ц, д3, б12 и фолна само малку после беа мн високи ми ги прекина. Биди упорна, еден упат до имунолигија, консултација после и со јани и ќе биде све најдобро.
Ти мутациите каде ги правеше? Искрено бев малку во шок не памтам само знам му реков ми даде. Плус испитувања правев трајков ми даде.
Ти барај само упат до Институт за имунологија и хумана генетика со шифра Z03 - Медицинска опсервација и евалуација за претпоставена болест или состојба, таму професорот ќе ти каже што се да испиташ.
Здраво, дали некој од вас се соочил со слична ситуација, породена сум пред 2 месеца, многу ми паѓа коса. Бев во аптека и земав фитовал шампон и капсули. На предната страна има напишано само дека има витамини и минерали во капсулите, но во составот пишува дека има 200 мг фолна киселина, а јас во бременоста пиев метилирана. Веќе испив 3 капсули, дали да ги прекинам.
Здраво на сите, дали некој ги има истите мутации како моите? Дали примавте клексан од сам почеток на бременост или доволно е само аспирин?
Zdravo , jas imam dve biohemiski i edna izgubena bremenost vo 19+5 gn . Dali nekoj so vakov tip na rezultatit, dali imate primano kleksani od pocetok na bremenost . Ve molam za iskustva Maticniot doktor mi predlozi od dobivanje na pozitiven rezultatt da koristam kleksani 0.4 2 pati na den i aspirin od 100mg . Blagodaram
Каде ги правеше испитувањава? Оди на трансфузиолог ма да со таква историја многу веројатно дека ќе те покријат со клексани од позитивен тест.
Има б комплекс метилиран, но ако може некој од странство да ти ги донесе. А можеш од кај нас п5п се вика активната форма. Сакав да прашам каде имате испитувано кариотип? Не сакам на државно, не ми се чекаат термини. А интересно што отворив да побарам, во Србија се многу евтини. 10000 динари, тоа се 5500 денари. Еден шопинг во Лидл, еден ручек и кариотип во Врање.