Каде се гледаат мутациите? На резултатот од ХЛА ( или како и да се викаше) Уште не ми е готов тој резултат. А кариотип што е ? Имав упат за тоа но се откажав , а требало и за мм упат па сега јово наново
Леле Герасимова ли?Бев кај нејзе во систина прво.Се збуни се инатеше со мене колку микрограми има во еден милиграм незнаеше,па следниот пат ми се извинуваше,не била добра тогаш.Ми даде метил фолат од 5мг,па Лазаревски ми рече тоа е премногу за чиста фолна.(и тоа се збунила).Др Јани на државна ми рече доволно е 1мг,оваа обичнава од 5мг е затоа што не се апсорбира целосно, ни кај тие што ја преработуваат.Незнам ти си знаеш.Ј ас би побарала и второ мислење. Не срцка хла е друго.Овие мутации се за вродена тромбофилија.Тоа за хла ко што рзабрав кога читав на интернер е за дали се преклопуваат некои генетски твои грешки,со на мажотти.Да имате исти,дека сите имаме некакви грешки во гените.Е сега ако се преклопуваат може да било проблем да се доноси детето.Но ко што читав и покрај лошите резултати се случувало да се доноси здрави дете.И ова си го сватив дека испитувањево не е сигурно баш 100проценти,и дека неможат да знаат докторите дека баш тоа е проблем.Го немам јас направено и сите што ги прашував доктори ми рекоа немој те молам со тоа да се занимаваш.Кариотип имаме правено и како што го разбрав Лазаревски нето со ху хромозомите кај мене и мм дали ги имаме сите,ако има грешка едниот од на нашиот генетски материјал не е способен да продолжи да се развива како бебе.
@eli25 ne znam dali gi ima vo grcija. Prasaj vo aptekite. Tesko se naoga cist metafolit. Preku internet znam se naracuval, nekade vo temava veke.pisuvav. inaku mthfr e najmalku strasna.mutacija. mozes bez nikakov probkem da go donosis. Jas za prvoto ne znaev, se porodiv 35 nedela pa fala bogu se e vo red. Znaci nisto notu piev notu kleksani nisto. Za vtoroto cela bremenost so.kleksan i aspirin, i toa dr mi gi dade preventivno. Najceata mutacija e, neka ne tegrizi. Samo vnomatelno da te sledi ginekologot e dovolno. Ako ima indikacii ke se reagira.
Можам ли да земам упат за мм од матичниот гиниколог за ова нели ? Д-р. Дејан кога ги виде мојте резултати од имунологија без ХЛА ми кажа дека биле ок , но морало и за него ( за мм) А Трајковски за на трансфузиологија ми кажа само д-димери и хемостаза да испитам , друго ништо .
Незнам срцка за упутот на мажотти.Мажот ми само за кариотип има од ова направено испитувања на приватно во систина ги правевме двајцата.А што испитуваше на имунологија?
A i aspirin i clexsan do kraj primase?Jas eve uste sum preventivno so dvete a koga pravev skrining mi rekoa mnogu ti e i toa i toa,samo clexsan
hla i mm pravese iako kaj nas imase dva pati bremenost na imunologija dr trajkov rece oti treba da naprave hla i sega go cekame rezultatot utre treba pak da se javam da prasam dali e gotov
Da sega go cekam rezultatot mojot e gotov uste na mm ostana nego go cekam.da izleze i da padne tsh pod 2,5 i vit d bese 45 pa mi ja namalija dozata i vo januari treba da pravam kontrola iako se bide vo red ke spremam dokumenti za ivf
јас сега видов си ми пишала. Аспиринот го прекинав на своја рака во 32ра недела. Клексанот ми го прекинаа недела пред термин. Ќе оценат по резултатите од крвта дали треба илу не. Инаку аспиринот го прекинав бидрјќи повеќе доктори имаа мислење дека доволно е аспирин. Матичниот викаше до крај да го пијам, јас не му кажав дека го прекинав
Извини што не ти пишав порано. Испитував мутации и антитела . И тоа хла . На резултатот од мутациите има некои гени кој се мутирани , а на резулатот од автопротивтела пишува дека е се во ред. Сега само што мора и за маж ми да се направи испитување и да се споредат моите мутирани гени со неговите ( доколку и он ги имаат тие мутирани гени) . Па ако се поклопат тие гени ќе се размислува што понатака. Сега за сега со овие резултати ок , така кажа Дејан .
Znaci konecno nekoj pameten t.e strucno lice da kaze za mthfr treba metilirana folna. Se iznafrliv eden kup pari vo Sistina a doktorkata blage vese nemala!!! Rez. Od Sistina so tie od transfuzija druga dimenzija. Vo Sistina se vo red istiot den na transfuzija skroz razlicno.... Pijam kardiovitamin po preporaka na transfuziolog od klinika so b6,b12 i metilirana folna. Go ima vo Srbija
К А во систина не знаеја дека за мтхфр треба метилирана фолна? На тие пари за прегледи да не знаат...епа затоа цело време одев на трансфузиологија на клиника.
Da Strucna e ja poznavas? Znaci dadov 100 evra . Demek poarno. Mi vika da treba metilirana ali i obicna vrsi rabota. Da se smees ili places