Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Девојки здраво,
    нова сум тука, можеби и има веќе напишано за случај како мојот.
    Со два спонтани сум (ноември 2018 и сега септември 2019) двата во 8ма недела без срцева акција. Два пати киретажа. Овој пат ги направив сите испитувања, само трансфузиологија ми покажа МTHFR мутација на C677T и A1298C хетерпзигот. Веќе 4 недели пијам терапија што ми дадоа: метил фолат од 1000 и Б12 секој ден, и аспирин од 100 преку еден ден. Овулација ми беше на 13.12 и вчера открив дека сум бремена искрено, неочекувано дека многу се пазевме но очигледно овулацијата била ден два порано/подоцна.
    Др. ми рече веднаш д-димери да проверам и се 190 (>550)
    Искрено многу сум исплашена..после 2 спонтани не можам ниту да се израдувам. Има ли некој сп слично искуство?
    Ви благодарам

2. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Примате терапија на 3 недели д димери и хемостаза прави проверки и што било поминало.Со лесно и со среќа.

На kikin и lemon8ejt им се допаѓа ова.
  3. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Многу ти благодарам.
    Вториот спонтан на 5 дена пред свадба ми беше, баш ме сруши..
    Ден пред и вчера коа требаше да добијам имав грчеви како за циклус, денес помалце, но на 4 5 саати гледам по една капка темно кафеава ко крв на гаките. Дали е тоа нормално? Од вчера така..

4. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    И јас имав спонтан па бремебоност ин витро со тешки маки,те разбирам стравот е голем.Јас кога имав точки исцедок кафеав ми го прекинаа аспиринот и користев кринон гел и се боцкав со прогестерон.Најважно е да си најдеш добар гинеког и да те води низ бременоста.

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    И јас сум исто позитивна на лупус антикоагулант за ова трансфузиологот дава аспирин секој ден навечер , али ако афа и ана ти се во ред исто како да го немаш :) не се вознемирувај за тоа сепак најдобар трансфузиолог е Јани ако успееш да стигнеш до него најубаво ќе те упати он што понатака :)

На AnaAnaBanana и lemon8ejt им се допаѓа ова.
  6. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Значи точки исцедок сепак се контролира..фала ви, ми значи секој совет! Ќе одам на преглед од понеделник

На Andra му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    И обавезно димери и хемостаза на две недели. Закажи си на трансфузиологија и после тие сами ќе ти закажуваат на две недели. Со лесно.

8. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Понеделник обавезно на ехо и може ќе треба терапија и прашај за аспирин дали да пиеш додека имаш исцедок.

9. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Можеби сум досадна, ама баш сега ми протече кафеава крф..пред тоа само траги или по некоја точка. Му се јавив на др. да го прашам како е можно 2 позитивни тестови да имам а сепак да добијам. Он вика дека нема шанси да покаже позитив ако не сум трудна, а не пијам никакви хормони. И дека многу жени крварат до 3ти месец и да го прекинам аспиринот одма...јас сепак мислам дека ова не е ок и нормално. Ве молам за искуство/мислење
    (а паралелно имам грчеви ко за пред циклус)

10. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Без испитување на димери одма ми вклучуваа фраксипарин, и аспиринот секој ден. Другото исто. Испитував и вредност на вит д и пиев некој месец по една капка вигантол.
    Кој гинеколог те води?

11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Кафен исцедок е крварење кое веќе поминало, додека крвта не е свежа а болките неподносливи не е опасно (ова 10 пати ми го имаат кажано гинеколози).
    Не ми го прекинувале аспиринот кога сум имала мали крварења, плус се боцкав и мислам дека инекциите ми ги одржаа бременостите.
    Јани на трансфузиологија да го најдеш и озбилен гинеколог кој се занимава со ризични бремености ти препорачувам.

12. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.779
    A preku krv beta imas provereno? Ako imas iscedok obavezno na doktor moze ke ti go prekinat aspirinot i da ti dadat progesteronska podrska

13. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Не правев бета затоа што пред 2 дена требаше да добијам, вчера беа позитив тестовите па можам утре да проверам или да одам на преглед може подобро? Да ми каже и зашто е крварењето

14. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.779
    Прво бета па преглед ако е рана бременост можеби е рано за преглед но секако по Позитивна бета кај матичниот гинеколог за совет

15. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Тогаш така ќе направам. Да не си мирен... :(

16. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Ете аспирин ти прекина се надевам ќе се изгиби за кратко.Еден од симптомите за брененост се и грчевите.

17. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас во петокот бев на прв скрининг кај Димчев Систина и ми рече никако заедно и аспирин и фраксипарин или клексан,може некаде да се појави крварење.И сега сум само на фраксипарин.

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Аспирин и Фраксипарин/Клексан примаме многу трудници, не е дека никако не смее и тоа и тоа.
    Има причини зошто ги земаме и едното и другото.
    Има жени што мора да ги земаат, што од генетски, што од имунолошки, што од трансфузиолошки испитувања.

На plava.90 и lemon8ejt им се допаѓа ова.
  19. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Вчера и денес не се напив аспирин и некако чуствувам тежина во нозете дека и 2 бременост си знам ми се качуваат д димерите и слаба ми е терапијата.Претходната е ин витро со многу тетапија оваа е спонтана бременост освен метил фолат и за фраксипарин се мислеа дали да примам .Во 11 недела д димери 933 и на мое настојување почнав да се боцкам.Иначе сум мтхр хетеризигот и д димери значи кога не сум бремена се од 300 до 400.

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И јас сум хетерозигот на МТХФР, пијам Аспирин и боцкам Фраксипарин 0,6 уште пред трансфер, ниту еднаш крвавење или кафеав секрет сум немала.
    Кога останав бремена, димери ми беа 170, на следната контрола после месец и пол околу 350, па после 6 недели сега последно во 18+1 ми беа 680.
    Според хемостазата имам хиперкоагулабилна состојба.
    И одамна имунолошки испитувања кога правев, имунолог ми рече цела бременост и Аспирин да пијам.

Бев на дежурен во Систина на почетокот и ми се погоди некоја докторка, не ми текнува име, инсистираше да сум прекинела Аспирин без да ми знае историја и што сè имам испитано.

Можеби е најдобро да одиш на консултација кај трансфузиолог.
    За терапии го слушам исклучиво трансфузиологот и докторот каде што го правев инвитрото.

Последна измена: 29 декември 2019
    На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.