Има во Петрич ,ама немаат по многу на залиха . Јас пред 2 недели морав да влезам дури во 5 аптеки за да купам 26 кутијќи фолна
Претпостављав. У едно такво неофолик мета нели има 90 апченца или ја нешто не сум разбрала. Јас рачунав 6 -7 кутивки да земам, по 2×2 на ден да пијам па да се покријам за 4 ипол месеци. Плус и Б12 ќе земам метилиран од 1000ка. Шопинг лист
Да ,90 таблети има во една кутија . Кутијата е 10-11,5 лева ( секаде различно ). Јас купував за многу друшки од форумов . Да не помислиш сите за мене се . Можеш и Аспирин од 75 мг да си купиш од таму . Кај нас нема од 75, а во последно време слушам дека ептен го препорачуваат него . Особено за оние кои одат на ивф и се со мутации . Плус поефтин е од овде
Хахах искрено си помислив за тебе се и си ја ревидирав математиката одма ама сега е појасно. Аспирин не ми е во комбинација во терапијата. Трансфузиологија ми се супер параметрите, Афа Ана све тоа, само сум со МТХФР А1298 хетерозихот. Се друго ок, ама во бременост ќе одиме и со клексан. Инаку спонтани - 2 биохемиски и еден миссед ми е проблематиката. Отстранив и септум па ќе видиме.
Metilfolat ima I vo strumica samo se poskapi vo apteka iris kaj poranesna gazela ako sakas ke ti dadam br da prasas kolku pari se i dali gi ima vo momento
Neznam jas sega zasega ne pijam nisto I nez kolku pari se a ima I vit metilkobalominb12 niz poveke apteki
Metil kobalmin b12 od 1000mg 21-22leva se vo bg... a metiliranava folna od 1000mg ja donesoa i vo sk.. 1560den po 90 tabletki...
Ти си знаеш ама ако одеш само за нив планирај го и патот колку ќе те чини плус јас не би одела само за нив кога ги има и овде оти кога ќе го ставеш и патот и работата излегува не врат шија
Девојки, ве молам кој може да ми каже колку мг метилирана фолна пиете? Јас сум комбиниран хетерзигот со две муатции во мтхфр ц677т и мтхфр а1298. Имам апчиња нарачано од уса од 400 мг метил фолат заедно со 1000 мг метилкобаламин б12 + б6. Дали мислите дека ми е доволно едно апче или да пијам по две, зашто метил фолатот ми изгледа мала доза ама да не ми дојде многу б12 или нема штета од повеќе?
Не, со имунологот што се видов ми рече да пијам фолна во поголема количина, му реков дека веќе имам земено метлирана и рече во ред е,метилираната се апсорбира во организмот и во помала доза, ама не прашав за колкава доза. Гиникологот ми препиша Имприл со метил фолат од 400 мг. Ме интерисираше искуство за сите што имаат таква мутација дали пијат во поголема доза и дали би било штетно доколку се земе во поголема доза?
Од фолната нема штета колку што знам. Јас сум хетерозигот Ц677Т и трансфузиологот ми рече да пијам метилирана фолна 400 + Фемибион 1 (во него има 200 обична и 200 метилирана), Б6 и Б12 метилкобаламин од 1000.
Девојки ќе ве молам некоја да ми објасни дали се доволни овие испитивања што ми дозволија да ги правам или има уште? Хомоцистеин, протеин ц, протеин с, резистентност на активен протеин ц, Лак (антикоаголат лупико), IgG, IgM, Anti beta 2 IgG, Anti beta 2 IgM, фактор 2, фактор 5. Се' е во норма, ама нешто ми вели дека не е се испитано! Мтхфр немало потреба бидејќи хомоцистеинот бил во норма. Јас спонтани имав, сега кај да се обратам, кај да го барам проблемот? Да оставам на природна селекција? Не знам, советувајте ме нешто.