Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.119
    Допаѓања:
    124.392
    Zatoa kupiv metilirana sega . :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас одам кај неа. Ептен фина е и сака да помогне. :) Првиот пат случајно кај неа отидов, ама после ја барав. Според терапијата која ти ја дала знаев дека е она :) Супер женичка. :) Оваа од Систина и мене не ме бендиса. Не сакаше (или не знаеше) да ни објасни зошто е битна метилираната фолна. Од друхга страна Елена ѕвонеше во лабораторија да не упика за крос меч да направиме, да не чекаме. Срцка е :)

На meckicka и eli25 им се допаѓа ова.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    4.604
    Ти кажав дека Герасимова не ми е за верба.

4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Д
    Да се смееш на,стручноста, да плачеш дека токму тебе ти се случило :)

На meckicka и eli25 им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.119
    Допаѓања:
    124.392
    Жени а клексани и аспирин по дифолт се дава на сите со мутации или не? Мене ми се добри резултатите ддимери се намалиле , тромбоцитите се покачиле беа намалени и пак ми продужи клексани. Сега сум 9 нед и 5дена. Малце ми е шубе читам некои ги примале од овулација клексаните а јас од 5 недела негде и метилирана фолна исто оттогаш. Сепак и верувам на трансфузиологот иако од ремедика ме тераа на уште едно мислење во Хемолаб отпочеток се да испитувам :( Мојот гинеколог вика мтхфр не е поврзана со спонтани демек не се замарај, туку преградата која ја имав и ми ја отстранија.

6. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Eli kolkava ti bese pregradata i jas imav i mene mi otstranija pregrada

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.119
    Допаѓања:
    124.392
    Ми беше голем 2,3 цм мислам треба да видам во извештајот.ме оперираа 2 пати , зошто била голема на 2 пати ја вадеа во ремедика.

8. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Mojata bese 13 milimetri i imav i polip mi otstranija

9. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Ве молам за мослење.
    Кој се разбира да ми каже што значи од резултатот за мутации.
    Кај мене eNOS-786 T>C е мутиран и еNOS G894T e мутиран.
    MTHFR A1298C во апел 2 е мутиран и Фактор XIII во апел 2 е мутиран
    LTA во апел 2 е мутиран.

Кога докоторот на имунологија ги виде резултатите кажа дека е ок, но не сум мирна дали да почнам со фолната да ја пијам и аспирин. 20170127_122852.jpg

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.119
    Допаѓања:
    124.392
    Јас и ти имаме различни мутирани гени само мтхфр ни е заеднички .Мене терапијата ми беше 3 месеци пред бременост аспирин и фолна. Морало да биде метилирана фолна која ја има Бг и Србија. Сега се боцкам и со клексани. Јас би ти препорачала со резултатите на трансфузиологија. Они кажуваат што, како понатаму .

На bokace му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    5.376
    Кога докоторот на имунологија ги виде резултатите кажа дека е ок, но не сум мирна дали да почнам со фолната да ја пијам и аспирин. Види го прикачениот фајл 293758 [/QUOTE]
    Душо, и јас како тебе ги имам истите мутации. Погледни: _20170128_170054.JPG

А што значи ова, ако некој има слично искуство, да ми објасни :(
    _20170128_170336.JPG

Последна измена од модератор: 3 април 2017
  12. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Душо, и јас како тебе ги имам истите мутации. Погледни: Види го прикачениот фајл 293996 [/QUOTE]
    Си била ли на доктор ?
    Ти кажаа ли што понатаму ?

Имам едно паќетче од таа фолна.
    Можно ли е и поради овие мутирани гени јас да не можам со ивф да забременам ?

Последна измена од модератор: 3 април 2017
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.119
    Допаѓања:
    124.392
    Јас знам дека предизвикуваат спонтани што беше случај кај мене. Можно е и да се причина и за тоа.

14. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    5.376
    Си била ли на доктор ?
    Ти кажаа ли што понатаму ?[/QUOTE]
    Mazot mi gi zede rezultatite, dr. Trajkov mu rekol deka ne e strasno, ke treba samo kleksani edna nedela pred transfer da primam. Otogas imam napraveno dve neuspesni in vitra. Prviot pat doktorot inistirase posle pukcija da pocnam so kleksani i zavrsiv so biohemiska bremenost. Vtoriot pat pocnav da primam kleksani edna nedela pred transfer i povtorno in vitro neuspesno, ovojpat beta 0,10. Sakam so rezultatite da odam na transfuziolog da vidam sto toj ke mi kaze.

15. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    4.604
    Каде го испитуваше ова?Мене од хемолаб ми рече докторот да одам да испитам зона пеликуда,ама не испитав.Лазаревски рече нема потреба,а и Трајковски.Јас незнаев каде се испитува тоа и не отидов никаде.Инаку зона пеликуда е обвивката на ембрионот од која треба да излезе ембрионот за да се закачи за матката.Некогаш може да биде прецврста и да не се отвори.А што значи твојот резултат незнам.Јас во хемолаб испитував нешто и омав и јас некое АФА покачено па со аспирин ми се среди.Некакво згрудчување најверојатно.

16. MarinnaG

MarinnaG Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Zdravo forumki
    Imam kombiniran heterozigot na mthfr,go ispitav uste vo dekemvri i od togas navamu se obiduvam da ja najdam metiliranata folna i ja najdov od bg. Neofolik meta.E sea nemam napisano nigde nitu mi kazaa kolku da pijam.Vo meguvreme pijam i kardiopirin i b6,i sakam da zapocnam sto pobrgu i so folnata.Ispituvanjata mi gi preporaca maticnata(ginekolog) bidejki predhodnata bremenost mi bese patoloska(ostetuvanje,zgrutcuvanja vo postelkata)-abruptio placentae, a sakam povtorno da ostanam bremena.Koja doza ja primate vie sto ste so heterozigotna mutacija?Ili sepak najdobro e da se konsultiram so imunolog,tranafuziolog?Blagodaram!

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.119
    Допаѓања:
    124.392
    Јас примам од 400 , ама земав и фемибион и ми дојде 600. Дозволено било до 800 . Сепак сметам дека трансфузиолог треба да видиш. Треба да пиеш и б6 и б12 , мене ми дадоа и клексани и аспирин.

На MarinnaG му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MarinnaG

MarinnaG Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам,во меѓувреме ќе почнам со 400 и секако ќе прашам трансфузиолог.Моментално примам кардиопирин(аспирин) и Б6 а исто треба и Б12(метилкобаламин)ама јас изумив да го порачам и него.Да не го има случајно во Македонија?

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.119
    Допаѓања:
    124.392
    Незнам мене ми дадоа обичен. Т.е. комбинација мет.фолна, б6,б12, вит. Ц -кардиовитамин се вика во Србија го има.

На MarinnaG му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Ja
    Јас од тие што пиев беа 0.5 а и толку ми беше дадено од трансфузиолог. Сепак најубаво консултирај се на трансфузиологија