Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    Jas pred nekoj den razbrav deka b12 ne se piele i sega pod jazik gi stavam ..kolku e pravilno neznam od forumot razbrav.

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Да, под јазик се ставаат. Всушност, во упатството треба да пишува како треба. На моиве и на кутијата пишува.

3. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    Moive se bugarski i ne pisuva jas gi piev ...na forumot nekolku strani u nazad vie go imate pisano deka se za pod jazik....a metifolat se pie.

На MiaMia123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    И моите Б12 се од Бугарија.

5. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    616
    Vo pravo ste pisuvalo za pod "ezik"

На MiaMia123 и 0ли им се допаѓа ова.
  6. Mira1980

Mira1980 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    581
    Zdravo na site, edno prasanje I mene analizite mi pokazaa genska mutacija, ne pijam nisto, go cekam vaucerot za invitro, dali od Sega treba da pijam nesto lekovi ili koga ke pocne postapka za invitro, Fala, pozz

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Може да му кажеш на докторот за мутациите и да се консултираш што да пиеш во меѓувреме додека чекаш ваучер.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Кои мутации ти испаднаа? Зависи, јас ги имам MTHFR и одма почнав со метилирана фолна и б12 да лижам и аспирин преку еден ден..нема да ти штети да почнеш (освен за аспиринот мора консултација) ако ги имаш и ти тие мутации... ја уште истиот месец останав бремена

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    И мене ми е дадена истата терапија плус вигантол капки, мм доаѓа од странство на 24 март и се факам за работа, а каков б12 лижеш оти јас имам еден што го пијам...

На lemon8ejt и eta им се допаѓа ова.
  10. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    На synergy се мене ми се супер

Прикачени фајлови:

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Ако имаш мутации, Б12 треба метилкобаламин да се, барај ги така.

На eta и Brpbrp им се допаѓа ова.
  12. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.603
    Допаѓања:
    15.694
    Здраво на сите во групава :)
    Ја исчитав цела тема и сакам некое мислење од вас да добијам,што сте поминале долго низ овој процес.
    Некои можеби знаат дека имам порано пишувано во темата за спонтан абортус,јас имам една успешна бременост и ќерка од 5 години и сега сме во план за второ дете,но мене сеуште ме мава на психа тој момент околу бременоста,бидејќи пред првата бременост имав два спонтани во 6 и 9 недела,т.е дијагнозата беше blighted ovum,не се развиваше плодот односно само сакус.
    После тоа правев испитувања на микробиологија,торч и на трансфузиологија за д-димери,афа ,ла и незнам уште нешто,и колку што се сеќавам не правев за генетски мутации.Резултатите тогаш беа супер,се беше во граници,немаше некои отстапки,но докторот кај кој што одев во Ремедика ми рече сепак превентивно да почнам да пијам аспирин и фолна (не метилирана туку обична ).После еден месец јас останав бремена,(всушност и претходните бремености брзо забременував ) и се беше во најдобар ред цела бременост,без некои проблеми освен на почеток кога имав како кафеаво слабо крварење,но тоа брзо престана.
    Аспиринот го пиев до кај средина на бременост некаде колку што се сеќавам после ми го прекинаа,а д-димери проверив и во 10-11 недела и при крај се беше во нормала и немав потреба ни од клексани.
    Е сега пак си отидов во Ремедика да си се консултирам со докторот за второ дете и ми рече да почнам со апирин и фембион 1,па сега сум на мисла дали да проверувам генски мутации бидејќи тогаш сум пиела обична фолна,а сега и он ми спомна нешто ако не да земам метилирана затоа и ми го даде фембионот.
    И дали има штета ако се зема на своја рака метилирана фолна?
    Извинете за долгиот пост:*

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Нема штета, витамин Б9 е фолната. Дозата само треба да ти ја каже доктор, а ете од Ремедика ти рекле Фемибион 1 да си земеш. Во Фемибион има 200 метилирана и 200 обична.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    @0ли Јас имам мтхфр а другарка ми нема. И баш за неа се распрашував и трансфузиолог ми рече дека доколку се нема таа мутација не смее да се пие метилирана фолна, ова мислам на чистата фолна не на Femibion
    @azelea мислам дека во фемибионот има мала количина на метилирана и не е страшно да се пие. Јас да сум на твое место би испитала и генетски мутации, но сепак ти реши си :inlove:

15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Мене па ми рекле дека нема гајле да се пие метилирана и да немаш мутации, само нема потреба од преголеми дози. Не знам зошто да не смее, еве ако некој знае, нека пише.

Едит. Според резултатот од Имунологија немам мутација, а според Трансфузиологија имам. Трансфузиологот ми ги знае резултатите и од двете места и ми даде да пијам метилирана од 1000. Ако не смеело, претпоставувам ќе речеше не пиј, еве според Имунологија немаш мутација.

На Stressed Out, Brpbrp, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    metiliranata e 1000g ili? na moive tableti pisuva 0.13g

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Мојата е 1000 мг.

18. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    znaci mojata doza e mala. denovive sakam da zemam od zegin metiliranata i metilkobalomin ne sum bremena ama sepak gi pijam cardiovitamin

19. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.603
    Допаѓања:
    15.694
    А како ги распоредување во текот на денот? Аспирин кога се пиеше на гладно или јадено и фолна,се сум заборавила:)

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Аспирин навечер пред спиење а фолната се пие со јадење заедно и б12 можеш одма после јадење барем јас така правам :)