Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Zatoa kupiv metilirana sega . :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Јас одам кај неа. Ептен фина е и сака да помогне. :) Првиот пат случајно кај неа отидов, ама после ја барав. Според терапијата која ти ја дала знаев дека е она :) Супер женичка. :) Оваа од Систина и мене не ме бендиса. Не сакаше (или не знаеше) да ни објасни зошто е битна метилираната фолна. Од друхга страна Елена ѕвонеше во лабораторија да не упика за крос меч да направиме, да не чекаме. Срцка е :)

На meckicka и eli25 им се допаѓа ова.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    4.598
    Ти кажав дека Герасимова не ми е за верба.

4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.902
    Д
    Да се смееш на,стручноста, да плачеш дека токму тебе ти се случило :)

На meckicka и eli25 им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Жени а клексани и аспирин по дифолт се дава на сите со мутации или не? Мене ми се добри резултатите ддимери се намалиле , тромбоцитите се покачиле беа намалени и пак ми продужи клексани. Сега сум 9 нед и 5дена. Малце ми е шубе читам некои ги примале од овулација клексаните а јас од 5 недела негде и метилирана фолна исто оттогаш. Сепак и верувам на трансфузиологот иако од ремедика ме тераа на уште едно мислење во Хемолаб отпочеток се да испитувам :( Мојот гинеколог вика мтхфр не е поврзана со спонтани демек не се замарај, туку преградата која ја имав и ми ја отстранија.

6. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Eli kolkava ti bese pregradata i jas imav i mene mi otstranija pregrada

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Ми беше голем 2,3 цм мислам треба да видам во извештајот.ме оперираа 2 пати , зошто била голема на 2 пати ја вадеа во ремедика.

8. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Mojata bese 13 milimetri i imav i polip mi otstranija

9. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Ве молам за мослење.
    Кој се разбира да ми каже што значи од резултатот за мутации.
    Кај мене eNOS-786 T>C е мутиран и еNOS G894T e мутиран.
    MTHFR A1298C во апел 2 е мутиран и Фактор XIII во апел 2 е мутиран
    LTA во апел 2 е мутиран.

Кога докоторот на имунологија ги виде резултатите кажа дека е ок, но не сум мирна дали да почнам со фолната да ја пијам и аспирин. 20170127_122852.jpg

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Јас и ти имаме различни мутирани гени само мтхфр ни е заеднички .Мене терапијата ми беше 3 месеци пред бременост аспирин и фолна. Морало да биде метилирана фолна која ја има Бг и Србија. Сега се боцкам и со клексани. Јас би ти препорачала со резултатите на трансфузиологија. Они кажуваат што, како понатаму .

На bokace му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.374
    Кога докоторот на имунологија ги виде резултатите кажа дека е ок, но не сум мирна дали да почнам со фолната да ја пијам и аспирин. Види го прикачениот фајл 293758 [/QUOTE]
    Душо, и јас како тебе ги имам истите мутации. Погледни: _20170128_170054.JPG

А што значи ова, ако некој има слично искуство, да ми објасни :(
    _20170128_170336.JPG

Последна измена од модератор: 3 април 2017
  12. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Душо, и јас како тебе ги имам истите мутации. Погледни: Види го прикачениот фајл 293996 [/QUOTE]
    Си била ли на доктор ?
    Ти кажаа ли што понатаму ?

Имам едно паќетче од таа фолна.
    Можно ли е и поради овие мутирани гени јас да не можам со ивф да забременам ?

Последна измена од модератор: 3 април 2017
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Јас знам дека предизвикуваат спонтани што беше случај кај мене. Можно е и да се причина и за тоа.

14. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.374
    Си била ли на доктор ?
    Ти кажаа ли што понатаму ?[/QUOTE]
    Mazot mi gi zede rezultatite, dr. Trajkov mu rekol deka ne e strasno, ke treba samo kleksani edna nedela pred transfer da primam. Otogas imam napraveno dve neuspesni in vitra. Prviot pat doktorot inistirase posle pukcija da pocnam so kleksani i zavrsiv so biohemiska bremenost. Vtoriot pat pocnav da primam kleksani edna nedela pred transfer i povtorno in vitro neuspesno, ovojpat beta 0,10. Sakam so rezultatite da odam na transfuziolog da vidam sto toj ke mi kaze.

15. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    4.598
    Каде го испитуваше ова?Мене од хемолаб ми рече докторот да одам да испитам зона пеликуда,ама не испитав.Лазаревски рече нема потреба,а и Трајковски.Јас незнаев каде се испитува тоа и не отидов никаде.Инаку зона пеликуда е обвивката на ембрионот од која треба да излезе ембрионот за да се закачи за матката.Некогаш може да биде прецврста и да не се отвори.А што значи твојот резултат незнам.Јас во хемолаб испитував нешто и омав и јас некое АФА покачено па со аспирин ми се среди.Некакво згрудчување најверојатно.

16. MarinnaG

MarinnaG Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Zdravo forumki
    Imam kombiniran heterozigot na mthfr,go ispitav uste vo dekemvri i od togas navamu se obiduvam da ja najdam metiliranata folna i ja najdov od bg. Neofolik meta.E sea nemam napisano nigde nitu mi kazaa kolku da pijam.Vo meguvreme pijam i kardiopirin i b6,i sakam da zapocnam sto pobrgu i so folnata.Ispituvanjata mi gi preporaca maticnata(ginekolog) bidejki predhodnata bremenost mi bese patoloska(ostetuvanje,zgrutcuvanja vo postelkata)-abruptio placentae, a sakam povtorno da ostanam bremena.Koja doza ja primate vie sto ste so heterozigotna mutacija?Ili sepak najdobro e da se konsultiram so imunolog,tranafuziolog?Blagodaram!

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Јас примам од 400 , ама земав и фемибион и ми дојде 600. Дозволено било до 800 . Сепак сметам дека трансфузиолог треба да видиш. Треба да пиеш и б6 и б12 , мене ми дадоа и клексани и аспирин.

На MarinnaG му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MarinnaG

MarinnaG Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам,во меѓувреме ќе почнам со 400 и секако ќе прашам трансфузиолог.Моментално примам кардиопирин(аспирин) и Б6 а исто треба и Б12(метилкобаламин)ама јас изумив да го порачам и него.Да не го има случајно во Македонија?

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.029
    Допаѓања:
    123.896
    Незнам мене ми дадоа обичен. Т.е. комбинација мет.фолна, б6,б12, вит. Ц -кардиовитамин се вика во Србија го има.

На MarinnaG му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    13.902
    Ja
    Јас од тие што пиев беа 0.5 а и толку ми беше дадено од трансфузиолог. Сепак најубаво консултирај се на трансфузиологија