Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Каде се гледаат мутациите?
    На резултатот од ХЛА ( или како и да се викаше)
    Уште не ми е готов тој резултат.
    А кариотип што е ?
    Имав упат за тоа но се откажав , а требало и за мм упат па сега јово наново :)

2. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    4.598
    Леле Герасимова ли?Бев кај нејзе во систина прво.Се збуни се инатеше со мене колку микрограми има во еден милиграм незнаеше,па следниот пат ми се извинуваше,не била добра тогаш.Ми даде метил фолат од 5мг,па Лазаревски ми рече тоа е премногу за чиста фолна.(и тоа се збунила).Др Јани на државна ми рече доволно е 1мг,оваа обичнава од 5мг е затоа што не се апсорбира целосно, ни кај тие што ја преработуваат.Незнам ти си знаеш.Ј ас би побарала и второ мислење.

Не срцка хла е друго.Овие мутации се за вродена тромбофилија.Тоа за хла ко што рзабрав кога читав на интернер е за дали се преклопуваат некои генетски твои грешки,со на мажотти.Да имате исти,дека сите имаме некакви грешки во гените.Е сега ако се преклопуваат може да било проблем да се доноси детето.Но ко што читав и покрај лошите резултати се случувало да се доноси здрави дете.И ова си го сватив дека испитувањево не е сигурно баш 100проценти,и дека неможат да знаат докторите дека баш тоа е проблем.Го немам јас направено и сите што ги прашував доктори ми рекоа немој те молам со тоа да се занимаваш.Кариотип имаме правено и како што го разбрав Лазаревски нето со ху хромозомите кај мене и мм дали ги имаме сите,ако има грешка едниот од на нашиот генетски материјал не е способен да продолжи да се развива како бебе.

Последна измена од модератор: 3 април 2017
  3. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @eli25 ne znam dali gi ima vo grcija. Prasaj vo aptekite. Tesko se naoga cist metafolit. Preku internet znam se naracuval, nekade vo temava veke.pisuvav. inaku mthfr e najmalku strasna.mutacija. mozes bez nikakov probkem da go donosis. Jas za prvoto ne znaev, se porodiv 35 nedela pa fala bogu se e vo red. Znaci nisto notu piev notu kleksani nisto. Za vtoroto cela bremenost so.kleksan i aspirin, i toa dr mi gi dade preventivno.
    Najceata mutacija e, neka ne tegrizi. Samo vnomatelno da te sledi ginekologot e dovolno. Ako ima indikacii ke se reagira.

На meckicka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Можам ли да земам упат за мм од матичниот гиниколог за ова нели ?
    Д-р. Дејан кога ги виде мојте резултати од имунологија без ХЛА ми кажа дека биле ок , но морало и за него ( за мм)
    А Трајковски за на трансфузиологија ми кажа само д-димери и хемостаза да испитам , друго ништо .
    :* :*

5. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    4.598
    Незнам срцка за упутот на мажотти.Мажот ми само за кариотип има од ова направено испитувања на приватно во систина ги правевме двајцата.А што испитуваше на имунологија?

6. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.214
    A i aspirin i clexsan do kraj primase?Jas eve uste sum preventivno so dvete a koga pravev skrining mi rekoa mnogu ti e i toa i toa,samo clexsan

7. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    hla i mm pravese iako kaj nas imase dva pati bremenost na imunologija dr trajkov rece oti treba da naprave hla i sega go cekame rezultatot utre treba pak da se javam da prasam dali e gotov

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    4.598
    А ти правеше?Мене Трајковски ми рече да ненправиме.

9. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Da sega go cekam rezultatot mojot e gotov uste na mm ostana nego go cekam.da izleze i da padne tsh pod 2,5 i vit d bese 45 pa mi ja namalija dozata i vo januari treba da pravam kontrola iako se bide vo red ke spremam dokumenti za ivf

10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013

Ne si vo pravo. jas imam 30god i koga bila trudna majka mi folnata im sleduvala gratis na trudnicite

11. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    јас сега видов си ми пишала. Аспиринот го прекинав на своја рака во 32ра недела. Клексанот ми го прекинаа недела пред термин. Ќе оценат по резултатите од крвта дали треба илу не.
    Инаку аспиринот го прекинав бидрјќи повеќе доктори имаа мислење дека доволно е аспирин. Матичниот викаше до крај да го пијам, јас не му кажав дека го прекинав

На Надежна му/ѝ се допаѓа ова.
  12. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Nisto zvonev denes na imunologija dali e gotov rez nikoj ne mi krena slusalka sramota za niv

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    @bebaa од кога примаше клексани?

14. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    4.598
    од втор ден на менструацја мислам.Кога почнав со стимулација.

На meckicka и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Извини што не ти пишав порано.
    Испитував мутации и антитела .
    И тоа хла .
    На резултатот од мутациите има некои гени кој се мутирани , а на резулатот од автопротивтела пишува дека е се во ред.
    Сега само што мора и за маж ми да се направи испитување и да се споредат моите мутирани гени со неговите ( доколку и он ги имаат тие мутирани гени) .
    Па ако се поклопат тие гени ќе се размислува што понатака.
    Сега за сега со овие резултати ок , така кажа Дејан .

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Znaci konecno nekoj pameten t.e strucno lice da kaze za mthfr treba metilirana folna. Se iznafrliv eden kup pari vo Sistina a doktorkata blage vese nemala!!! Rez. Od Sistina so tie od transfuzija druga dimenzija. Vo Sistina se vo red istiot den na transfuzija skroz razlicno.... Pijam kardiovitamin po preporaka na transfuziolog od klinika so b6,b12 i metilirana folna. Go ima vo Srbija

17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.902
    К
    А во систина не знаеја дека за мтхфр треба метилирана фолна? На тие пари за прегледи да не знаат...епа затоа цело време одев на трансфузиологија на клиника.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Кај Елена беше?

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Da :) Strucna e ja poznavas?

Znaci dadov 100 evra . Demek poarno. Mi vika da treba metilirana ali i obicna vrsi rabota. Da se smees ili places

Последна измена од модератор: 3 април 2017
    На meckicka и kikin им се допаѓа ова.
  20. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Obicnata ne vrsi rabota dzabe ja pies