Јас одам кај неа. Ептен фина е и сака да помогне. Првиот пат случајно кај неа отидов, ама после ја барав. Според терапијата која ти ја дала знаев дека е она Супер женичка. Оваа од Систина и мене не ме бендиса. Не сакаше (или не знаеше) да ни објасни зошто е битна метилираната фолна. Од друхга страна Елена ѕвонеше во лабораторија да не упика за крос меч да направиме, да не чекаме. Срцка е
Жени а клексани и аспирин по дифолт се дава на сите со мутации или не? Мене ми се добри резултатите ддимери се намалиле , тромбоцитите се покачиле беа намалени и пак ми продужи клексани. Сега сум 9 нед и 5дена. Малце ми е шубе читам некои ги примале од овулација клексаните а јас од 5 недела негде и метилирана фолна исто оттогаш. Сепак и верувам на трансфузиологот иако од ремедика ме тераа на уште едно мислење во Хемолаб отпочеток се да испитувам Мојот гинеколог вика мтхфр не е поврзана со спонтани демек не се замарај, туку преградата која ја имав и ми ја отстранија.
Ми беше голем 2,3 цм мислам треба да видам во извештајот.ме оперираа 2 пати , зошто била голема на 2 пати ја вадеа во ремедика.
Ве молам за мослење. Кој се разбира да ми каже што значи од резултатот за мутации. Кај мене eNOS-786 T>C е мутиран и еNOS G894T e мутиран. MTHFR A1298C во апел 2 е мутиран и Фактор XIII во апел 2 е мутиран LTA во апел 2 е мутиран. Кога докоторот на имунологија ги виде резултатите кажа дека е ок, но не сум мирна дали да почнам со фолната да ја пијам и аспирин.
Јас и ти имаме различни мутирани гени само мтхфр ни е заеднички .Мене терапијата ми беше 3 месеци пред бременост аспирин и фолна. Морало да биде метилирана фолна која ја има Бг и Србија. Сега се боцкам и со клексани. Јас би ти препорачала со резултатите на трансфузиологија. Они кажуваат што, како понатаму .
Кога докоторот на имунологија ги виде резултатите кажа дека е ок, но не сум мирна дали да почнам со фолната да ја пијам и аспирин. Види го прикачениот фајл 293758 [/QUOTE] Душо, и јас како тебе ги имам истите мутации. Погледни: А што значи ова, ако некој има слично искуство, да ми објасни
Душо, и јас како тебе ги имам истите мутации. Погледни: Види го прикачениот фајл 293996 [/QUOTE] Си била ли на доктор ? Ти кажаа ли што понатаму ? Имам едно паќетче од таа фолна. Можно ли е и поради овие мутирани гени јас да не можам со ивф да забременам ?
Си била ли на доктор ? Ти кажаа ли што понатаму ?[/QUOTE] Mazot mi gi zede rezultatite, dr. Trajkov mu rekol deka ne e strasno, ke treba samo kleksani edna nedela pred transfer da primam. Otogas imam napraveno dve neuspesni in vitra. Prviot pat doktorot inistirase posle pukcija da pocnam so kleksani i zavrsiv so biohemiska bremenost. Vtoriot pat pocnav da primam kleksani edna nedela pred transfer i povtorno in vitro neuspesno, ovojpat beta 0,10. Sakam so rezultatite da odam na transfuziolog da vidam sto toj ke mi kaze.
Каде го испитуваше ова?Мене од хемолаб ми рече докторот да одам да испитам зона пеликуда,ама не испитав.Лазаревски рече нема потреба,а и Трајковски.Јас незнаев каде се испитува тоа и не отидов никаде.Инаку зона пеликуда е обвивката на ембрионот од која треба да излезе ембрионот за да се закачи за матката.Некогаш може да биде прецврста и да не се отвори.А што значи твојот резултат незнам.Јас во хемолаб испитував нешто и омав и јас некое АФА покачено па со аспирин ми се среди.Некакво згрудчување најверојатно.
Zdravo forumki Imam kombiniran heterozigot na mthfr,go ispitav uste vo dekemvri i od togas navamu se obiduvam da ja najdam metiliranata folna i ja najdov od bg. Neofolik meta.E sea nemam napisano nigde nitu mi kazaa kolku da pijam.Vo meguvreme pijam i kardiopirin i b6,i sakam da zapocnam sto pobrgu i so folnata.Ispituvanjata mi gi preporaca maticnata(ginekolog) bidejki predhodnata bremenost mi bese patoloska(ostetuvanje,zgrutcuvanja vo postelkata)-abruptio placentae, a sakam povtorno da ostanam bremena.Koja doza ja primate vie sto ste so heterozigotna mutacija?Ili sepak najdobro e da se konsultiram so imunolog,tranafuziolog?Blagodaram!
Јас примам од 400 , ама земав и фемибион и ми дојде 600. Дозволено било до 800 . Сепак сметам дека трансфузиолог треба да видиш. Треба да пиеш и б6 и б12 , мене ми дадоа и клексани и аспирин.
Ти благодарам,во меѓувреме ќе почнам со 400 и секако ќе прашам трансфузиолог.Моментално примам кардиопирин(аспирин) и Б6 а исто треба и Б12(метилкобаламин)ама јас изумив да го порачам и него.Да не го има случајно во Македонија?
Незнам мене ми дадоа обичен. Т.е. комбинација мет.фолна, б6,б12, вит. Ц -кардиовитамин се вика во Србија го има.
Ja Јас од тие што пиев беа 0.5 а и толку ми беше дадено од трансфузиолог. Сепак најубаво консултирај се на трансфузиологија