Од бугарските Неофолик Мета се од 400. Земи си од тука, има во Зегин и во Еурофарм од Нау, тие се 1000 мцг, околу 1600 денари во тегличка со 90 таблети.
naracav veke po edno paketce od bugarija metil i b12. A vitamin c naknadno zemate? Citav deka od aspirinot se gubel vitC
A jas koi da gi koristam ...jas sum heterozigot od dr.Jani preporaka neofolik meta od 0.4 a koga bev kaj dr.Ivanovski mi pisa metil folat od 1000....imav edno paketce od bugarskite e sega go zavrsuvam pa se mislam od koi da zemam....sovet.
И јас сум хетерозигот, трансфузиологот ми препиша 1000 мцг метилирана и земам од Нау од Зегин бидејќи бугарските се од 400.
Во аптеките на еурофарм има метилирана фолна и Б12 на Jamisson. Б12 е 1150ден-150таблетки. Поефтини се од Now
еве јас го пијам овој метилиран Б12 а во понеделник ке ја земам и метилираната фолна,во моментот ја имам на now
Здраво девојки, Да Ве замолам ако може некој нешто да ми каже повеќе за мтхфр ц667т - хетерозигот.. Цел ден пребарувам, разбрав дека треба метилирана фолна и аспирин нормално според тоа докторот што ќе каже, но јас бидејќи имав само лабораториски упат немам мислење за оваа мутација. Денес ги добив резултатите сеуште чекам одговор од сестрата каде што правев инвитро ама се изначекав и цркнав. Не разбрав што е со мутацијава и што може да предизвика. Инаку сум 12+2 и си пијам нормална фолна од Jamieson, аспирин и примам клексан.
Со истата мутација сум, пијам сабајле после јадење метилирана фолна од 1000, сабајле под јазик метилиран Б12 од 1000, Аспирин сабајле во 8, Б6 двапати ×1 од 20 мг, Б-комплекс навечер и боцкам Фраксипарин од 0,6 навечер во 20 часот. Ова ми е препишано од трансфузиолог. Штом имаш мутација, веднаш почни со метилирана фолна и метилиран Б12, не обични.
Ти благодарам многу Оли. Ќе сменам веднаш. Постои ли некаков ризик од ова по плодот или нешто на што би требало да се внимава?
A b6 i b compleks neli e toa isto.....a mora li metiliranata folna po dorucek ...jas gi piam sabale koga stanam a po dorucek ima drugi za pienje(ovunorm,metformin i vit d)
В-комплекс има и други Б витамини, а Б6 е само тој. Метилирана пијам после доручек со уште други витамини: витамин Ц, Д3, омега3, Б12, Б6 и магнезиум. На гладно само Еутирокс и Аспирин пијам, а сè од витамини после јадење.