Остај матичната што ти кажува,и таа како мојата ништо не знае.Кога нејзе ја слушав ,не ни знаев дека имам генетски мутации.Останав трудна ,па плодот застана во развој ,бидејки со тие генетски мутации сум требало да примам клексан цела бременост. Благодарение на др Јани ,цела бременост ми рече да примам по два клексани,па истерав до крај.
Бев бремена и во 6та недела го слушнавме срценцето се беше во ред, од почеток бетата растеше со дуплирање и слично но во 7ма недела за жал престана да чука срценцето. Ги направив следните испитувања и добив ваков резултат. Ништо не разбирам и не ми е јасно кое што значи и што треба да се превземе, колку да се чека за пак да се проба. Мислење, препораки, совети и слично се добредојдени додека не појдам кај матичната. Благодарам
Од тоа јас што се разбирам според мутацииве треба метилирана фолна, може ќе ви дадат да испитате и д-димери и хомоцистеин Може и консултација со трансфузиолог, кај некои жени даваат аспирин или клексани во пред забременување и во текот на бременоста ако има потреба
Многу ми е жал ,истото го пројдов и јас ,но кај мене во 8 недела застана во развој.Не се плаши не е ништо страшно со мутациите ги имам и јас..Но за следна бременст мораш покрај кллексан,да примаш метил фолат,метил кобаламин и аспирин.Јас успеав да истерам бременост со два клексани до крај.Терапијата ми е препишана од др Јани,топла препорака за него.
Прво сочуство, сум прошла низ нешто вакво и знам како е. Ти посакувам да бидеш силна и што побрзо да држиш мал бебуш во раце. <3 Со овие резултати дефинитивно треба да посетиш трансфузиолог, за да ти препише терапија како што спомнаа членките погоре (клексани, аспирин, метилирана фолна и б12). Доброто е што со соодветна терапија мутациите апсолутно се држат под контрола. За доктори, имам искуство со Јани Ангелковски и Елена Петровиќ на Клиника и ти ги препорачувам. А, за приватно знам велат дека и Нинослав Велјановски од Сиситина бил добар.
Освен во МАНУ овие мутации се испитуваат и на имунологија? Имам упат од матичен гинеколог до МАНУ и до амбуланта за хумана генетика (институт за имунобиологија и хумана генетика). Можам на двете места?
Дали некоја знае кое време можат да се подигнат резултати од трансфузиологија за тромбофилија и коагулопатии? Ми кажаа само дека ќе се готови за две недели ама не и за саат.
Два спонтани, бременост покриена со аспирин и фраксипарин заради мутација хетерозигот, сега за второ со иста терапија три биохемиски, докторите се со поделени мислења, велат да не почнувам веднаш со фраксипарин само со аспирин. Некој вакво искуство
Девојки, мала помош. Мутацииве што највеќе се спомнуваат во темава, на трансфузиологија ги испитувате, така? Ги земав моиве резултати, со упат ми гласеа "коагулопатии и тромбофилија", ми рекоа се ти е готово, ама гледам празно е кај мутации за тромбофилија. Дали јас сум во заблуда или заборавиле да ми ги дадат и мутациите. Ѕвонев да прашам, никој не крева. Еве слика од целосниот резултат.
Nekoja da mi pomogne,pravev test za trombofilija i genetski megutoa ne mi se celosni rezultatote. Im zvonev na telefon nikoj ne mi se javuva,prasav kaj maticnata imam samo 1 rezultat mi falat uste. Pominati se 15 dena. Nekoja telefon da mi dade ilinkako da postapam? Ne sum od Skopje za da odam licno