Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. macika4

macika4 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    28
    Здраво да прашам генетски испитувања каде се наоѓа во државна да не лутам по болница и која е цена отприлика со сини картони

2. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    1.364
    Се прави на институт за трансфузиона медицина,кога ке влезеш од главниот влез ке го поминеш ургентен и подоле од десна страна е.
    Мене ми земаа 1800 ама имав и нешто плус не само мутации. Позз

3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.967
    Допаѓања:
    34.601
    И на имунологија прават за 17гени со тромбофилија и нЗ што др имаше околу 2000денари и нешто мислам... пред инфективо во црвена барака е боцкањето а ке ти кажат кај докторот кај точно да отодеш и ќе ти пишат кои се мутации ќе ти ги испитаат

4. strel

strel Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Мене докторот ми рече или Имприл, или комбинација од 2x2 метил фолат 2x1 б комплекс и 2x1 метилиран б 12, бидејќи веќе имав нарачано од Бугарија фолна почнав со втората опција.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Јас најдов во аптека од 1000мцг на Now 90 таблети има 1600 денари се...според мене се исплатат само што многу ретко се наоѓаат

6. strel

strel Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Во Бугарија 90 таблетки од 400мцг се 5 до 6 евра, поефтини се од таму, но супер е што метилираната ја има и кај нас, за тие што не можат од Бугарија да нарачаат.

7. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    @bela.m koj vi gi preporaca i zosto tabletite, bidejki ste heterozigot. Iskreno i jas sum, no nikogas ne mi preporacale nisto da prezemam okolu toa.
    @Grasiela** dali ja iapsitavte tiroidnata, hormoni, eho i antitela se komplet. Oti nekogas i subklinicka hipotiroza pravi problem (toa e sostojba koga zlezdata moze da sozdade dovolno hormoni za potrebite na organizmot, no ne i vo uslovi na zgolemeni potrebi kako sto e bremenosta. Vo toj slucaj samo TSH i T4 ako napravite moze i se da bidat ok, no so eho i antitelata ke se vidi dali postoi somnez za takvo nesto.) Sekoe dobro vi posakuvam!

На Grasiela** и eta им се допаѓа ова.
  8. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.127
    @stefanija70 како што пишав погоре. Носител сум на мтхфр мутација 677 хетерозигот и тромбофилија. Од тие причини, уште пред пункција пијам Имприл по препорака од трансфузиолог и ивф докторот. Од ден на ембриотрансфер боцкам и клексани. Сеуште боцкам, а сум 26+.
    Мене конкретно ова ми беше најпотребно од терапија за да ја одржам бременоста.

На stefanija70 и bella.gk им се допаѓа ова.
  9. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    694
    Grasiela**[/USER] dali ja iapsitavte tiroidnata, hormoni, eho i antitela se komplet. Oti nekogas i subklinicka hipotiroza pravi problem (toa e sostojba koga zlezdata moze da sozdade dovolno hormoni za potrebite na organizmot, no ne i vo uslovi na zgolemeni potrebi kako sto e bremenosta. Vo toj slucaj samo TSH i T4 ako napravite moze i se da bidat ok, no so eho i antitelata ke se vidi dali postoi somnez za takvo nesto.) Sekoe dobro vi posakuvam![/QUOTE]
    20190829_111500.jpg
    Еве ги хормоните,имам испитано,а ехо на тироидна не,исто и антитела немам испитано,како се создаваат тие антитела? 20190829_111539.jpg
    Најздоле овде пишува MTHFR 0
    незнам дали е испитан, на се има нули :( кога ми ги прочитаа ми рекоа дека се таман. Незнам дали сум за метилирана или не, и нели овде се испитуваат диметри, незнам зошто ме ми ги испитале, имам читано дека иако се во граница во бременоста можат нагло да се качат. Матичната ми рече дека од кога ке останам бремена многу често ке одам на контроли

10. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    @Grasiela** na ovoj naod TSH i T4 se ok, no za sekoj slucaj, i pokraj hormonalniot status, koga veke imate problem pobarajte upat za endokrinologija vo Drzavna, ili vo 8-mi Septemvri ili kaj nekoj dobar internist za eho i za antitiroidni antitela. Ako sakate so osiguruvanje togas vo Drzavna ili vo 8-mi Septemvri. Moze ke vi kazat nemate problem zosto vi e toa, i daj Boze da nemate problem, no za zal znam slucaj kade sto zaradi previd tokmu za ovaa rabota imase zenata nekolku spontani po red. Ne e na odmet da se napravi koga veke i onaka pricinata ne e najdena. Osobeno eho na tiroidea pravat na mnogu mesta, ke se vidi strukturata na zlezdata. Znam deka ne cini ako ima hiperehogeni promeni koi ukazuvaat na subklinicki hipotiroidizam. Ako e se vo red, togas ne e tuka pricinata pretpostavuvam.

Za MTHFR iskreno ne znam, kaj mene rezultatot bese mnogu poinakov so poveke MTHFR geni, i jas bev heterozigot za nekolku. No mi rekoa deka toa ne e nikakov problem, I fala na Gospod i ne sum imala problem povrzan so MTHFR, taka da ne znam sto da vi odgovoram.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  11. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    nekoj?

12. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.127
    Драга, прво најбитно е да ја утврдите причината за спонтаниот. Немој на своја рака. Отиди кај матичниот и побарај си упати за се што се испитува, а е поврзано со спонтани абортуси.
    Јас така те советувам и ти посакувам побрзо да стигнеш до целта.

13. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    i jas sum heterozigot zatoa prasuvam pijam cardiovitam so. metilirana folna pred 3 meseci imav 3 spontan sega sakam povtorno da probam ama neznam koga da pocnam so aspirin

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Јас пред 5 месеци имав мисед абортус од кога ги направив испитувањата за генски мутации испадна дека сум позитивна на лупус антикоагулант и на два типа на генски мутации хетерозигот докторка од систина ми кажа нека поминат три месеци па еден месец да пијам аспирин и метилирана фолна па да пробам да забременам и еве сега фала богу тераме веќе 2 месец сум бремена :)

На monka_bonbonka, tina2018, bella.gk и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Gertruda2018

Gertruda2018 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2018
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    22
    Izvestaite za fondot za povrat za inekciite koj vi gi dava doktor ginekolog vrz osnova na rezultatite deka imate mutacija,taka?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Има некој што поднесол за рефундирање во август и му префрлиле пари?

17. dagmar

dagmar Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    77
    Да ве замолам ако може да ми сликнете од метилирана фолна од 1000 со 90 таблети што ја земате од бугарија да видам

18. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.847
    20190904_092838.jpg Еве мила оваа е метилирана фолна и чини од 7 до 9 лева,зависи каде ќе ја најдеш.Секое добро

На dagmar му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dagmar

dagmar Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    77
    Fala ama ovaa e od 400 a jas treba da pijam od 1000 mg

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp