Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    694
    Јас ке испитувам кај Кочо, на презимето не се сеќавам,( мислам Димитриев) имам ли среќа да е еден од тие двајца (facepalm)

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Кочо е стар доктор.Си има негова приватна лабараторијакај универзална сала.Јас пред неколку години кога бдв кај него апсолутно еден збор не ми изусти и не ми кажа,а сега каков е незнам.Ако отидеш приватно кај него може и ќе каже нешто.Стварно незнам

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Во другите градови врска немаат за тој проблем или не им е воопшто познато или не сакаат да се замараат. Не знам што да речам.
    После спонтаниот никој не ми посочи дека тоа може да е проблем, сите беа со објаснување така требало да биде. Дури матичниот не сакаше ни упат да ми даде за трансфузиологија, наводно немало потреба. Нормална работа биле спонтаните абортуси.
    На мое залагање се до крај да испитам, за да не ми се повтори истото, испадна дека тука е проблемот.

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.901
    Elena, JAni i Dejanova ne ja zaboravajte, i ona e za tie raboti.

На srekice и Stressed Out им се допаѓа ова.
  5. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.373
    Во помалите градови, и не испитуваат се што се испитува на трансфузиологија во Скопје.
    Јас зборував со нашиот трансфузиолог, ми рече дека и во случај на бременост мора во Скопје за контроли, баш поради тоа што многу работи тие не се во состојба да ги испитат.

6. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.373
    Оди си ти во Скопје, за сигурно, и ако не можеш да најдеш слободен термин, пробај со приоритетен упат од специјалиста гинеколог или трансфузиолог од твојот град.
    Јас секогаш со приоритетен завршувам работа. Само распрашај се како одат сега новите упати, порано приоритетниот важеше до три дена, сега не знам како е.

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.373
    И на приватно Кочо е тежок на зборови. Јас бев кај него пред десетина дена за раздвојување на АФА. Искрено само повеке ме збуни.
    Др. Елена Петковић ми рече аспирин од прв ден на трансфер, а тој ми вели со овие резултати не ти треба воопшто аспирин. Дури и прв и втор семестер можеш да истериш без аспирин.
    И сега цела сум во прашалници?

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Епа Елена слушај ја,сигурно не греши пиј си слободно како ти кажала.

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Jas pak od sk od taa edna nikolovska jovanka mislam bese I od koco dimitrovski ic ne sum zadovolna toj koco e tolku aroganten nema dodeka

10. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.373
    Можеби од докторите не си задоволна, ама на клиниката за трансфузиологија може да се испита се и сешто. А помалите градови го немаат тоа.

На kikin и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  11. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.348
    Здраво женски, да прашам дали некоја од вас пие метилирана фолна од 1000 микрограми, јас сум хетерозигот за мутација МТХФР Ц677Т и А1298Ц така што д-р Петличковски ми препиша метилирана фолна со вит. Б6 и Б12 метилирани како и аспирин од 75 мг.Јас ги најдов овие на сајт па ме интересира дали некоја од вас ги пие и дали ги има во Србија да се купат.Фала однапред:)

https://naturalfactors.com/product/biocoenzymated-methylfolate-plus-methylcobalamin-b12-1000-mcg50-mcg/#[​IMG]

Последна измена: 18 март 2019
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Во Бугарија ги има овие.

А кај Петличковски како отиде? Со упат или без?

13. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.348

Мила, јас кога ги зедов резултатите отидов на Институтот за Имунологија каде што тој има канцеларија,човекот е супер бизи ама го начекав од сабајле во 8 и пол.Тешко дека може да се дојде до термин.Јаас кога ме пратија од амбулантата да ми напише што треба да испитувам буквално му упаднавме на испит и он излезе да ни каже што како треба.Термин само за амбуланта ама што ти врши работа термин кога пак мора да се дојде до него или до Дејан Трајков кој е моментално во странство.Така да оди на институтот и таму ќе го најдеш.Позрав:)

На 0ли и eta им се допаѓа ова.
  14. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.373
    Човекот е многу добар, и без упат прима и објаснува се. Треба да се носи се што се има испитано. Ако нешто друго е потребно да се испита те препрака во црвената барака.
    Може и со упат, постојано има слободни термини кај нив.

На 0ли и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  15. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.348
    Да во право си, многу добар човек, смирен и објаснува добро, штета што му ѕвонеше мобилниот цело време и го прекинуваа, најверојатно така ми се погодило на мене.Не е проблем да се дојде до него без упат 8-|:)

16. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Ние го начекавме ко отидовме за испитувањата,во црвената барака,човекот е звер,сите таму беа мн фини,емпатични и услужливи,имавме погрешен упат за кај нив за кариотип,тој лично се јави во детска клиника и ни среди да не примат истиот ден за да не одиме Ск пак и да чекаме термини. Штета не го најдов сега ко ги земав резултатите. Инаку барав термини за кај Јани и Елена и немаше,најдов врски за кај Јани,му ги покажаа резултатите и ми даде метилирана фолна 1000мг секој ден и аспирин 100 секој ден,ќе пробам и да се видиме ако успеам,ми рекоа ќе ме вметнеле.

На eta, srekice и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  17. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.348
    Која метилирана фолна ја пиеш? И јас треба да пијам од 1000 микрограми,а Петличковски ми рече да одам да се консултирам и со Јани,бил многу добар како доктор,ќе пробам и кај Елена да видам и она е стручна доста

На kikin, srekice и Stressed Out им се допаѓа ова.
  18. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Почнав само со аспиринот,фолната ќе ми ја пратат од Америка,нз каква ќе бидит точно,ќе ти пишам нахнадно.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.348
    Пиши кога ќе ја добиеш, не знам зошто кај нас нема метилирана фолна да се купи, туку треба да праќаме луѓе да ни донесат,кога веќе толку многу се користи со овие мутации?!:^):x

На Stressed Out и eta им се допаѓа ова.
  20. Malena7

Malena7 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Здраво @Sienna_MK , јас ја пијам истата фолна со Б12 и ја набавувам од Бугарија. Хомозигот сум на МТХФР Ц677Т. Испитувања правев и на трансфузиологија ( др. Јани) и на имунологија (кај Петличковски).. Кој ти ја препорача таа терапија и дали планираш бременост или веќе си бремена? Б6 исто треба да биде метилирана форма..