Јас искрено бев со став ако не ги земам и нешто се случи ќе си пукнам, а не поминуваат низ плацента нема никаква штета за бебето колку што знам јас. Ги земав со совет на Др. Јани во првите 3 месеци.
Послушај го Јани и би ти препорачала да се консултираш и со искусен гинеколог. И јас имам мутации и претходни 2 спонтани и исто не знаев што да правам затоа што секој различно кажува. Јас примам клексан 0.4 од почеток на бременост и во 22 недела заради лакуни на постелка матичната и Јани ми рекоа дека треба дупла доза клексан да примам. На вториот скрининг кај Димчев, ништо од ова не беше забележано. Го прашав што мисли тој и ми рече дека нема потреба да се боцкам со уште еден клексан бидејќи со бебе е се во ред. Исто така се консултирав и со Димитров и тој истото ми го кажа и си останав со еден клексан. Не знам, можеби сум единствена што не сум го послушала Јани, но ми немаше никаква логика воведување на втор клексан “за секој случај” што го потврдија и Димчев и Димитров.
Здраво, ме интересира кој лекар може да ми даде упат за мутација на генот МТХФР ? Само приватно да не се испитува?
Здраво Имам прашање за овие генетски мутации за после бременоста, што правите со нив ?! Тие што веќе знаат кои ги имаат бевте по бременоста превентивно да прашате што понатаму во животот да правиме дали ни треба некоја терапија без бременост, дека читав пред некој ден, ние што заради нив примавме клексани и слични имаме ризик и без бременост, па би сакала некоја што веќе имаше таков случај да се грижеше за понатаму што? Инаку има скоро 2 години малото и сега не сум бремена
Zdravo devojki, i mene mi treba sovet... Bremena sum 9ta nedela. Dr. Jani e kontaktiran od strana na moja prijatelka i pokazani rezultati, sovet od nego imam kleksan da primam prvi 3 meseci poradi pravilno oformuvanje na placentata, kade sto prijatelkata zaboravila da napomne deka vekje sum bremena. Jas uspeav da fatam termin kaj Dr. Violeta Dejanova ona gi vide rezultatite od transfuziologija i tvrdi deka ne mi trebaat ni kleksani ni aspirin. Voedno dokolku znaci informacijava me vodi dr. za ivf i on isto taka mi rece nema potreba od kleksani no mi dade Nivestim injekcija da primam od pozitiven test (za podobra implantacija). Totalno zbuneta sum i ne znam kogo da slusam...dokolku imate sovet e dobrodojden
Ако си со мутации и Јани смета дека треба да примаш, јас би го слушала. Истово ми се случи и мене, ме врати друга докторка кога останав бремена, не сметала дека треба да примам, па успеав да дојдам брзо до Јани со приоритетен упат и сега си примам терапија препишана од него и терам 11 недела. А пред да дојдам до него си ги купував на приватно на моја рака.
Здраво девојки, имам прашање.. Во март оваа година останав бремена, и во 5 недела имав спонтан.. напрвив испитувања и се покажа дека имам тромбофилија.. но после еден месец пак останав бремена, докторката страшно ме искара .. ми даде да пијам активирана фолна и аспирин. Ми рече откако и ако добиеме срцева реакција ќе вклучиме клексани.. Но за жал повторно имав спонтан во 8 недела од менструација.. Докторката (матичната)е многу директна и едноставно ми се развика денес дека 6 месеци ни под разно не смеам да останам бремена, да чекам да ми дојде менструација па да почнам пак со витамини и аспирин. инаку имам едно детенце 4 години, првата бременост беше перфектна со никакви мутации и компликации .. како дојде до оваа ситуација сеуште сум во шок..но работата е што не знам со кого да се консултирам да побарам мислење, дали ова е ситуација што се лекува или си го носиме со нас засекогаш. Благодарам
Не е ништо страшно, секој од нас носи некаква мутација, е сега има вродени и стекнати во текот на животот. Најдобро би било да ја послушаш со терапијата, пиј од оваа фолна многу е добра. Во меѓувреме пробај да фатиш термин кај др.Јани на трасфузиологија, човекот е топ за овие работи. Можете да си направите и испитување на кариотип со сопругот, тука исто се гледа дали има некои генетски “проблеми”. Само опуштено, пола од девојките тука сме со слични дијагнози па сме имале успешни бремености со правилна терапија ❤️
Ви благодарам за исцрпниот одговор.. За кај докторот кој треба да ми даде упат матичен лекар или матичен гинеколог? Исто сакам да прашам дали овие мутации се страшни само по себе без терапија и вон бременост? Дали треба даа пијам некоја постојана терапија за не дај боже даа не се случи нешто со мене?! Не ми е позната темата и сум многу исплашена
Матичен гинеколог ти дава упат. Јас исто така имам некои мутации, освен за бременост не сум пиела друга терапија и искрено не би знаела да ти кажам, ама секако можеш да го прашаш докторот кога ќе одиш. Мислам дека не е страшно, да малце е шок кога ќе видиш за прв пат ама не се плаши се ќе биде во ред
Едно се прашувам дали овие мутации се вродени или може даа бидат и стекнати . Бидејќи со првата бременост немав ама баш никакви компликации, се беше во најдобар ред
Имам и друго прашање, бремените што имаат мутации и примаат клексани цела бременост, дали ги извршувате нормаачно обврските или постојано лежите? Што ви е дадено како совет?
Доколку немаш хематом за време на бременоста си функционираш сосема нормално, не се воопшто страшни мутациите Мој совет ти е да ти закажеш термин кај трансфузиолог, ќе ти објаснат и ќе бидеш многу помирна, немаш потреба да се секираш околу ова затоа што е нормална појава и скоро секоја втора од нас е со мутации
Благодарам, пак ќе кажам матичниот гинеколог премногу негативно делуваше после забременувањето после првиот спонтан и некако ептен стресни ми се контролите кога одам кај матичниот гинеколог.
Смени си го матичниот. И јас после два спонтани и моментално успешна бременост во 20та недела, ја сменив матичната.
Многу е стручна , можам да кажам премногу но има многу строга, негативна енергија. Ко ти реков да не остануваш ти не ме послуша ми вели, во ред е знам дека згрешив но мислам дека тоа не го заслужуваме како пациенти. Затоа се мислам дали да почитувам стручност и да голтам негативна енергија или да ја сменам но не знам дали има постручна од нејзе
Здраво женски,меѓу членките кои се на редовна терапија со Амп. Клексан или Фраксипарин ,како правите деновиве сега кога има измени во Фондот,има некоја од вас инфо? Некоја да била до ФЗОМ !?