Генетски мутации

Discussion in 'Бременост' started by kikin, Jul 27, 2016.

1. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Za mojata dijagjoza maticniot ginek. Za sega mi dade samo folna. A od sledna bremenost koga ke doznaaam deka sum trudna od istiot moment da pocnam so aspirin 100ka i odma pak na transfuzija dali sum za kleksani.jas ocekuvav da mi dade odma kleksani bidejki neznam koga ke ostanam mozno e i sega da sum i dali e normalno li e da ne pocnam da pijam.odma aspirin po rezultative zosto ovaa mutacija sto ja imam. Mozebi e toa problem sto doslo do spontan. ?

2. srekice

srekice Популарен член

Не срце сигурно не е тоа причина за спонтан.Немаш потреба од клексани уште сега.Мачни се за примање верувај ми.Ндка ти закаже матичен кога има прв термин кај Елена Петковиќ на трансфузиологија и нека ги види резултатите.Јас бев пред 2 недели прв пат и се воодушевив од оваа жена,прав пример на доктор и во државно и во приватно здравство таков човек не сум сретнала.Пиј си метилирана фолна таа е за нашиве мутации па здравје се по ред кога ќе имаш позитивен тест а сигурно ќе биде брзо (fingers)

dromka likes this.
  3. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Maticnava mi rece nemozam da kazam sig..no moze e ova pricina za spontan
    . I samo se prasuvam zaso ne mi dade odma aspirin da pijam radi mutacijava nego mi rece koa ke ostanam trudna.fala ti mnogu na odg.

4. srekice

srekice Популарен член

Немаш потреба да пиеш уште сега аспирин.Сега опушти се само и ќе видиш ќе биде многу брзо ќе видиш две црти.Ако ти е шубе па отиди и во некоја од приватниве клиники да видиш што ќе ти каже специјалист .

kikin and Sandra456* like this.
  5. malooto

malooto Истакнат член

Zdravo
    I jas sum so ovaa mutacija denes bev na transfuziologija so rez i ushte poveke se zbuniv na doktorkata bukvalno jas i stavav zborovi od sama sto napraviv istrazuvanje po moja inicijativa rece da zemam aktivna folna kiselina i da primam kleksani na pocetok na bremenost a za aspirin mi vika pa da dovro e da se zemaat a ne. mi objasni kolku i od koga niti pak kolku vreme dagi pijam samo mi rece ova veke stanalo cesta pojava i nee strasno pa posle dogovorise ti so ginekolog toj mi vika za ovie raboti treba transfuziog dati kazi i sega neznam koj pat da fatam. Patem ako moze da mi kaze nekoj od kade ja naracuvate ovaa folna kiselina rexe samo deka bugarija i srbija ja imalo

6. 0ли

0ли Форумски идол

Во Бугарија ја има, Неофолик мета се вика, 90 апчиња се и околу 10 лева чини. Зависи од каде си и кој град ти е најблиску. Земи си и метилиран Б12.

Аспирин 100 се пие по едно на ден, најчесто велат сабајле на гладно.

7. malooto

malooto Истакнат член

Jas sum od Struga.. a b12 za sto sluzi
    inaku imav 2 spontani vo 1 mesec plodot potoa nese razviva. navistina se iznervirav i razocarav pa bukvalno nikakva terapija ne mi dade niti mi objasni kakov vid na zaboluvanje e dali bi mozelo da imam nekakvi posledici ponataka vo zivot bukvalno samo 3minuti bese se

8. malooto

malooto Истакнат член

ako moze da prasam. kaj koja doktorka bese?

9. 0ли

0ли Форумски идол

Ништо не е страшно, само земај си Б12 метилкобаламин, метилирана фолна, Б6, штом ти рекла и Аспирин 100, а кога ќе останеш бремена и Клексани.
    Порачај некој да ти донесе или оди до најблискиот град во Бугарија, земи си за повеќе месеци.

