А што мутација имаше и која терапија ја примаше зошто мене доктор јани ми рече не мора нисто да примаш додека не останеш бремена немало потреба
zdravo devojki ..i jas imam mutacii od koi za ednata se iznacitav za MTHFR C677T heterozigot no za drugava FV H 1299R heterozigot nigde ne najdov dali nekoj ja imal i terapija ili iskustvo da spodelite nekoe
Jas imam faktor v heterozigot i vo bremenosta primav fraksiparin a pred bremenost piev kardiopirin od 100 I vo bremenosta isto piev kardiopirin od 100 do 32 ned a fraksiparin primav cela bremenost
Да од now и метил фолат 90 таблети 1690 ден и б12 метилитан 960 ден 100 таблети. Зегин или еурофарм. Позз
После пораѓај најважно е да се посети трансфузиолог,и да се направат анализи поготови тие што боцкаат цела бременост клексан и фраксипарин,јас не отидов не ми стоеше во извештај,во една прилика се сретнав со трансфузиологот што ме водеше и ме искара зашто не сум направила .
Има многу подобри лекови мислам на понова генерација кој даваат сигурна заштита,ја подобруваат циркукацијата и спречуваат тромб ама пак за тоа лекар одлучува и се на приватно и кога се користат нема потреба секој месец на трансфузиолог.
Прво ќе ги направиш анализите па после ќе ти кажат треба/не треба. После пораѓај обавезно ќе си отидеш на трансфузија ,ќе ти каже докторот.
Mene ddimerite mi se pokacija po pragajot vo bremenosta mi bea ok i primav uste 20 fraksiparin po poragajot a vo bremenosta cela bremenost isto ja isterav so fraksiparin
Јас бев со близнаци бремена ,цела бременост д димери многу високи стигнав до фраксипарин 0.6 по два пати на ден колку толку да се во нормала.После пораѓај првиот месец бев многу отечена и примав протеини за да се регулира а ддимерите ги оставија сами да се средат и за некој 4 месеци стигнав под 500.Кај кој трансфузиолог одевте јас во 8 септември ама многу незаинтересирана докторката па цело вррме одев на консултации приватно.
Moite rezultati od HLA tipizacija kazuvaat deka imame vklopuvanje na 3 alei od 8 analizirani ....imali feminka so vakvi rezultati i uspesnos na ivf.
Нам ни се поклопуваат една третина, 4 од 12 и имаме успешно инвитро. Кога зборував со Петличковски, рече дека до 6 од 12 нема гајле, дека се најчестите гени за ова поднебје и не е ништо страшно што се поклопуваат и дека не се причина за дотогашните неуспешни трансфери.
Nie imame 8 ispitani taka pisuva na rezultatot a drugi 4 togas ne se ni navedeni za ispituvanje ako se 12.
На имунологија и прв пат бев кај др.Петличовски тој ми кажа сто да испитам...само сто со овие резултати не бев кај него туку кај др.Јани