Јас искрено бев со став ако не ги земам и нешто се случи ќе си пукнам, а не поминуваат низ плацента нема никаква штета за бебето колку што знам јас. Ги земав со совет на Др. Јани во првите 3 месеци.
Послушај го Јани и би ти препорачала да се консултираш и со искусен гинеколог. И јас имам мутации и претходни 2 спонтани и исто не знаев што да правам затоа што секој различно кажува. Јас примам клексан 0.4 од почеток на бременост и во 22 недела заради лакуни на постелка матичната и Јани ми рекоа дека треба дупла доза клексан да примам. На вториот скрининг кај Димчев, ништо од ова не беше забележано. Го прашав што мисли тој и ми рече дека нема потреба да се боцкам со уште еден клексан бидејќи со бебе е се во ред. Исто така се консултирав и со Димитров и тој истото ми го кажа и си останав со еден клексан. Не знам, можеби сум единствена што не сум го послушала Јани, но ми немаше никаква логика воведување на втор клексан “за секој случај” што го потврдија и Димчев и Димитров.
Здраво, ме интересира кој лекар може да ми даде упат за мутација на генот МТХФР ? Само приватно да не се испитува?
Здраво Имам прашање за овие генетски мутации за после бременоста, што правите со нив ?! Тие што веќе знаат кои ги имаат бевте по бременоста превентивно да прашате што понатаму во животот да правиме дали ни треба некоја терапија без бременост, дека читав пред некој ден, ние што заради нив примавме клексани и слични имаме ризик и без бременост, па би сакала некоја што веќе имаше таков случај да се грижеше за понатаму што? Инаку има скоро 2 години малото и сега не сум бремена