10. malooto

malooto Истакнат член

a aspirin i folna se pijat samo vo bremenost ili ke treba cel zivot?

11. 0ли

0ли Форумски идол

За Аспирин не знам, зависи доктор што ќе каже, а од фолна нема штета, витамин е :)

12. malooto

malooto Истакнат член

Ти благодарам мила навистина ми помогна за следниот пат ке побарам упат за кај друг докрор

0ли likes this.
  13. kikin

kikin Популарен член

МЕне еве две бремености, само метилирана фолна ми викаат. Ни аспирин, ни б12, ни б6 (освен што јас си ги пијам со другите витамини)...
    Е сега, да ви раскажам што се случува кај мене...Една жена, 2 сосема различни бремености. Во првата бременост на 2 недели одев на трансфузиологија за детално следење на основите на хемостаза затоа што и по 2 клексани во денот едвај го креваа во нормална активно парцијално време. Оваа бременост не сум на клексани. Димерите се скроз нормални (380 - 6ти месец...ма да немав проблем со нив и минатата бременост), а активно парцијално време (кое со клексани го одржував минатата бременост), сега без клексани е скоро па исто (и подобро) од тогаш со два клексани дневно.

Така да оваа бременост ја поминувам без боцкање...:)

Damjana5, dromka and tina2018 like this.
  14. srekice

srekice Популарен член

Бев кај мислам Велковска се презиваше.
    После отидов кај Елена Петковиќ и сум Пре-презадоволна.Жената е стварно максимално посветена на секој пациент.Јас и покрај фраксипарини имав на контрола покачени димери ,а да не ги примав е онда незнам.Метилирана ми е дефицит за цел живот заради мутациите кои што ги имам а Б6 и Б12 ми се потребни за да не добијам анемија во бременоста.Што и да чукнам во дрво до сега ми е железото 15ка само со обични витамини.

dromka likes this.
  15. malooto

malooto Истакнат член

jas mutira b16 go najdov kaj nas 860 denari a folnata ke moram do grcija ili bugarija da odam da zemam samo sakav da orasam dali treba nesto receota od dojtor da se nosi i dali na orimer bi mi dale 12 pakovanja bidejki bi trebalo tolku vreme dagi pijam. isto i cardiovitamini mi rekce dok da pijam ama nikoj neznae tuka kaj nas koi dami gi dadat

16. Martka

Martka Популарен член

Јас купив од Бугарија 8 пакувања и не ми правеа проблем и не би требало ни на тебе.Немој да се секираш многу жени родиле здрави и прави деца со овие мутации.Терапија ќе си пиеш и ќе биде во ред.Секое добро.

17. malooto

malooto Истакнат член

Може да ми кажеш во која аптека ги зема и во кој град да не одам со Софија бидејќи сепак ми е бајаги далеку

18. Magic13

Magic13 Истакнат член

Дали на некоја од вас и ги прекинале клексаните ако се подобри резултатот со д димери т.е ако се вратат во нормала? Јас ги примав само една недела, после резултатите беа добри и само аспирин ми кажаа да пијам. Инаку ја имам генската мутација хетерозигот, пијам и фемибион по 2 таблети, 8ма недела сум бремена. И на колку време треба да се проверуваат д димерите? Досега ги имам 3 пати проверено.

dromka and eta like this.
  19. Martka

Martka Популарен член

Во секоја аптека има не мораш само во Софија.Братучетка ми беше во сандански имаше,Ќустендил бевме прошетавме и си купив,бевме со сопругот во сани бич и таму ја имаше.Јас ја наоѓав во сите аптеки и во секој град би требало да ти да ја најдеш.Поздравче

20. Martka

Martka Популарен член

Јас сум 13 недела и ги примам од почеток,а сите трансфузиолошки параметри фала Богу ми се во ред.Трансфузиологот и гиникологот ми ги дадоа со образложение дека имам 39 години и морам да ги примам.Но сепак ќе ги слушаме докторите.Секое добро

dromka likes this.