Јас пиев кобаламин кога порачував онлајн. Многу малтретирање ми беше, па знам едно време и јас синерџи пиев. Уживај во бременоста, не си стварај непотребни грижи.
Dali nekoj ima koristeno vakva metilfolat na koja pisuva for vegans za vreme na bremenost i iskustva?
Јас нема да се споредувам со сестра. Ќе ги споредам моите две бремености. Едната цела со клексани, вторава без ниту еден клексан. Само метил фолат и витамини. РеЗултати од димери и хемостаза подобри отколку резултатите цо минатата бременост поткрепена со клексани. Инаку,мтхфр, хетерозигат
Najvazno e da e potencirano deka e metilirana folnata, inaku na site pisuva deka se vegeterian/vegan. Ako ne na pakovanjeto toa e potencirano vo upatstvoto deka se od vegetarijansko - vegansko poteklo. Jas bi ve zamolila nekoja da mi kaze od koja firma da baram b6 metilirana? od "now" ne e potencirano deka e metilirana?
Само да известам, денес се видов со др.Петличковски. Неверојатен доктор, досега ниеден доктор не ми оставил таков впечаток. Сите резултати ни ги објасни со големо внимание. Во врска со хла типизацијата, сепак имаме преклопување само во две алели и рече дека воопшто нема никаков проблем за забременување. За мтхфр мутацијата ми го кажа истото што веќе го знаев.(метилирана фолна со б6 и б12). Ме праша дали сме испитувале кариотип. Ме интерисира дали сте испитувале кариотип пред воопшто да настане бременост и дали тоа има врска со неможност за забременување? Генерално кажа дека се испитува после спонтани абортуси, ама ме интерисира дали би било добро сега да го испитам?
Благодарам многу. Не сум истражувала многу во овој дел, те молам кажи ми доколку си запознаена, дали кариотипот може да биде причина за неможност за забременување? Ние се обидуваме нешто повеќе од две години (не е многу ама не е ни малку), досега не сум имала бременост, па ме интерисираше уште ова, со оглед дека другите работи се во ред.
Кариотип обично се испитува заради повторувачки спонтани, но може да направи проблем и за забременување, зависно од резултатот. Се испитуваат хромозомите кај двајцата партнери. Јас се уште чекам резултат од тоа инаку сум со спонтани во многу рана бременост. Би ти препорачала да го направиш и да го тргнеш од глава. Секое добро
Јас кога испитував мутации мтхр дактор излегов хомозигот (2та мутирани) докторката таму ми рече дека недостатокот на метилирана фолна може да предизвика спонтан до 3м и дека треба да ја пијам така да мој совет е да видиш дали тоа можеби е проб за спонтан
Да, да фала. Имам и тоа испитано. Хетерозогот сум ама на МТХФРА1298ц. Си пијам терапија веќе, а во бременост ќе се појача. Све имам испоиспитано - трансфузиологија; имунологија, торч, брисеви, хомоцистеин, витамин д, хормони, хистероскопија - отсранет септум и еве уште кариотипот го чекам и што е, тука е
Nemora da se pojaca terapijata jas sum so kombiniran mthfr heterozigot I cela bremenost si terav do 15 Ned so neofolik meta I femibion I kardiopirin I fraksiparin posle ne piev samo neofolik meta so drugoto si prodolziv ponatamu so kardiopirin do 32 ned
Фала многу на објаснувањето, знам дека би било најдобро и тоа да го испитам.многу стресно ги доживував сите испитувања до сега, па си мислев дали да го прескокнам толку многу се изморив од се.ама верувам дека Бог го чува најдоброто за крај за сите нас.Ако можеш сподели како е кога ќе ги земеш резултатите.Фала уште еднаш
Девојчиња да прашам нешто. Викендов ќе бидам околу Струмица па сакам да тркнам до Бугарија да си изнакупам метилирана фолна. Во кои најблиски градови ја има? Сандански, Петрич? Ваљда не е само од Софија. Фала.
Мила има и во Сандански,најдов дури и во Ќустендил и аптеки во Сани бич.Така да ги има јас барем секогаш наоѓам.Секое добро.