Ако може да ми кажеш од кој доктор зимаше потврда дека кај него е ставани фраксипирините, од матичен гинеколог или матичен доктор ? За рефундирање на парите од фондот прашувам.
Здраво девојки ме заинтересира темата многуу. Да ја зпочнам мојата приказна јас имам доживеано 2 спонтани абортуси и една биохемиска бременост година за година сите три и после три год отидовме да ги направиме потребните испитувања и тамо се покажа мутација на МТХФР- Хетерозигот и докторката со која ги започнавме испитувањата и ми рече да си земам метилиранафолна истата ја набавивме од Бугарија бидејки веке познато тука ја нема и ми рече да се боцкам со клексани веднаш штом тестот се покаже позитивен.Па затоа јас ви пишувам вас со искуство ако може да ме упатите со тоа: На кој начин ги набавувавте клексаните? Од каде ги земавте директно од болница или од апотека? Кој ви ги боцкаше вие или одевте во болница? Од ваши лични искуства : Како се одвива бременоста со ваква дијагноза и терапија? Кои се испитувања се прават од почетокот на бременоста на плодот и на мене како трудница со ваква дијагноза? Дали постои некое испитување со кое може да се провери нивото на фолната дали е доволно во организмот за вас и за плодот? Сега за сега тоа е се што ми падна на памет.Па девојки однапред ви благодарам за помошта.Имајте убава вечер.l: Моето мото
Vaka sega jas ke ti kazam se znaci prvo za mthfr ne se pie samo metilfolat tuku I vit b12 vo forma na metilkobalomin I vit b6 I so konsultacija od Dr aspirin 100 mg a neznam dali si ja ispitala tiroidata I dali si napravila ogtt test so insulinemija ako ne napravi oti mthfr se povrzuva so insulinska rezistencija I so hasimotov sindrom a za kleksanite ti treba izvestaj od transfuziologija a za bockanjeto jas sama se bockav a opstiot lekar mi se potpisuvase samo oti kaj niv sum gi primala I od aptekata mi davaa fiskalna smetka I smetkopotvrda I otkako ke gi isprimas podnesuvas baranje za refundacija na parite od fzom I drugo za mthfr mnogu e bitno cistenjeto na organizamot od otrovi jas zatoa gi smeniv amalgamnite plombi I jadev aronija po 10 zrna nasabajle na gladno I piev hlorela alga isto nasabajle na gladno
Јас испаднав хомозигот,ди димерите ми се 1708,дали мислите дека ова може да е проблем за имплантација и затоа да не настанува бременост?
Тоа е многу високо и да може да е проблем за имплатација .А имаш нешто операција сега во брзо време правено? Ќе си идеш на трансфузиолог да ти даде терапија и ќе се среди.
Не,немам ништо такво,многу се исплашив,веќе почнав да пијам аспирин 100 секој ден,сега да набавам метилирана фолна и б12 и да видам колку ни се салам трансфузиолозиве Охрид,ако не Ск ќе морам да закажам преглед.
Ќе си земеш метилирана и фолна и В12 и аспирин .Пиј ги редовно барем 1 месец па направи пак проверка.Инаку дојди во Скопје ако немате добар трансфузиолог и да ти даде терапија незнам дали само аспирин ќе ги симне.
Значи на своја рака освен метилирана фолна јас не би зела ништо. Одма земи си упат за Скопје во трансфузиологија. Е тоа е во малите места немаат баш пракса со вакви случаи и никој ништо не презема, а овде толку се воведени во оваа област што знаеш дека нема да има утка. @Stressed Out
Nema vrska mene ovde vo strumica cela bremenost mi ja isterav dokraj Dr transfuziolozi bez nikakov problem I ne samo na mene tuku I na drugi a I ne se pie samo vit b12 I metilfolat se pie I vit b6
Па добро ако во Струмица има трансфузиолог не значи и во Охрид дека има. И во Скопје на трансфузиологија има 100 доктори ама само двајца се замараат со оваа проблематика и стварно сакаат да помогнат на пациентите,другите не се замараат.Она има проблем можеби кој што треба да биде решен а не да ја мафтаат.
не би рекла. од искуство знам во неколку градови каде врска немаат па трудници на своја рака бараат упат за скопје да проверат димери и основи на хемостаза.
Веќе се распрашав,немало овде салам кадар, @srekice ти мислам имаше пишувано за некоја докторка во трансфузиологија,многу ја фалеше,како и е името да си побарам термин кај неа.
Како што ти пиша @eta , Елена Петковиќ и Јани е супер доктор.Уште од сега иди да ти бараат термин пошто може за неколку месеци да ти закажат.